Transzfer technika házilag

A transzfer technika egy egyszerű és látványos dekupázs technika, melyet szinte mindenféle anyagra tudsz használni. Ebben a cikkben mindent leírok amit a transzfer technikáról tudni érdemes. Rengeteg időt töltöttem a különböző eszközök, ragasztók, fatípusok kipróbálásával, hogy megtudjam melyik működik a legjobban.

Ezzel a technikával lényegében különböző anyagokra(fa,üveg,textil) tudsz képet nyomtatni. A hagyományos dekupázs(decoupage) technikával ellentétben itt nem egy papír réteget ragasztunk a felületre hanem csak a festék réteg marad rajta az anyagon.

Többféle ragasztót, gélt és oldatot lehet használni a cél eléréshez. Megpróbálom összeszedni a legnépszerűbbeket.

Decoupage ragasztó/gél

Ha ebben a témában kerestél már az interneten biztosan szembe jött már két termék mely főleg külföldön található meg. Az egyik egy fekete és bordó színű, Liquitex nevű gél médium a másik pedig egy fehér és citromsárga színű, Mod Podge nevű dekupázs ragasztó. Ezek a termékek megvásárolhatóak amazonról.

Transzfer fára Transzfer médiummal
Transzfer fára Transzfer médiummal

Magyarországon kapható az ezekhez hasonlóan működő Hobbyművész decoupage ragasztója(Transzfer médium). Mivel ez a termék könnyebben elérhető volt ezzel próbáltam meg először.

Dekupázs ragasztó használata fára

1. A fadarab megtisztítása

Amennyiben fára szeretnénk nyomtatni egy képet, először egy faszeletet kell beszereznünk. A kép mindenképpen jobban látszik ha világosabb háttérre kerül, ezért ajánlott a nyír, hárs és éger faszelet használata.

Ilyen faszeleteket beszerezhetünk az internetről, meskáról vagy néhány hobbi boltban is kapható. Érdemes olyat vásárolni ami már előre le van csiszolva és kezelve, így azzal már nem kell foglalkoznunk. A képre kattintva megvásárlolható az általam kínált termék:

2. A kép nyomtatása

Második lépésként ki kell nyomtatnunk a képet vagy mintát melyet felakarunk vinni a felületre. Hatalmas jelentősége van a nyomtató típusának. Bizonyos dolgokhoz lézer, másokhoz tintasugaras nyomtatót kell használnunk. A decopuage ragasztó esetében lézernyomtatóra van szükségünk. Használhatunk fekete-fehér és színes képet is.

Arra ügyeljünk, hogy mivel a hófehér színt a nyomtató NEM nyomtatja ki(hiszen felesleges), ezért festék sem kerül oda, tehát a fehér részek nem fognak látszódni a felületen, hanem helyette a fa színe lesz ott.

Egy másik fontos dolog, hogy ha pontosan ugyanolyan képet szeretnénk kapni, akkor vízszintesen tükröznünk kell a képet. Ez nagyon fontos szöveg vagy szöveges képek esetében. Ezt könnyen megtehetjük több programban(Photoshop, Gimp) vagy egyszerűen a windows-ba épített képszerkesztővel, illetve a nyomtatási beállításokban is bekapcsolhatjuk a „mirror”, tükrözési opciót.

Többféle papírra nyomtathatunk. A sima nyomtató papír(80g/m2 vastagságú) megfelelő és szép eredményeket kaphatunk, de ha tudunk szerezni vékonyabb papírt akkor ledörzsöléskor könyebb dolgunk lesz.

3. Decopuage ragasztó

Ha a fadarabunk már készen áll, akkor használhatjuk is a dekupázs ragasztót. Egy szivacs vagy hagyományos ecsettel egy vékony réteget kenjünk a fa felületre.

Nem kell sokat rákenni, viszont arra figyelni kell, hogy mindenhol egyenletesen elkenjük a ragasztót. A lekent felületre tegyük rá óvatosan a kinyomtatott papírt, majd egy spatulával vagy bankkártyával oszlassunk el minden buborékot. Ha marad benn buborék akkor a végén a kép foltos lehet.

A ragasztó márkájától és típusától függően különböző száradási idő lehet. 1 órától egészen 24 óráig terjedően. A Hobbyművész-es decoupage ragasztó esetében körülbelül 1 óra száradás általában elég.

A száradás után a felső papír réteget kell ledörzsölnünk. Ezt csinálhatjuk egy vízes ronggyal, fogkefével vagy akár az ujjainkkal is. A papírtól függően akár több rétegben többszöri dörzsöléssel tudjuk leszedni. Ügyelnünk kell arra, hogy az alsó festék réteg ilyenkor még sérülékeny, ezért nagyon óvatosan szedjük le a papírt.

