Fűszernövénykert függesztett cserépfűzérben

Fűszernövénytartó
Fűszernövénytartó

A fűszernövények sokunk kedvencei. Kellemes illatukkal jó hatással vannak ránk, különleges aromájukkal pedig finomabbá teszik ételeinket. Azt is érdemes megemlíteni, hogy egy ízlésesen kialakított fűszernövénykert a teraszunk vagy udvarunk különleges dísze lehet. 
Te is régóta vágysz egy saját fűszernövénykertre? Íme egy könnyen elkészíthető megoldás, amit biztosan szeretni fogsz! 

A terrakotta cserepekben való termesztés remek lehetőség, mivel az agyagból készült cserepek rengeteg jó tulajdonsággal bírnak. Például, hogy sok levegőt biztosítanak a gyökerek számára. Továbbá kihasználhatjuk az agyag vízmegtartó tulajdonságát, mivel az átnedvesedett cserepek nem engedik a virágföld gyors kiszáradását. 

Különösen jól kihasználhatóak az agyag cserepek egymás fölé helyezve vagy függesztve. Korábban már készítettem egy olyan virágtartót, ahol a cserepeket egymásra raktam, mintha erre-arra dőlnének. Ha érdekel nézd meg ezt is. 

Most pedig egy függesztett változat készítését osztom meg veled. A függesztett virágtartók legnagyobb előnyének azt tartják, hogy kis helyen is több növényt tudsz nevelni. Illetve könnyen változtathatod a helyét, ha a növényeidnek nem tetszik ahová helyezted. Elsősorban azért készítettem ilyen a tartót, mert ezt felakasztva kell elhelyezni és nem a földön áll. Ez azért volt fontos, hogy a kutyusunktól védve legyenek a fűszernövényeim.  

Hozzávalók: 

  • 3 X agyag cserép 
  • 1 X menetes szár 
  • 6 X alátét 
  • 6 X anyacsavar 
  • 6 X szigetelést rögzítő tányér 
  • 1 X gyűrűs anyacsavar 
  • 1 X zárt anyacsavar 
Fűszernövénytartó Alapanyagok
Fűszernövénytartó Alapanyagok

Elkészítés: 

Ez a fűszernövénytartó gyorsan elkészíthető, mivel a részeit csak egymás után fel kell fűzni, illetve csavarni.  
A kellékek beszerzéséhez azonban még néhány adat segítségül, hogy biztosan a megfelelőket válaszd. A megadott hozzávalók egy 3 darab cserepet tartalmazó fűszernövénytartó készítéséhez elegendőek így, ha a képen látható összes virágtartót szeretnéd elkészíteni ennek megfelelően változtatni kell a hozzávalók mennyiségét.  

A menetes szár 10 mm-es és 1 méter hosszú. Az alátéteket és csavarokat a menetes szárhoz kell beszerezned. A szigetelést rögzítő tányérból a legrövidebbet válaszd, mert csak a teteje (a tányér) kell. Ezek ára nagyon kedvező.  Az agyag cserepek átmérőjen 19 cm, a magasságuk 13,5 cm.  

Fűszernövénytartó Alapanyagok
Fűszernövénytartó Alapanyagok

A szükséges alapanyagok beszerzése után a szigetelést rögzítő tányérok elvágásával célszerű folytatnod a fűszernövénytartó elkészítését, a képen látott módon. 

A lényeg, hogy bele tudd dugni a cserép aljába aluról és felülről is. Ez a műanyag szigetelést rögzítő tányér segíti a cserépből a víz kifolyását. Valamint a cserepeket is védi, mivel a csavarok meghúzásánál megrepedhetnének. 

Ha ezzel elkészültél kezdheted felfűzni a részeket. Könnyebben tudod csinálni, ha a középső cseréppel kezded, mert így nem kell olyan sokáig tekerned a csavarokat a menetes száron. A csavarokat csak a végén, ha minden cserepet felfűztél húzzál szorosra. Vagyis csak addig húzd, amíg a cserepek nem mozdulnak el. Ha nagyon erősen meghúzod a csavarokat a cserepek szétrepedhetnek. A cserepek közti távolság kb. 35 cm. 

Az alsó cserépnél az anyacsavart cserélni kell zárt anyacsavarra, szebben mutat. Ha ilyened nincs, két anyacsavarral is befejezheted. Egy anyacsavar nem elég, mert idővel letekeredhet. 

A fűszernövénytartó tetejét pedig egy gyűrűs anyacsavarral zárod, de elé tekerned kell egy sima anyacsavart. Ez azért szükséges, mert különben a gyűrűs anyacsavar letekeredhet a menetes szárról. Nemcsak a zárás, de akasztó is lesz egyben, a gyűrűs anyacsavar.  

Ha rövid lesz a menetes szár, mert nagyobb fűszernövényeket ültettél vagy idővel szépen kifejlődtek a növényeid, akkor sincs baj. Létezik menetes szár toldó. Egy ilyet kell beszerezned és egy olyan hosszú menetes szárat, amennyivel hosszabbítani szeretnéd a tartódat. 
A művelet csak annyi, hogy letekered a gyűrűsanyát és a sima anyacsavart. Majd a toldóval rögzíted a régi menetes szárhoz az újat. Ezután még vissza kell tenned az anyacsavart és a gyűrűs anyacsavart.  

Menetesszár toldással
Menetesszár toldással

Ha mindhárom cserép a helyén van és a csavarokat megfelelő szorosra húztad, akkor kezdheted is az ültetést. 

Persze ehhez a fűszernövényeket is ki kell választanod, majd beszerezni.  

Fűszernövények
Fűszernövények

A cserépben nevelt növények kicsit több odafigyelést igényelnek, mint a szabadföldi társai az öntözés szempontjából, azonban fényigénye ettől nem fog változni. A fényigényt egyszerűen orvosolhatjuk, hiszen cserepes növényeinket könnyen áthelyezhetjük naposabb vagy kevésbé napos helyre. Fontos, hogy azonos igényű növényeket ültess egy tartóba. Igaz, hogy külön cserépbe vannak, de egy helyre tudod csak felakasztani. Az, hogy a fűszernövények külön helyezkednek el, az jól kihasználható az uralkodó növényeknél, ilyen például a menta, mivel nem tudja elnyomni a többit.  

A tartóba való ültetésnél jó, ha van segítség, aki megfogja amíg beülteted. A másik lehetőség, hogy kitámasztod. Ha az ültetéssel elkészültél, már akaszthatod is a helyére a fűszernövénytartót. 

A felakasztást sok féleképpen megoldható, de figyelni kell, hogy a szél ne verje le az elkészült fűszernövénytartódat és az akasztó is elbírja a súlyt. Egy jó megoldás a hintahorog. 

Hintahorog
Hintahorog

Melyik növény mit szeret? 

Napos helyen: bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, zsálya, oregánó, curryfű, citromfű, levendula 

Árnyékos-félárnyékos: petrezselyem, metélőhagyma, menta, tárkony, fűszerbabér, borsikafű 

Mikor szedhetem? 

A fűszernövényeket, ha teheted reggel szedd, mert a bennük található olajok ilyenkor érezhetőek a legjobban. A frissebb és öregebb leveleket vegyesen célszerű szedni. 

A legjobb megoldás, ha nem tépjük le a leveleket, hanem a szárakról ollóval vágjuk le. A rendszeres metszés serkenti a növény növekedését.