Kerti világítás sajátkezű készítéséhez ötletek

A kerti világítás fényei nemcsak feldobják a kertet, hanem hangulatosabbá teszik a szabadban eltöltött estéket is. A következőkben mutatok pár sajátkezűleg elkészíthető kerti világítást, melyek alapanyagainak nagyrésze minden háztartásban fellelhető. Válogass közülük és készítsd el a kerted egyedi világítását. 

Parafadugóból kerti csillár 

A sokszínűen újrahasznosítható parafadugóból, mutatós dekoráció és egyedi használati tárgyak is készíthetőek. Ezt a parafadugókból készült kerti csillárt, nemcsak étkező asztal fölé akaszthatod, hanem a kert egy kedvelt pontjára, ahol több időt töltesz el a családdal és a barátokkal.  

Kerti Világítás
Kerti Világítás

Hozzávalók: 

 • Parafadugó 
 • Szemes csavar 
 • 3 db drót karika 
 • Madzag 
 • IKEA Foglalat, vezetékkel 
 • IKEA parafa edényalátét 
 • Égő 
 • Zöld akril festék 
Parafa Csillár Alapanyagok
Parafa Csillár Alapanyagok

Elkészítés: 

A legfontosabb alapanyag a kerti csillárnál a parafadugó, amit sokan gyűjtögetnek éveken keresztül. Ha nincs otthon parafadugód, gazdaboltokban többfélét is vásárolhatsz. Nekem 58 darabra volt szükségem a parafadugó csillárhoz.  
A karikákat 3mm vastagságú acél huzalból készítettem, de másfajta merevebb drótból is hajlíthatsz. Ha nincs lehetőséged, hogy saját magad készítsd a karikát, akkor hobbiboltban szerezhetsz be hasonlókat. A három karika átmérője: 8,5cm, 15,5 cm és 21,5 cm.     

Szükséged lesz még szemes csavarokra, amik megvásárolhatóak barkácsáruházban vagy csavarokat értékesítő szaküzletekben. Többféle méretben beszerezhető, az ára pedig pénztárca kímélő. A csillár elkészítéséhez összesen 67 darab, 3,3 mm X 30 mm méretűt szemes csavart használtam fel.   

Ha az összes alapanyagot begyűjtötted, akkor már kezdheted is a kerti csillárod összeállítását, aminek első lépése az IKEA edényalátét lefestése zöldre.  

Parafa Csillár Készítése
Parafa Csillár Készítése

Amíg a festék szárad, csavard be a dugókba a szemes csavarokat. Próbáld egyforma mértékben betekerni.   

Parafa Csillár Alapanyagok

Ha ezzel végeztél, következik a karikák madzaggal való betekerése, ezeket próbáld jó szorosra húzni.  Könnyebb, ha a kezdésnél ragasztóval rögzíted a madzag végét. Miután végig értél a tekeréssel, szintén rögzítsd a madzagot. Azonban ne vágd le, hogy a dugók felfűzése után be tudd fejezni a tekerést, hiszen a karika két végét csak ez után tudod összefogatni. 

Parafa Csillár Alapanyagok

Ha olyan drótkarikád van, amire nem tudod felfűzni a szemes csavarokat, akkor a kárikára is rákötheted vagy drótozhatod. 

Minden karikát három ponton célszerű felakasztani. A damilt vagy a madzagot rögzítsd a karikára, amit előzőleg három egyenlő részre osztottál. Ezt ismételd meg mindhárom szintnél. 

Miután mind a három karikán rajt van parafadugó és el van harmadolva, akkor a csillár tetejéhez való rögzítésük következik, de előtte bekell fejezni a csillár tetejét. 

A zöldre festett IKEA edényalátéteket fogd össze úgy, ahogy majd később össze is kell ragasztanod és a belső oldalon jelöld be a széleket.  

Parafa Csillár Alapanyagok
Parafa Csillár Alapanyagok

Ha ezzel megvagy az edényalátéteket is harmadold el és tekerd be a szemescsavarokat a megjelölt pontokba. 

Parafa Csillár Készítése
Parafa Csillár Készítése

Majd ragaszd össze a három részt.  

A következő lépés, hogy a parafadugókkal tele fűzött karikákat damillal rögzítsd az előkészített tetőhöz. A legkisebb karikával célszerű kezdeni, mert így nem kell a sok damil között, nyúlkálva kötözni.  

Ezt követően szereld be a foglalatot az égővel együtt. Az IKEA-ban vezetékkel, kapcsolóval készre szerelve vásárolható, de villamossági szaküzletben is beszerezhető. Ezennel elkészültél egy egyedi kerti világítással, amit már csak a helyére kell akasztanod. 

Parafadugóból csináltam mécsestartót, kopogtatót, alátéteket. Ezek készítésének pontos lépéseit már korábban megosztottam. Ha megtetszett a parafadugó, mint egy érdekes alapanyag, nézd meg ezeket is itt.    

Hangulatos kerti világítás pici befőttesüvegekből 

Ehhez a hangulatos kerti világításhoz felhasználhatod, a már kiürült pici befőttesüvegjeidet. A különlegesebb formájúak még jobban érvényesülnek. Például a csepp formájúak.  

