Betonból készíthető kerti ötletek  

A betont, mint építkezési anyagot sokan ismerik, azonban ez a nagyszerű anyag nemcsak építkezéshez, hanem a kert dekorálásához is jól használható. Nem beszélve arról, hogy pénztárcabarát, tartós és az időjárás viszontagságainak is ellenáll. Készíthetünk mutatós cserepeket, kaspókat a virágaink számára, mécsestartókat és számos további kerti dekorációt is.  

Néhány kedvcsináló ötlet, amit elkészítettem és bátran ajánlom neked is. 

A betonnak több fajtája is van. Például: szárazbeton bel- és kültéri változatban, hobbybeton, ékszerbeton. Az utóbbit hobby boltban az előzőket pedig barkácsárúházakban vagy építőanyagokat értékesítő helyeken szerezheted be. 

A szárazbeton megkönnyíti a dolgod, hiszen nem kell összekeverned az alkotó részeket. Ráadásul megvásárolni is egyszerű.  

Ha a saját magad készíted el a betont, akkor az összetevők arányának módosításával tudsz gyorsabban kötő és erősebb változatokat is készíteni.  
Kipróbáltam a kültéri szárazbetont és az általam alkotó elemenként összeállított megoldást. Nekem az utóbbi jobban tetszett. A kereskedők a tálak készítéséhez nem ajánlották a hobbybetont. 

Mi is a beton?  

A beton a következő anyagok megfelelő keveréke: cement, sóder (kavics) vagy kvarchomok és víz. 

Hobbi Beton Házilag (Arányok)
Hobbi Beton Házilag (Arányok)

 A cementeket összetételük, kiegészítőanyag-tartalmuk fajtája és mennyisége, szilárdságuk, valamint különleges tulajdonságuk alapján csoportosítják. 

Szilárdságuk alapján megkülönböztetnek 32,5-ös; 42,5-ös és 52,5-ös szilárdsági osztályú cementeket. (Ezeket a kereskedelemben is így kell kérni, én a 42,5-et használtam.) A fajták között árban nincs jelentős különbség. 

A kavicsból pedig méret szerint választhatsz (ebből 0,4-set választottam, ami azt jelenti, hogy 0-0,4 mm-es átmérőjű szemcséket tartalmaz) és akár egy vödörrel is vásárolhatsz.    

Mire lesz még szükséged a beton öntéséhez? 

Egy edényre, amibe összekevered és egy lapátra, ami egy homokozó lapát is lehet.  

Valamilyen anyagra, amivel kikened az öntőformát, hogy könnyen kicsússzon a megszilárdult forma. Ez lehet étolaj, testápoló, kézkrém, vazelin stb. Először egy sütemény forma olajozó spray-t használtam, de később áttértem az étolajra. Olcsóbb és jobbnak is bizonyult. Egy tejfölös pohárba öntöttem étolajat és ecsettel jól kikentem az öntőformákat. 

Végül a legfontosabb, amire még szükséged lesz az az öntőforma. Bármilyen kiürült doboz (tejes, margarinos, joghurtos), műanyag üveg (Cola-s, ásványvizes), de választhatsz különböző kaspókat, sőt saját magad is készíthetsz sablont. 

Műanyag Formák
Műanyag Formák

A beton öntése 

Első lépésként válaszd ki a formát, majd kend ki az általad választott anyaggal. Ha a formán belül üreget szeretnél még egy kisebb edényre is szükséged lesz, amit beletehetsz. A két forma mérete közti különbség adja az önteni kívánt edényed falvastagságát. A virágtartók aljára egy lyukat is célszerű csinálni, hogy a víz ki tudjon folyni. Ehhez jól használhatóak a papírhengerek, például az alufólia leürült hengere. Később a kiszedésük is könnyű, mert a víztől eláznak.  

Ha ezekkel megvagy, keverd össze a betont.  

Szárazbeton esetében csak vízzel kell összekeverned. Apránként adagold, hogy megfelelő sűrűségű keveréked legyen. 

Amikor magad állítod össze a betont az alapanyagokból, nagyon fontos a megfelelő arány, ami két rész kavics és egy rész cement.  Ezeket még szárazon keverd össze és lassan adagold hozzá a vizet, amíg eléred a kellő állagot. 

A kész keveréket öntsd a választott formába. Kicsit rázogasd vagy ütögesd meg az edény oldalát, hogy a légbuborékok eltávozzanak. 

Ha tálat készítesz ne felejtsd el a méretre vágott papírhengert beletenni mielőtt a másik tálat is belenyomod. A felső edénybe pedig tenned kell valamilyen súlyt, ami lenyomja a formát. Ez lehet kavics, homok, kő stb. 

Beton Talpas Virágtartó Készítése
Beton Talpas Virágtartó Készítése

A beton száradási folyamata során a víz elpárolog és így jön létre a szilárd beton. Ez alatt nedvesen kell tartani, óvni kell a fagytól, és a tűző napsütéstől. A teljes kötési idő hosszú, azonban már másnap kivehetők a formából. A szükséges idő függ a levegő nedvességtartalmától, az alapanyagok minőségétől, a keverési aránytól és a hőmérséklettől is. 

Hogyan színezheted a betont? 

Színezheted magát a betont, még az összeállításnál különböző színezőkkel. 

Beton Edények Színes

A már megszáradt kész formákat is festheted többféle festékkel is. Én akril festéket használtam. 

