Transzfer technika különböző felületekre

A transzfer technikáról már írtam korábban, de úgy gondoltam néhány dologgal kitudnám még egészíteni. 

A transzfer technika a dekupázs technika válfaja, azonban jóval nagyobb alkotói szabadságot nyújt. Nem egy adott minta készletből kell kiválasztanunk a számunkra megfelelő papíralapú képet, hanem magunk is tervezhetünk. Ennek nagy hasznát tudjuk venni, ha családi fotót szeretnénk díszítésként használni vagy személyre szabott feliratokkal akarunk díszíteni.

A transzfer technika további előnye, hogy sok felületre használható, csak azt kell jól kiválasztani, hogy milyen anyag segítségével juttatod át a festék réteget a papírlapról.

Transzfer technika bögrére

 A transzfer technika alkalmazható bögrére is, azonban néhány dologra oda kell figyelni a megfelelő eredmény elérése érdekében.

Transzfer technika bögrék
Transzfer technika bögrék

Hozzávalók:

 • fehér bögre
 • Pentart Image Transfer gél
 • ecset
 • nyomtatott minta (lézeres)
Transzfer technika bögrére

Elkészítés:

Érdemes egy fehér bögrét használni alapként, melyet jól tisztítsunk meg. A bögre kiválasztásánál figyeljünk a bögre alakjára, érdemes olyat választani melynek nagy része egy sima felület, hiszen ha a bögrén bemélyedések vagy kiemelkedések vannak az megnehezítené a folyamatot. Az Ikeában például kapható többfajta fehér bögre nagyon kedvező áron, de a legolcsóbbra az alakja miatt nehezebb mintát rakni, bár egy kisebb, egyszerűbb arra is megoldható. 

Először egy mintát kell kinyomtatni, melyet lézeres nyomtatóval, és vízszintesen tükrözve (függőleges tengely mentén).

Ezután a nyomtatott mintának azt az oldalát melyen a tinta van, kenjük be a transzfer géllel. Itt fontos, hogy egyenletesen legyen elosztva, majd helyezzük a bögrére. A levegő buborékokat próbáljuk egyengetni, hiszen ahol nem éri a minta a bögrét, ott nem fog jól sikerülni. 

A buborékok javítására és a minta helyén tartására használhatunk cellukszot, de próbáljunk meg keveset, viszont attól nem kell félni, hogy a leszedésnél letépi a mintát, mert ha be van vizezve, maximum a papír részét húzza le, a mintát a bögrén hagyva. Ha a transzfer gél a mintán kívülre ment, akkor azt még most könnyen egy nedves törlőkendővel letudjuk törölni és ha ezt nem tesszük meg akkor egy vékony réteg képződhet a bögrén (mintán kívül) a száradás után, ami rontja az összképet.

A következő folyamat a száradás, itt lehet szárítani egy napig, vagy hajszárítóval felgyorsítani a folyamatot. Ha a minta részletei már nem látszanak, és láthatóan nincs a felületen nedvesség, akkor elkezdhetjük óvatosan ledörzsölni a papír felületetet. A bögrét bevizezve, kezdjük el az ujjunkkal dörzsölni a mintát, de csak akkor dörzsöljük le ha az könnyen elválik a bögrétől. Ha vannak olyan részek amik jobban oda tapadtak, akkor egy újabb szárítási folyamatra van szükség és próbáljuk újra a ledörzsölést. A végső kinézet eléréséhez akár 4-5 ismétlés is kellhet. Ha nem sikerült a folyamat, higítóval (lakkbenzin) le tudjuk mosni a teljes mintát és kezdhetjük előről.

A tartósság elérése érdekében le lehet kenni egy átlátszó lakkréteggel, majd 110 fokon sütőben, körülbelül 20 percig sütni.

Ha minden jól megy a végeredmény egy szép mintájú, tartós bögre lesz, melyet lehet mikrózni és mosni is.

Ugyanez a Pentart Image gél használható fa felületre is.

Transzfer Technika Tájkép
Transzfer Technika Tájkép

Több verziót hallottam a transzfergél használatára. Valaki a képet és a fát is keni, van aki csak a fát. Szerintem a lényeg, hogy megfelelő mennyiségű gél legyen a kép és a fa között.

