Mindenszenteki koszorú készítése házilag

A két legjelesebb őszi alkalmunk, a mindenszentek (november 1.) és a halottak napja (november 2.). Elhunyt szeretteinkre, hozzátartozóinkra emlékezünk ezeken a napokon, majd virágot, koszorút és mécsest viszünk sírjaikra.

A virágboltokban, piacokon fellelhető koszorúk néha sablonosak és nem mindig találunk számunkra megfelelőt. Az alkotás mindig örömmel tölt el bennünket és emellett egyedi, személyre szabott díszeket vihetünk az elhunyt rokonok sírjaira.

A kellékeket összegyűjthetjük egy kellemes őszi sétán vagy kiránduláson, de beszerezhetjük virágkötészeti üzletben, hobbiboltban és esetleg a piacon is.  A koszorúalap elkészítése általában bonyolultabb és időigényes, ezért célszerűbb megvásárolni.

Kellékek mindenszenteki koszorúkhoz
Kellékek mindenszenteki koszorúkhoz

A közepes méretű koszorúalap 25-30 cm átmérőjű, anyaga lehet moha, toboz vagy szalma. A koszorúk többnyire fenyőkkel, tujával, puszpánggal, tiszafával készülnek.

A koszorúkötésnél több dologra érdemes figyelnünk. Egyik ilyen dolog az arányosság, ami elég összetett. Fontos a koszorúalap és díszítés aránya, a díszítés csak 1/3 részen legyen, a másik az alap és a koszorú magasságának aránya, amelynek körülbelül másfélszeresének kellene lenni.

Az arányosság mellett a szimmetriának és a színeknek is nagy jelentősége van. A díszítésre szánt termések, levelek, virágok és egyéb kellékek színeit lehetőleg az őszi színek közül válasszuk.  Ügyeljünk a színek harmóniájára.

A virágok száma legyen páratlan és megfelelő méretű, hogy érvényesüljenek és a zöldek ne nyomják el. Ha művirágot választunk, a krémszínű természetesebb hatást kelt a hófehérnél és érdemes igényesebb kidolgozású mellett dönteni.

A családommal az elhunyt közeli hozzátartozóink sírjainál szoktunk megemlékezni. A koszorúkat méretben, formában próbáltam az adott személyhez, a sír méreteihez igazítani. Az idén két fajta koszorút készítettem, egy lapos és három álló változatot. Moha és toboz koszorúalapot használtam.

Mohakoszorú kálával díszítve

Moha koszorú kálával díszítve
Moha koszorú kálával díszítve
  • moha koszorúalap
  • örökzöldek
  • termések
  • 3db kála (művirág)
  • szalag

A moha koszorúalap  hatalmas előnye a zöld színe, mivel így már kevesebb örökzöldet kell használnunk vagy ezek nélkül is szépen díszíthető. Mielőtt nekilátunk dolgozni vele, jót tesz neki, ha vízzel bepermetezzük, színe élénkebbé és üdébbé válik.

Ezt a koszorút párom nagymamájának sírjára készítettem, mert a kedvenc virága a kála volt. A 30 cm átmérőjű mohaalapra fenyőféléket rögzítettem amelyhez „U” alakban meghajtott drótot használtam. Célszerű merevebb fajtával dolgozni. Megterveztem a 3 db kála, a masni és a kiegészítők helyét.

Ragasztópisztollyal rögzítettem a virágokat, a terméseket, a masnit és kitöltöttem az üres részeket örökzöldekkel. A kész koszorút lefújtam akril lakkal, hogy tartósabb legyen.

Terméses koszorú

Mindenszenteki koszorú toboz alapon
Mindenszenteki koszorú toboz alapon
  • toboz alap
  • moha alapanya
  • termések
  • örökzöldek
  • szalag

Ebből három hasonlót készítettem a nagyszüleink sírjára, kettőt toboz és egyet moha alapra. Méretben és színben különböznek, az elkészítési módjuk viszont teljesen egyforma.

Szép fenyőágakból háromszög formájú csokrot formáztam és összedrótoztam majd rögzítettem az alaphoz. Kisebb ágakat szintén megkötöttem és az előzőleg felhelyezett csokor két oldalánál az alapra erősítettem. A többi örökzöldet már ragasztópisztollyal rögzítettem.

A tervezett színű terméseket kiválasztottam és szimmetrikusan a koszorúra rendeztem. Középre nagyobbakat választottam, súlypontnak. A masnit megkötöttem és mindent ráragasztottam a koszorúra. Majd örökzöldekkel kitöltöttem az üres részeket és lakkoztam.

Miért virággal, koszorúval és gyertya gyújtással emlékezünk meg elhunyt szeretteinkről?

„Az élő virág törékenysége és mulandósága a viszonylag rövid emberi létet jelképezi, a koszorú kerek alakjapedig az élet végtelenségét fejezi ki. A zöld szín a remény szimbóluma, az elhunyt emlékét hozzátartozói és barátai tovább őrzik”


(EleknéLudányi Zsuzsanna – Császi Katalin: Virágkötészeti ismeretek)

A mindenszentekkor és halottak napján meggyújtott gyertya fénye az örök világosságot jelképezi.

Kikről emlékezünk meg ezeken a napokon?

November 1. Mindenszentek
Ezen a napon megemlékezünk, azon szentekről akiknek nincs külön emléknapjuk.

November 2. Halottak napja
Ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért.

Az egyházi ünnepből vált fokozatosan népi megemlékezéssé.