Házilag elkészíthető kerti virágtartó ötletek

A jó idő megérkeztével egyre több időt töltünk a kertben és az udvaron, amit igyekszünk szebbé varázsolni színes virágok ültetésével. Felmerül a kérdés bennünk, hogy hova, illetve mibe ültessük növényeinket. A kevésbé tartós műanyag virágládák helyett, mutatok két otthon elkészíthető egyedi virágtartót. Ezek természetes alapanyagból, fából és agyagcserépből  kivitelezhetőek és kerted, udvarod hasznos és különleges díszei lesznek.    

Virágtartó dülöngélő agyagcserepekből  

Ennél a virágtartónál  kihasználható az agyag vízmegtartó tulajdonsága,mivel az átnedvesedett cserepek nem engedik a virágföld gyors kiszáradását. Az öntözést óvatosan, többször célszerű végezni, mivel a döntött cserepekből könnyen a földet is kimoshatjuk. Ajánlott  cserepenként egy virágot ültetni és hagyni helyet a növények növekedéséhez. Jól mutat a petúnia, muskátli, fukszia stb. 

Dülöngélő Cserép Virágtartó
Dülöngélő Cserép Virágtartó

Hozzávalók:

 • 1 X 26,5 cm-es agyagcserép
 • 1 X 25 cm-es agyag virágalátét
 • 4 X 15 cm-es agyagcserép
 • menetesszár 10 mm-es
 • 2 X alátét
 • 2 X anyacsavar
Cserép Virágtartó Kellékek
Cserép Virágtartó Kellékek

Elkészítés:

Ennek a virágtartónak az elkészítése egyszerű, csak az egyensúlyra nagyon  fontos figyelni. Egy nagyobb szél könnyen fel tudja borítani, ha nincs megfelelően összeállítva. Az elkészítés előtt tervezd meg a helyét.  Nem mindegy, hogy fűbe helyezed vagy beton esetleg járólap lesz alatta. 

A fűben a legegyszerűbb biztonságosan rögzíteni, mert a vas rudat az alsó cserépen keresztül a földbe szúrod és így már nem tud felborulni. Ehhez még menetesszár sem kell, elég egy vasrúd is. 

Nekem a bejárati ajtó mellett, járólapon áll, ezért az előző megoldás nem kivitelezhető. A menetes szár egyik végére egy fém kört kell hegeszteni. Ha ez megvan kezdheted is összeállítani. 

A nagy cserépbe alulról dugd bele a menetes szárat,majd állítsd fel. Felülről húzz rá egy alátétet és rögzíts egy anyacsavarral. Ha szorosra húztad tekerj rá még egy anyacsavart, ez fogja tartani a következő a csereped alját. Az anyacsavart  a nagy cserép tetejéig hajtsd le, majd egy alátétet is húzz rá, így nagyobb felületen tud támaszkodni a cserép.

Cserép Virágtartó Tartóoszlop
Cserép Virágtartó

Helyezd fel az első cserepet a menetesszárra úgy, hogy az egyik irányba dőljön. Ezt követően még helyezz fel három cserepet, hogy mindig az ellenkező irányba dőljenek, így lesz egyensúlyban. A menetesszárat méretre kell vágnod, ezt célszerű a felső cserép tetejénél megtenned, de a végére akár egy agyag madarat is húzhatsz.

Dülöngélő Cserép Virágtartó
Dülöngélő Cserép Virágtartó

Végül töltsd fel földdel és ültesd bele a virágokat. Az öntözésre különösen figyelni kell, mert a cserepek dőlnek, így célszerű gyakrabban kevesebb vízzel locsolni. 

A virágtartó összeállítására számos más biztonságos megoldás létezik.  Az egyik, hogy az alsó cserepet félig feltöltöd hobbi betonnal és középre beleállítod a vas rudat. Így az biztosan áll és a beton még nehezékként is szolgál.

Egy másik megoldást találhatsz itt.

Hatszögletű virágtartó készítése

Ebbe a hatszögű virágládába is nagyon jól mutat a muskátli és társai, de ebbe már akár több fajta virág is összeültethető. Választhatsz egy magasabb virágot középre vagy az egyik szélére, köréje pedig alacsonyabb fajták. Készíthetsz egy saját virág kompozíciót.

Hatszögletű Virágtartó
Hatszögletű Virágtartó

A szükséges fa alapanyagot megtalálod különböző barkácsáruházláncok kínálatában, de fakereskedésekben is beszerezheted. Érdemes asztalos illetve a fával foglalkozó ismerősöket megkérdezni, hogy a maradékok között nincs-e olyan aminek a mérete megfelelő a virágláda elkészítéséhez.

