Kerti parti kellékek agyagcserépből

Az agyagcserepek kreatív felhasználása nagyon kedveltté vált. Nem csoda, hiszen könnyen és kedvező áron beszerezhetőek, ráadásul rendkívül jól mutatnak. Nem feltétlen kell vásárolnod, hiszen az otthon már használt virágcserepek is újrahasznosíthatóak. A festésük egyszerű és különböző technikával is diszíthetőek. A következőkben néhány egyszerű agyagcserép ötletet mutatok, amivel színesebbé teheted a nyári kerti partik hangulatát.

Limonádés csapos üveg tartó

Cserép Italtartó
Cserép Italtartó

Hozzávalók:

 • 1 X virágcserép
 • 1 X virágcserép alátét
 • zöld, sárga akril spray
Italtartó Kellékek
Italtartó Kellékek

Elkészítés:

Ennek a csapos üveg ital tartónak az elkészítése nagyon egyszerű, de ugyanakkor nagyon hasznos.  A limonádés üveget ha erre a tartóra teszed, már nem kell az asztal szélére helyezni, hogy a poharak beférjenek a csap alá. A lecsepegő  ital pedig nem okoz ragacsos foltot a padlón.

Két agyag edényre lesz szükséged, egy kb.15 cm átmérőjű agyagcserépre és egy 25 cm átmérőjű alátétre.

Az első lépés a festés. A cserépnek azt a részét, amelyet nem szeretnél festeni festő szalaggal és újságpapírral érdemes védeni. Ez fogja eredményezni, hogy az agyagcserép felső pereme alatti rész érintetlen marad. A festék spray alapos felrázása után fújd le a cserép felső részét zöldre, az alátét alsó felét pedig sárgára. Az akril spray gyorsan szárad, kb.: 15-20  perc.

Ezután már csak össze kell ragasztanod a két részt. Ezt bármilyen ragasztóval megteheted. Ha később szét szeretnéd még venni, akkor kétoldalú ragasztót célszerű választani. Fontos, hogy a két rész középen illeszkedjen. 

Cserép Italtartó
Cserép Italtartó

Ezzel elkészültél a parti italadagoló tartóval, ami süteménykínálónak és kisebb torta tartónak is jól használható.

Agyagcserép égősor    

Parti Égősor
Parti Égősor

Hozzávalók:

 • 20 X pici virágcserép
 • 1 X 20 ledes izzósor 
 • zöld, sárga akril spray
Cserép Égősor Kellékek
Cserép Égősor Kellékek

Elkészítés:

Egyedivé teheted a kerti partit ezzel a pici cserepes égősorral. Ami nappal üde színfolt, sötétedéskor pedig meghitt fénnyel szolgál.

A cserepek festése itt is az első teendő. A 20 db 4,5 cm átmérőjű cserép felső részét maszkoló szalaggal ragaszd le, mert a többi részét kell színessé varázsolni. Ez gyorsan megy a festék spray-vel, 10 db sárgát és 10 db zöldet fújjál.

Száradás után, ami 15-20 perc, rögzítsd a cserepeket az égősorra. Ezt nagyon egyszerűen megoldhatod. Húsz akkora méretű drótora lesz szükséged, mint a cserepek alja. A drótot gyufa szállal, fogpiszkálóval is helyettesítheted. A  led alján, a vezeték közé helyezd be a drótot. Egy vékonyabb dróttal, cérnával, fonallal tekerd körbe a vezetéket a drót alatt. 

Égősor Kötése Cserépbe
Égősor Kötése Cserépbe

Ha rögzítetted az összes cserepet, elkészültél és már ki is próbálhatod. 

Égősor Fénye
Égősor Fénye

Mécsestartó agyagcserépből 

Mécsestartó Cserépből
Mécsestartó Cserépből

Hozzávalók:

 • 1 X 13 cm  virágcserép
 • 1 X 15 cm  virágcserép
 • 2 X 17 cm cserépalátét
 • menetes szár 10 mm-es
 • 5 X anyacsavar
 • 1 X zárt anyacsavar
 • 8 X alátét
 • zöld, sárga akril spray
Mécsestartó Kellékek
Mécsestartó Kellékek

Elkészítés:

A mécsestartó is nélkülözhetetlen kelléke a kertben töltött estéknek. Kellemes hangulatot teremtenek a mécses fényei. Ehhez a mécsestartóhoz agyag cserepeket és alátéteket  egy menetes szárra kell felfűzni, aminek a hossza 25 cm. Majd részenként rögzíteni, hogy megfelelő távolságra legyenek az egyes részek egymástól.

Célszerű az alátétek fúrásával kezdened, melyek közepére egy 10 mm-es lyukat kell készítened. 

A következő a festés. A cserepet a felső perem alatt maszkoló szalaggal, újságpapírral takard le. A festék spray alapos felrázása után fújd le a 15 cm átmérőjű cserép felső részét és az alátét felső felét zöldre. 

Ha a festéssel végeztél, folytasd  az összeszereléssel, amit a mécsestartó tetejéről kezdj.

Először a zárt anyacsavart tekerd a menetesszár végére, majd az alátétet és a 15 cm átmérőjű cserepet fűzd fel. Utána egy alátét és egy anyacsavar következik amivel már rögzíted a cserepet.

 Még egy anyacsavart tekerünk fel, mert azt szeretnénk elérni, hogy a belső, hőterelő cserép kilógjon alul a nagyobb cserépből. Folytasd egy alátét, a 13 cm átmérőjű cserép, egy újabb alátét felfűzésével. Majd egy másik anyacsavarral húzd szorosra. Ezzel a helyén a második cserép is.

Az alsó rész elkészítéséhez tekerj fel egy anyacsavart és egy alátétet a menetes szárra. Még a virágalátét felfűzése előtt érdemes a két virágalátétet összefordítani és a közepükön lévő lyukon megnézni, hogy van-e rés a kettő alja között.  

Ha igen, akkor alátéttel, töltsd ki. ( Nekem 2 db-ra volt szükségem.) Ez a lépés azért fontos, mert a virágalátétek összeroppanhatnak, amikor meghúzod az anyát. Miután ezzel megvagy a virágalátéteket és a közéjük szükséges alátéteket fűzd fel.  

Végül egy anyacsavarral rögzítsd. Az alábbi képen láthatod az összeszerelés lépéseit. A bemutatáshoz egy hosszabb menetes szárat használtam.

Mécsestartó Fúzése
Mécsestartó Fúzése

 A következő képen a rögzítés könnyítéséhez használhatod az alábbi eszközöket, de ezek nélkül is megoldható.

Mécsestartó Eszközök
Villáskulcs, csőkulcs, racsnis villáskulcs

Ezzel elkészültél egy egyedi mécsestartóval, amibe teamécsest helyezve (max. 5 db fér bele)  már élvezheted is hangulatos fényeit.

A bemutatott kerti parti kellékek natúran is elkészíthetőek és úgy is jól mutatnak. 

Ha kedvet kaptál az agyagcserepek kreatív felhasználásához további ötleteket találsz itt.