Raklap ötletek a kertbe

A raklap bútor népszerűsége évek óta töretlen. Sokan kedvelik, ami nem csoda, hiszen olcsó és nagyon sokoldalúan újrahasznosítható. A raklapokból rengeteg féle létezik. A két nagy csoport, a többször használható illetve az egyutas változat. A többször használhatóak például az EUR, EPAL. Ezek szigorú előírásoknak felelnek meg, így jobb minőségűek, de az áruk is magasabb. Az egyutas raklapok, mivel csak egy használatra készülnek egy fokkal gyengébbek általában, de sokkal olcsóbbak és beszerezni is könnyebb őket. 

Az anyagukat tekintve a raklapokat leggyakrabban nyárfából és fenyőből készítik. Méret szerint is több változat létezik. A legjobban elterjett a  80X120  centis,(ez az EUR mérete is) és a 100X120  centis. 

Mire figyelj a raklap kiválasztásakor?

Próbálj minél tisztábbat választani. A szennyeződések nagy része csiszolással szinte teljesen eltüntethetőek, de az olajfoltok örökre ott maradnak. Érdemes olyat választani, aminek nincsen vegyszerszaga. Illetve arra is figyelj, hogy ne legyen eldeformálódva a raklap, hiszen az nagyban megnehezíti a munkádat.

Fontos, az állapota, ne legyenek törött deszkák rajta. Az sem elhanyagolható, hogy mennyire sima a felülete, hiszen ha nagyon szálkás, töredezett többet kell csiszolni.

Érdemes a fedlapon a deszkák számát, távolságát is figyelni.

Használt raklapokhoz hozzájuthatsz például a tűzép telepeken, festékboltban, csempeboltban, kereskedőknél és persze az interneten is. A kerti bútorok és egyéb kiegészítők készítéséhez az egyutas raklapok is tökéletesen megfelelnek. Ennek a beszerzése is könnyebb mert egyes cégeknél  kedvezményesen megvásárolhatók a feleslegessé vált raklapok. 

Raklap pad 

Korábban már készítettünk egy raklap padot, de szerettünk volna még egyet. Ennek a folyamatát most még részletesebben megmutatom.

Raklap padok
Raklap padok

Hozzávalók:

  • 4 X raklap
  • szegek
  • csavarok
Raklapok
Raklapok

Elkészítés:

Ez a kétszemélyes pad 80X120 cm-es raklapból készült, amin a deszkák szélessége 9 cm. Az első lépés a különböző elemek előkészítése. Ennél a lépésnél a felesleges deszkákat és tuskókat kell eltávolítani. Vigyázz, hogy a deszák épek maradjanak, mert később szükség lesz rájuk.

Oldalak

Az oldalak esetében el kell távolítani a szélső deszkát és két talpat, ahogyan a képen is látszik. Ebből az elemből kettőt kell készítened.

Pad Oldala Vágás Előtt
Pad Oldala Vágás Előtt

Ezután a méretrevágás következik. Itt két vágást kell csinálnod, az egyik beállítja az oldalak magasságát 69 cm-re. A képen x jelöli a hulladékot. A második vágás adja meg az oldalak szélességét. Itt a keresztdeszka mellett kell elvágni. Figyelj, hogy egy jobbos és egy balos oldalra lesz szükség.

Raklap Pad Oldalai
Raklap Pad Oldalai

A kép jobb oldalán lévő elemek az oldalak, a bal oldalon lévők most nem kellenek, de később ezekből hasznos dolgokat készíthetsz.

Ülőlap

A következő feladat az ülőlap elkészítése. Itt is a felesleges deszkák eltávolításával kell kezdened. 

A felső részéről három deszkát kell eltávolítani, ebből egy a szélső, kettő pedig kitöltő deszka. Az aljáról a szélén lévő talpat is vedd le. Itt is óvatosan távolítsd el az elemeket, mivel később szükség lesz rájuk. A kitöltő deszkák levételére azért volt szükség, mert távol helyezkedtek el egymástól.

Ezt az elemet is méretre kell igazítani, a kereszt deszkákat 54 cm hosszúra vágd le. 

Raklap Pad Ülőlap
Raklap Pad Ülőlap

Háttámla

Ennek az elemnek az elkészítése a legegyszerűbb. Le kell venni kettő darab kitöltő deszkát. Később besűrítjük a deszkákat, hogy kényelmesebb legyen.

Raklap Ritkítva
Raklap Ritkítva

Összeállítás

Ezennel el is készültél az alkotórészekkel. Ezt követően az összerakás következik. 

Szorítóval rögzíts egy-egy lécet az oldalak aljától 45 cm-re a raklap pad elején és 40 cm-re a hátulján. Ehhez húzd hozzá az ülőlapot majd rögzítsd. Figyelj, hogy az ülőlap az oldalak elejével síkba legyenek. Ezt követően jön a hátlap felhelyezése. Ezt úgy érdemes csinálni, hogy az ülőlapot tartsa a legalsó deszka felső éle.