Ha esetleg egy nagyon kevés papír még rajta marad az nem annyira probléma. Jobb ha nem sértjük fel a festék réteget, és a lakkozás után úgysem fog látszani a maradék papír.

A lakkozáshoz többféle lakk is megteszi, de akár használhatjuk a decoupage ragasztónkat is védőrétegként.

Az első lakk réteg után már készen is van a „nyomtatás”-unk, de ha mégtartósabbá szeretnéd tenni akkor még egy réteg lakk segíthet.

Miben másabb üveg felületre használni?

Transzfer technika üvegre
Transzfer technika üvegre

A folyamat hasonlóan működik más anyagok használata esetén is. Ha üvegre vagy valami nagyon sima dologra használod ezt a technikát akkor szükség van egy alapozó rétegre. Ezt megteheted akril festékkel vagy a dekupézs ragasztóval is, a lényeg, hogy a felület ne legyen annyira sima, így jobban fog sikerülni a transzfer.

Pentart express transzfer oldat használata

Ez az oldat nagyon hasonlít a decoupage ragasztóhoz. Itt is lézer nyomtatóra van szükségünk, használhatjuk fára, textilre, üvegre. A fát vagy egyéb felületet ugyanúgy meg kell tisztítani és megbizonyosodni, hogy teljesen sima.

Az oldat felvitelénél talán még jobban fontos, hogy teljesen sima legyen a felület, mert ebben az esetben nagyon könnyen meglátszik és bizonyos helyeken nem fog átitatódni a festék.

Annyi különbség van az előbbi módszerhez képest, hogy itt nem kell sok ideig szárítanunk és nem kell dörzsölni a papírt, hanem egyszerűen csak lehúzzuk.

Forrás:youtube.com/pentartvideo

Habár egyszerűbbnek hangzik, nagyon óvatosnak kell lenni a papír levételekor. Többször foltos lett az eredmény, de van amikor hibátlanul működik.

Pentart Image Transfer

Pentart Image Transfer transzfer technikához
Pentart Image Transfer

A Pentart Image Transfer(Kép átvitel) nevű terméke kifejezetten ilyen célra használható. A többi eszközhöz képest valamivel drágább, viszont élesebb kép érhető el vele. Hasonlóan működik a fentebb említett termékekhez.

Itt megtekintheted a hivatalos pentartos videót:

Forrás:youtube.com/pentartvideo

Dekupázs ragasztó főzése otthon

A transzfer technikához használt ragasztót házilag is elkészíthetjük. Érdemes kipróbálni, ha nem szeretnél külön fizetni ilyen termékekért.

Az otthon készített ragasztó természetes anyagokból készül, tehát egy idő után megromlik, ezért érdemes hűtőben tárolni.

Többféle recept létezik az interneten, én a wikihow.com oldalon található angol nyelvű leírás alapján próbáltam.

Ragasztó recept:

  • 1,5 bögre liszt
  • negyed bögre cukor
  • 1 bögre hideg víz
  • negyed teáskanál olívaolaj(hogy fényesebb legyen)
  • negyed teáskanál ecet(hogy tartósabb maradjon)

Lényegében ezeket az alapanyagokat gázon, folyamatos keverés mellett ragadós masszává főzzük, majd egy kis üvegbe öntjük(lekváros üveg).

Ezután várjuk, hogy lehűljön és már használhatjuk is, ugyanazzal a módszerrel, mint a többi terméket. Használat után hűtőben tároljuk, majd a maradékot két hét után dobjuk ki.

Sokaknak ez nagyon jól bevált, de nekem sokkal nehezebb volt leszedni a papírt ezzel és többször foltos lett. Ettől függetlenül ha van időd akkor mindenképpen próbáld ki, hiszen sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldás lehet.

Összegzés

Mint láthatod, nagyon sokféle módszer van, rengeteg termékkel. Érdemes kipróbálni többet, hiszen lehet neked más technika jobban megfelel.

Nekem a Hobbyművész transzfer médium és a Pentart Image Transfer nevű termékekkel sikerültek a legjobban. Természetesen más márkájú ragasztók is jók lehetnek, de ezek talán a legnépszerűbbek és legkönnyebben beszerezhetőek.

A papír leszedése egy türelmet igénylő feladat, tehát ha egy videóban tökéletesen sikerültet láttál, ne lepődj meg ha neked nem sikerül egyszerre. Kell hozzá egy kis idő mire belejön az ember, de a végeredmény megéri szerintem.

Ha tudsz valami más terméket vagy megoldást kérlek írd meg kommentben, hogy mi is kitudjuk próbálni.