Ehhez a virágládához először csinálnod kell 20 db egyforma elemet, mivel 3 rétegből áll és egy réteg 6 darab elemet tartalmaz, plusz kettőt a lábnak.

Hozzávalók:

 • oldalelemek (18 db: 26,6 x 7,3 x 4cm)
 • lábelemek (2 db: 26,6 x 7,3 x 4cm)
 • sarokelemek ( 6 db )
 • deszkák ( 4-5 db )
 • csavarok
 • fólia 

Elkészítés:

Első lépések

A virágtartó nagy része egységes elemekből áll, mint például a láda oldalai és a lábelemek. Először ezeket az egységes elemeket kell méretre vágni.

Ha ezzel elkészültél 60 fokos szögben kell vágni a végeket.

Ha az előzőekben megadott méretekkel nem egyező fa alapanyagot tudsz beszerezni, a szögbe vágás megadja a többi méretet.

Következő lépésként, az elkészült elemek egyik végét kell kifúrni, a képek segítenek. Az oldalelem alsó(nagyobbik) oldaláról kell fúrni srégen, úgy hogy a csavar vége egy harmadával érjen ki, ami majd rögzíteni fogja a másik oldalelemhez.

Oldalelem Rögzítése
Oldalelem Rögzítése

Csiszolás és festés

Ha megvagy, jön a csiszolás, majd a festés. Mind a 20 elemet (18db oldalelem + 2db lábelem) érdemes ilyenkor lazúrral bekenni, mivel itt még minden oldalát tartósíthatod. 

Ha sokáig szeretnéd, hogy udvarod dísze legyen ez a virágláda fontos védeni a nedvesség káros hatásaitól, a mikro-organizmusoktól, a UV-sugárzás ellen. (a Jedynka impregnáló vékonylazúrt használtam, fenyő és mahagóni színben fele-fele arányban)

Amíg szárad, készítsd el a hat sarokelemet, a képnek megfelelően:

Ha elkészültél csiszold, majd fesd le ezeket a részeket is.

Következik a virágtartó összeszerelése.

Hatszögletű Virágtartó Részei
Hatszögletű Virágtartó Részei

Elsőként készíts el egy (oldal)réteget. Ehhez a hat oldalelemet igazítsd hatszög formára és az előre fúrt lyukakon keresztül csavarozd össze. Ha ezzel megvagy a másik kettő réteget is állítsd össze ennek megfelelően.

A következő lépés a virágláda aljának összerakása. Ehhez jól hasznosíthatóak a maradék raklap deszkák. Rakd egymás mellé a deszkákat, majd helyezz rá egy kész réteget (keretet) és belülről rajzold körbe, így megkapod, hogy mekkorára kell vágni.

A deszkákat a talpakkal fogasd össze. Az elkészült virágláda feneket is fesd le lazúrral. Az egész virágláda összeállításához tedd le az aljat a talpaira, majd rakd rá a három réteget.

Hatszögletű Virágtartó
Hatszögletű Virágtartó

Végül a sarokelemeket illeszd a helyükre és rögzítsd hozzájuk a rétegeket kapocsbelövővel vagy csavarokkal. Majd fordítsd meg és alulról is csavarozd a sarokelemekhez a virágláda alját. A virágtartó aljára fúrjál lyukakat, hogy a felesleges víz tudjon kifolyni.

Hatszögletű Virágtartó Fóliával Bélelve
Hatszögletű Virágtartó Fóliával Bélelve

Egy választható lépés még a fóliával való kibélelése, ami segít a láda tartósságának megőrzésében. Itt próbálj vastag, de nem túl merev fólia fajtát választani. A rögzítése kézi kapocsbelövő használatával egyszerűen megoldható. Fontos, hogy  fóliát is lyukaszd ki a fúrt lyukaknál, mert a pangó víz a virágoknak nagyon ártalmas. 

El is készültél egy egyedi és tartós virágtartóval, már csak a kiválasztott virágokat kell beültetned és gyönyörködhetsz a végeredményben.

Mire érdemes figyelni a virágok összeültetésénél?

A virágtartóba mindig olyan virágokat ültessünk, amiknek egyforma szükségleteik vannak. Az árnyékot kedvelőket ne ültessük össze a napfényt igénylőkkel.

Ne zsúfoljuk tele a virágládákat, mert a virágok fejlődéséhez szükségük van elegendő helyre és tápanyagra.

A virágok magasságát és színeit is érdemes figyelembe venni.