A fa korongra jól nyomkodd rá a képet, úgy, hogy teljesen rásimuljon, ne maradjanak levegőbuborékok.

Utolsó lépésként lakkal kend le, akár kétszer is. Mégtöbb hasonló transzferelést találsz fára ide kattintva.

Fa házikó persely

Rétegelt lemezből készült, ház formályú perselyt vásárolhatsz hobbi boltban vagy webáruházban. Nagyon jól díszíthető szalvéta technikával vagy transzfer technikával is. Most az utóbbival dekorált persely készítését mutatom be.

Transzfer Technika Perselyen
Transzfer Technika Perselyen

Hozzávalók:

 • házikó persely
 • Pentart Express Transfer oldat
 • fehér festék
 • fültisztító pálcika
 • csiszolópapír
 • nyomtatott minta (lézeres)
 • matt lakk
 • ecset

Elkészítés:

A házikó azon részeit amit nem akarsz, hogy festékes legyen célszerű maszkoló szalaggal leragasztani. A perselyt dekor fehér festékkel fessük le több rétegben, majd száradás után csiszold simára. Azért szükséges a vastagabb festékréteg mert a transzfer oldat a vékony réteget felhólyagosítja.

A lézer nyomtatóval kinyomtatott, tükrözött képet tedd a házikóra, a nyomtatott felületével lefelé. Majd maszkoló szalaggal rögzítsd, hogy ne tudjon elmozdulni. 

Ezek után következik az izgalmasabb rész. A fültisztító pálcikát meríts bele a transzfer oldatba, majd húzd le a felesleget az üveg szélén. Ez általában nem volt elég, egy kicsit papírtörlőn itasd le.

Az oldattal beitatjuk a képet és dörzsöld át egy plasztik kártya, kanál vagy spatula segítségével. Fontos, hogy a kép minden részét alaposan átdörzsöld. Ha úgy gondolod, hogy készen van benézhetsz alája. Mielőtt teljesen leveszed a papírt, még tudsz javítani, ha nem vagy elégedett az eredménnyel nyomd vissza a papírt és újra itasd át azt a részt. Végezetül matt lakkal kend át.

Antikolt kulcstartó

Transzfer technika kulcstartó
Transzfer technika kulcstartó

Hozzávalók:

 • rétegelt lemez alap
 • 5 X akasztó
 • fekete akril festék
 • fehér dekor festék
 • drapp dekor festék
 • nyomtatott minta (lézeres)
 • Pentart Express Transfer oldat
 • csiszolópapír
 • ecset
 • fültisztító pálcika

Elkészítés:

A rétegelt lemez alap és az akasztók kaphatóak egy szettben is, ami megkönnyíti a dolgunkat.

Az alapot kend le először drapp dekorfestékkel, majd száradás után fehér dekor festékkel. A száradás után csiszold át a felületét és amikor sima, akkor pár helyen csiszold át, hogy látszódjon a drapp festék.

Az akasztókat fekete akril festékkel fújjuk le.

Kulcstartó Transzfer technika lépése

A következő feladat a minta felhelyezése, amit a korábban bemutatott express transzfer oldat segítségével. A feljebb bemutatott (persely) lépések alapján járunk el itt is. Kattints ide, hogy fel ugorj.

Transzfer technika textilre

Transzfer technika textil táskán
Transzfer technika textil táskán

Hozzávalók:

 • textil táska
 • Pentart Express Transfer oldat
 • nyomtatott minta (lézeres)
 • fültisztító pálcika
Transzfer technika textilre hozzávalók

Elkészítés:

A textil táska fontos, hogy 100% pamut legyen. Mielőtt elkezdünk dolgozni alaposan vasaljuk át (középmeleg vasalóval). A transzferálás előtt érdemes egy vastag papírt helyezni a táskába, hogy ne itatódjon át a másik oldala.

A transzferálást itt is Penart Express oldatal végezzük. Aminek folyamatát feljebb már részletesen leírtuk.Kattints ide, hogy fel ugorj.