Felfüggesztett Üvegek
Felfüggesztett Üvegek

 Hozzávalók: 

 • Pici befőttesüvegek 
 • Fonott karika 
 • Homok vagy dekorkavics 
 • Madzag, fonal 
 • teamécsesek 
Felfüggesztett Üvegek Alapanyagai
Felfüggesztett Üvegek Alapanyagai

Elkészítés: 

Elsőként, válaszd ki a neked legjobban tetsző üvegeket. Következő lépésként, már csak az üvegeknek a felakasztását kell megoldanod.  Ezt könnyen megteheted sima, egyszerű madzagot használva. Akkor mutat a legszebben, ha az üvegek különböző hosszúságban lógnak. 

Üvegenként két egyforma hosszú madzagra lesz szükséged. Ezeket fogd az üveg szájához és madzaggal tekerd körbe, jó szorosan. Ha biztosra akarsz menni ragasztót is használhatsz. 

Üveg Kötése
Üveg Kötése

Az üvegeket tartó madzagokat egy horgolótű segítségével könnyen befűzheted a fonott alapba. Ezt követően rögzítsd is őket úgy, hogy különböző hosszúságban lógjanak. 

Üveg Kötése
Üveg Kötése

Tegyél az üvegekbe homokot vagy dekorkavicsot és végül egy-egy teamécsest. 

 A teamécseseket lecserélheted LED-es mécsesekre, a homokot pedig kiválthatod színes dekor homokkal vagy dekorkaviccsal. 

Felfüggesztett Üvegek
Felfüggesztett Üvegek

Végül akaszd a tervezett helyére és gyújtsd meg a mécseseket. 

Felfüggesztett Üvegek Este
Felfüggesztett Üvegek Este

Boros üvegek újra hasznosítása mécsestartóként 

Üveg Vágás Mécsestartő Parafadugóval
Üveg Vágás Mécsestartő Parafadugóval

Hozzávalók: 

 • Boros üvegek 
 • Fa szelet 
 • üvegvágó 
 • teamécsesek 

Elkészítés: 

Az első lépés ennél a kerti világításnál is a neked legjobban tetsző üvegek kiválasztása, csak itt boros és sörös palackok közül célszerű szemezgetni. Majd a megtisztításuk következik, a címkéket is távolítsd el. Ha a vízben való áztatással nem akarnak lejönni, próbáld körömlakk lemosóval vagy hígítóval. 

Üveg Vágás Alapanyagok
Üveg Vágás Alapanyagok

A legérdekesebb rész következik, az üveg vágása. Ez többféle módon is lehetséges, de nekem a következő módszer vált be legjobban. Ne félj tőle, mert nem törik az üveg apróbb darabokra, maximum reped. A biztonság kedvéért használj kesztyűt. 

Elsőként az üveget körbe kell vágni (karcolni) üvegvágóval. A lényeg, hogy a karcolás ugyan oda érjen vissza, ahonnan indult. Ha nem fut körbe a karcolás, akkor nagyobb valószínűséggel reped meg az üveg. A másik amire figyelned kell, hogy ne maradjanak ki szakaszok.  

Ehhez kaptam segítségül ezt, a könnyen elkészíthető eszközt.  

Üveg Vágás Lépése
Üveg Vágás Lépése

A szorítóval rögzített fa helyének változtatása segít az üveg beállításában, hogy az a pont, ahol vágni szeretném az az üvegvágónál legyen.  

Üveg Vágás Lépése
Üveg Vágás Lépése

Ugyanakkor ez a fa abban is segít, hogy a karcolás során ne mozduljon el az üveg.  Az üveget az üvegvágónak nyomva és közben forgatva tudod azt körbe karcolni.    

A karcolás szabad kézzel is elvégezhető, de így sokkal könnyebb. 

Következő lépés, hogy a vízforralóban forralj vizet, majd csurgasd a karcolásra. Miután jól felforrósítottad engedj rá a csapból hideg vizet. Most már két kézzel foghatod és forgathatod az üveget. A legtöbb esetben már itt ketté törik az üveg, de ha mégsem folytasd ismét a forróvízzel és váltogasd addig míg ketté nem válik. 

Vágott Üvegek
Vágott Üvegek

Érdemes először a kevésbé egyedi üvegen próbálkozni, hogy rá érezz, hogy mennyi ideig kell a forró, illetve a hideg vizet önteni. Gyorsan rá fogsz jönni. Nekem két-három üveg után már könnyen ment, de minden repedést később sem tudsz elkerülni. 

Miután a vágás megvan, az üveg felső részét felhasználva különböző mécsestartókat készíthetsz. Teheted faszeletre, parafa alátétre vagy akár beton kaspóra is. Az utóbbi készítéséről részletesen olvashatsz itt.    

Kerti Világítás
Üveg Vágás Mécsestartő Kék
Kerti Világítás
Üveg Vágás Mécsestartő
Kerti Világítás
Kerti Világítás

A bemutatott kerti hangulatvilágítások saját kezűleg, könnyen kivitelezhetőek és remélhetőleg sokaknak szolgálnak inspirációiul a saját kerti világításuk elkészítéséhez! 

Hangulatos kerti világításokat készíthetsz agyagcserepekből is, ha van kedved nézd meg ezeket is.