A háttámlát állítsd be az oldal hátsó feléig. Az illeszkedő részeket fix csavarral rögzítsd. Itt érdemesebb stabilabb megoldást választani, hiszen ez fogja a súlyt tartani.

Az oldalak felső részére érdemes még egy deszkát rászegelni, mert így nagyobb felületen tud támaszkodni a kartámla.

Összerakott raklap pad keret
Összerakott raklap pad keret

A korábban leszedett deszkákkal sűrítsd be a háttámlát és az ülőlapot.

Már csak a kartámlák hiányoznak. Az eltávolított deszkákból az oldalaknál minimálisan nagyobb darabot vágj le és rögzítsd a helyére.

Kész Raklap Pad
Kész Raklap Pad

Végeztél a pad összeállításával, már csak a csiszolás van hátra és ha még szebbé és tartósabbá szeretnéd tenni akkor érdemes lefesteni.  

Raklapból készített virágtartó

Virágtartó Raklapokból
Virágtartó Raklapokból

Hozzávalók:

  • 2 X raklap
  • 6 X deszka
  • zsanér
  • lánc
  • csavar, kampó
Virágtartó Alapanyagai
Virágtartó Alapanyagai

Elkészítés:

Ennek a virágtartónak az elkészítése nagyon egyszerű. A zsanéroknak köszönhetően olyan szögbe állíthatod, amilyenbe szeretnéd. Akár teljesen összecsukott állapotban is biztonságosan megáll.

Két darab 100×120 cm-es raklap az alapanyaga. Ezek talpainak az oldalára rögzíts még egy-egy deszkát. Ha felállítod a raklapokat, ezek a deszkák fogják a virágok földjét tartani. Tehát összesen 6 db deszkát kell felszegelned. Ha a raklap padot elkészíted, akkor annak a maradék deszkáit is felhasználhatod.

A következő lépés a zsanérok elhelyezése és csavarozása. Ezt a legkönnyebben akkor lehet megcsinálni, ha elfekteted a raklapokat úgy, hogy legyen egy kis hely köztük. Végül a zsanérok beállítása és rögzítése következik. 

Virágtartó Zsanérja
Virágtartó Zsanérja

A raklapok oldalára helyezz egy láncot, hogy a virágtartó ne tudjon szétnyílni. A lánc utolsó szemén keresztül tekerj egy csavart a raklap egyik oldalába. A másik oldalra egy kampó szükséges. A kampó helyettesíthető egy másik csavarral is, de akkor szükség esetén nem tudod szétnyitni a virágtartót. 

Még szebbé teheted, ha lecsiszolod a felületét és lazúrral lefested. Így nem csak mutatósabb, hanem tartósabb is lesz. A virágtartó életét tovább növelheted, ha a virágok ültetése előtt fekete fóliával kibéleled a helyüket. Fontos, hogy ha végeztél ezzel, a fóliát több helyen lyukaszd ki, mert így tud a felesleges víz távozni.

Az utolsó lépés a virágok beültetése. Figyelj arra, hogy hasonló igényű növényeket válassz.

Ez a tartó nagyon jól használható fűszernövények neveléséhez is.

Függő virágkosár

Egyszerűen elkészíthető függő virágkosár, melyet bárhová fel tudsz akasztani.

Függő Virágtartó
Függő Virágtartó

Elkészítés:

Ehhez a virágtartóhoz különböző hosszúságú 2×2 cm-es lécekre lesz szükséged. Több lehetőséged van az alapanyag kiválasztásához. Ha van otthon hulladék anyagod (például ha elkészítetted a raklap padot), akkor ezeket újrahasznosíthatod. Szeld fel a deszkát 2 cm-es csíkokra. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésedre akkor meg is vásárolhatod.

Elsőként a 2×2 cm-es lécet kell méretre vágni a következőképpen:

Függő Virágtartó Alapanyagai
Függő Virágtartó Alapanyagai

Ha ezzel elkészültél,akkor az elemek csiszolása, majd festése következik.

A virágtartó összeállítását felülről kell kezdened(szélesebb fele). A léceket 2 cm-rel kell mindig beljebb helyezned. Célszerű először rögzítés nélkül összeállítani, majd ha elégedett vagy az eredménnyel rögzítsd a helyükre. A kép segítségedre lesz.

Virágtartó Keret
Virágtartó Keret

Végül a négy sarkába tekerj egy-egy szemescsavart, amibe a láncot bele tudod akasztani.

Ezzel el is készültél egy olcsó, gyors, mutatós virágtartóval.

Remélem sikerült pár hasznos ötletet adni a raklap újrahasznosítására, és kedvet csinálni a megvalósítására.