Házi matrica készítés transzfer technikával

Ha átlátszó üveg felületre szeretnél képet transzferálni ezzel a módszerrel tudod megoldani.  Ez nem más, mint matrica készítés házilag. 

Transzfer Matrica Szappantartó
Transzfer Matrica Szappantartó

A transzferálás lényege ebben az esetben is ugyanaz: kinyomtatott képeket, feliratokat viszünk át az üveg felületére csak itt nem oldatot vagy gél használunk hanem széles cellukszot. Ilyen ragasztószalagot az írószerboltokban vásárolhatsz. Létezik sárgább és fehérebb változat, ehhez az utóbbi célszerűbb.

Transzfer Matrica Minták

A nyomtatást ennél a technikánál is lézernyomtatóval szükséges végezned. Azonban lényeges különbség, hogy nem kell tükrözni a képeket, hiszen nem közvetlenül az üvegre viszed át. A cellukszra kerül a kép és vele együtt tesszük az üvegre.

Előnye, hogy gyorsan elkészül, olcsón kivitelezhető, bármilyen mintát választhatsz és bármikor eltávolítható. Hátránya, hogy a ragasztó egyes felületeken jobban látható, kevésbé tartós és csak akkora mintát transzferálhatsz, mint a ragasztószalag szélessége.

Az így felmatricázott tárgyakat finoman mosogatni is lehet, de mosogatógépbe ne tedd.

Elkészítés:

Először itt is megtisztítjuk a felületet, ne legyenek zsíros részek, ujjlenyomatok. 

Majd kinyomtatjuk lézernyomtatóval a képeket úgy, hogy távolabb legyenek a lapon. Tükrözni nem kell. Figyelned kell a méretre, mert csak akkora képet tudsz használni, mint a ragasztó szélessége, sőt pár millimétert nem árt, ha a celluksz túllóg a képen.

Ha kinyomtattad a képeket cellukszal ragaszd le úgy, hogy levegő ne maradjon alatta. Az ujjaddal nyomkodd ki a légbuborékokat, szépen simítsd rá a képre a ragasztószalagot.

Ha ezzel elkészültél, vágd körbe a képeket úgy, hogy a cellukszon vágsz.

Transzfer Matrica Hozzávalók
Transzfer Matrica Hozzávalók

Egy pici tálba tegyél langyos vizet, majd helyezd bele a képeket. Körülbelül öt perc múlva, a amikor a papír már jól elázott vedd ki és kezd el ledörzsölni a ragasztószalagról a papírt. Ha nem jön könnyen, ted vissza egy kicsit. Dörzsölni kell, nem kotorni, hogy ne sérüljön a felület.

Ha már egyáltalán nincs papír a cellukszon, tedd félre száradni, majd ragaszd a tervezett helyére. Itt is jól nyomkodd ki a levegőt alóla.

Ezzel a módszerrel felmatricázhatunk konyhai tároló üvegeket, poharakat -akár csak egy születésnapi buli erejéig-, de készíthetünk mécsestartót is. Ime pár ötlet, amit elkészítettem.

Vendégeket vártunk, ezért készítettem névre szóló poharakat. A gyerekeknek különösen tetszett és így mindenki megtalálta a sajátját.

Transzfer Matricás Poharak
Transzfer Matricás Poharak

Színes üveg poharak nevekkel felcímkézve.

Transzfer technika matricák
Transzfer technika matricák

Szappanadagolót és egyéb tárolókat is díszíthetünk az egyedi matricákkal. A fűrdőben a fogkefetartón és a fogmosó poháron is jó kedvcsináló.  

Transzfer Matricás Gyertyák
Transzfer Matricás Gyertyák

Mécsestartókon is jól mutat és viasz gyertyákra is ragasztható.

Ha az első nem sikerül ne add fel, az eredmény függhet a papír vastagságától, a tintától, az oldat / gél mennyiségétől, a felülettől és még sok mástól.

A transzfer technikáról sokan azt hiszik, hogy egyszerűen elkészíthető, de a valóságban gyakorlásra van szükség, hogy több felületen is jól tudd alkalmazni.

Ha kérdésed van vagy problémába ütköztél, írj kommentet és segítünk.