Zöld Beton Virágtartó Festése

A beton anyagában való színezésére kipróbáltam a vörös és sárga színezőpigmentet. A dobozon megtalálható az ajánlott keverési arány, ami az általam használt színezőnél a kötőanyag (cement) 5-10 % volt. Ezért itt egy kisebb edénnyel (spray kupakkal) mértem minden alkotó részt. 

Beton Színezése
Beton Színezése

Minden száraz alkotórészt jól összekevertem és lassan adagoltam hozzá a vizet. 

Színezett Beton

A beton anyagában való színezésére a falfesték színezőt is kipróbáltam. Ez a fenti képen a legsárgább. 

Tálak 

Számos különböző formát kipróbáltam, ahogyan a képen is látszik. Az elkészítésüknél a korábban említett arányoknak megfelelően állítottam össze. 

Beton Virágtartók és Formáik
Beton Virágtartók és Formáik

Ezeknél arra kell figyelni, hogy ne legyen benne negatív minta, hogy száradás után kicsússzon. Szinte bármilyen fröccsöntött forma használható. 

Színes Beton Viárgtartók
Színes Beton Viárgtartók

Extra ötlet 

Eggyel bonyolultabb megoldás a talpas virágtartó. Ehhez két különálló részt kell elkészítened, amit száradás után össze kell állítani. 

Beton Talpas Virágtartó Részei

Figyelj, hogy a tálak alján alakíts ki egy lyukat, hogy a felesleges víz távozni tudjon. 

Beton Talpas Virágtartó

Mécsestartó 

Betonból kerti mécsestartót is lehet készíteni. Én kettő különböző változatot próbáltam ki. 

Az egyik a virágcserépbe vagy földbe szúrható változat. Ehhez Cola-s üveg közepéből egy tölcsért formáztam és celluxszal rögzítettem. A szárát egy vasrúd adja. Ez a szár egy kicsit belelóg a tölcsérbe, hogy merevítse. Itt figyelni kell, hogy a tölcsér alja akkora legyen, mint a vasrúd átmérője. 

Pálcás Mécsestartó Öntőformák

A tölcsér betonnal való feltöltése után spray-s kupakot egy centire benyomtam. Ennek az átmérője akkora, mint az IKEA-s üveg mécstartó aljának az átmérője. 

Pálcás Mécsestartó Öntése
Pálcás Mécsestartó Öntése

Száradás után az éleket egy picit megcsiszoltam, majd akril festékkel díszítettem. 

Pálcás Mécsestartók
Pálcás Mécsestartók

A másik típusú mécsestartó az asztalra helyezhető.  Ennek az alapját egy nagyobb tál adta. Ebben az esetben még a beton beöntése elött hungarocell karikákkal, a mécsesek későbbi helyét kialakítottam. Majd ezt követően öntöttem tele betonnal. Hiszen száradás után fejre fordítva használható, a tál mintáját kihasználva. Arra figyelj, hogy a tál belső oldala is mintás legyen. 

Beton Díszek
Beton Díszek

Kaspó 

Zöld Beton Virágtartó
Zöld Beton Virágtartó

A kaspónál arra kell figyelni, hogy a belső lyuk elég nagy legyen és a kaspó oldala megfelelő vastagságú maradjon.  A képen látható kaspót száradás után zöld akril festékkel színeztem.

Könnyű vele dolgozni, mert gyorsan szárad és szép végeredményt kapsz. 

Beton Edények Színes
Beton Edények Színes

Műanyagpalackok alját is használhatod sablonnak, hogy egy egyedi kaspót készítsél. A belső forma kialakításához kisebb egyenes oldalú palackot használtam. A képen látható kaspók magában színezettek.  

Ezekben akár gyertyát is tehetsz, biztosan tartja, felfogja a csepegő viaszt és a szél sem tudja feldönteni. 

Beton Díszek
Beton Díszek

Mini tó 

Beton Mini Kerti Tó
Beton Mini Kerti Tó

A fent leírtak szerint elkészítettem, egy nagyobb tálat, aminek vastagabb az oldala. Száradás után a belső részét világoskék akril festékkel bekentem. Majd, ha a festék is megkötött feltöltöttem vízzel és virágokkal és úszómécsesekkel díszítettem. 

Beton Mini Kerti Tó
Beton Mini Kerti Tó

Golyók, mint kerti dekorációk 

Beton Golyók
Beton Golyók

Betont gömb formába is lehet önteni, mely száradás után egyedi dekorációja lehet a kertnek. Az elkészítésük semmiben sem tér el a korábbiaktól. A képen látható gömbök elkészítéséhez műanyag gömböket és egy gömb lámpa burát használtam. 

Beton Golyó Forma
Beton Golyó Forma
Beton Golyó Forma
Beton Golyó Forma

Arra figyelj, hogy a sablon ketté vehető vagy összetörhető legyen. Továbbá az is fontos, hogy a sablon belseje is gömb legyen, ne csak a külseje. 

Terítő nehezék 

Színes Beton Viárgtartók
Színes Beton Viárgtartók

Az öntések során keletkezett felesleges beton keveréket használhatod terítő nehezék készítéséhez. Formának egy jégkockatartót használtam.

Jégkockatartó Beton Öntés
Jégkockatartó Beton Öntés

A beton száradása után riasztópisztollyal a szalagot a forma hátuljára rögzítettem. Majd régi függönycsipeszt akasztottam rá.

Beton Asztal Nehezékek
Beton Asztal Nehezékek

Gyors, egyszerű és a maradékokat is felhasználhatod. 

A beton sok féle képen használható, ebben a cikkben csupán pár érdekesebb kerti megoldást gyűjtöttem össze inspirációnak.