Valentin napi ajándékok készítése sajátkezűleg

Ahogy közeledik a szerelmesek ünnepe, a Valentin nap, mindannyian keresgélünk az ideális ajándék után, amely kifejezi érzéseinket. Azonban néha nehéz megtalálni az igazán egyedi és különleges ajándékot. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány kreatív ajándékötletet, amit otthon sajátkezűleg is könnyen el tudsz készíteni. 

Ajándék doboz boríték formában 

Az ajándékokat, virágokat nem feltétlen kell mindig kör vagy szív formájú dobozokba rakni. Könnyen készíthetsz egyedi, boríték formájú dobozokat is. Két változatban is elkészítettem, egy rózsaszínt és egy pirosat. 

Hozzávalók: 

 • Kraft karton 
 • Kartonok 
 • papírok 
 • Ragasztó

Elkészítés: 

A doboz alapját a vastag (Kraft) kartonból elkészíteni nem egy bonyolult dolog, de a bevonása, díszítése rejthet meglepetéseket. Mivel többféle kartont is használtam, ezért azok vastagsága is változott. A méretezésnél ezt és az éleket is figyelembe kell venni, hogy biztosan elég legyen a papír. 

A doboz elkészítését, a forma kiszabásával kezdtem Kraft kartonból. A méreteket a képen megtalálod. 

Két darabból állítottam össze a dobozt. Az éleket szikével megkarcoltam, a külső oldalon, hogy könnyen betudjam hajtani őket.  A hátsó oldallal kezdtem és annak mindkét felét bevontam. A papírok méretezésénél érdemes figyelembe venni a Kraft karton vastagságát is, hogy biztosan elég legyen a papír.

A bevonás elött a doboz elejét célszerű először cellux-al összeragasztani, mivel ez a karton vastag és nem lehet kis füleket készíteni. 

Próbáltam kiterítve ráragasztani, behajtogatni a rózsaszín kartont, de száradás után nem tudtam behajtani az oldalakat, mert repedt a színes karton.  Ha először cellux-al összeragasztod és egy kicsit nagyobb színes kartonnal dolgozol, akkor könnyen megy az alap bevonása. 

Miután mind a két rész bevonásával elkészültem, az összeragasztás következett.

Az elkészült dobozba tehetsz virágot, édességet és pici üveg pezsgőt is.

Az élő virágot is tehetsz bele. Egy jól beáztatott tűzőhabot csomagoljál be Folpack fóliába úgy, hogy a felsőrésze szabadon maradjon és ebbe tűzd a rózsákat.

Ha megtetszettek a boríték formájú dobozok anyák napjára is készíthetsz hasonlót.  
 

Kreatív csomagolás édességeknek 

Ezeket a szaloncukor formához hasonlító dobozokat pillanatok alatt elkészítheted és különleges alapanyagra sincs szükség.

Hozzávalók: 

 • Vékony, A/4-es karton 
 • szalag 
 • Ragasztó 
 • 1 X genotherm 

Elkészítés: 

Ehhez a csomagoláshoz A/4-es méretű kartont használtam és abból is vékonyabbat. A sima fénymásoló papír nem megfelelő, túl vékony és semmi tartása nem lesz a doboznak.  

Az elkészítést azzal kezdtem, hogy a karton hosszabbik oldalából levágtam egy 5 cm széles csíkot, hogy rövidebb legyen a dobozom. Ezt követően pedig behajtottam egy vékony csíkot szintén a hosszabbik oldalból. Ez később a doboz oldalának az összeragasztásához kell.

Ezután félbehajtottam, majd ismét félbe. A kartont szétnyitottam és kiterítettem úgy, hogy a rövidebb oldalára állítva legyen előttem. Majd következett a szív kivágása.

Készítettem egy sablont, azt felrajzoltam a doboz egyik oldalára középre, majd szikével kivágtam. 
A genothermből vágtam egy akkora négyzetet, ami a szívet lefedi. A genotherm szót hallva nem mindenki tudja, mire gondoljon, azonban mindannyian jól ismerjük az „irattartó bugyit”.

 
A fólia darab felragasztása után a doboz oldalát is összeragasztottam.  
Ezután ismét negyedbe hajtottam a kartont és a két végét behajtottam. Majd levágtam a sarkokat.

A levágás után szétnyitva, kicsit megigazítva már a csomagolás kész is. Jöhet a betöltés.

Az egyik végét szalaggal összekötöttem, majd bele töltöttem a desszertet és a másik végét is bekötöttem.

Szív alakú doboz készítése 

Gondoltad volna, hogy az üdítősüveg egyenes része ilyen könnyen formálható? Két helyen összenyomva a hengert szép szív alakúvá formálhatod.

Hozzávalók: 

 • Piros filc anyag 
 • Üdítősüveg 
 • Ragasztó

Elkészítés: 

Ehhez a szív alakú dobozhoz olyan üdítősüveget tudsz használni, aminek van egyenes része, vagyis ki tudsz vágni belőle egy hengert.  
Első lépésként az üveg címkéjét távolítottam el, majd a fent maradt ragasztót. Ezután kivágtam az egyenes részt.

Amikor ezzel elkészültem, következett az üveg összenyomása. Könnyebb, ha magad elé teszed a hengert és elkezded kilapítani, de csak az egyik oldalt nyomod élesre, a másikat csak jelölöd meg. A jelölt részen lesz a szív felső része. Itt befele kell összenyomni a hengert. Mindkét esetben arra kell figyelni, hogy egyformán nyomd össze, mert különben ferde lesz a szíved.

A következő lépés a doboz aljának elkészítése. Ez nagyon egyszerű, bekentem a szív egyik felét ragasztóval és ráállítottam a filc anyagra. Majd száradás után körbevágtam a szívet. Egy 2 cm-es csíkot is vágtam a piros filcből és alul körberagasztottam a dobozt. 

 
A tetejének az elkészítéséhez fejre fordítottam a dobozt és körberajzoltam a filc anyagon, majd kivágtam. Az így kapott szívet szintén körberagasztottam egy 2 cm széles filc csíkkal. Így elkészült a teteje is. A filc anyagom nem volt elég vastag, ezért még egy réteget ragasztottam az aljára és a tetejére is. Végül a szív alakú dobozom tetejét egy fehér, fa virággal díszítettem és feltöltöttem édességgel.

Gyufásdobozból ajándékdoboz 

Apró meglepetések készítéséhez nagyon jól használhatóak a különböző méretű gyufásdobozok. Többféle technikával is díszíthetőek.

Hozzávalók: 

 • Gyufásdoboz 
 • Fehér festék 
 • Ragasztó 
 • Szalvéta 
 • Karton 

Elkészítés: 

A dobozok készítéséhez a hosszú gyufa dobozát használtam és mindegyiknek csak a küldő részét dekoráltam, a fiók részhez nem nyúltam. 
Az egyiket fehérre festettem és decoupage technikával, szívecskés szalvétával díszítettem. Ha bővebben olvasnál a decoupage technikáról itt megteheted. 

A másiknak készítettem egy új külső részt rózsás kartonból. Ez gyors volt, mert kivágtam egy 7cm széles csíkot a kartonból és elkezdtem körbetekerni a fiókon. Ahol megtört ott megkarcoltam szikével, majd végül össze ragasztottam. Fontos, hogy a fiókon tekerd és ne az egész dobozon, mert úgy nagy lesz.

A harmadik doboznál is egy új külső részt készítettem, csak itt fehér, magában mintás kartonból. Ezt ugyan úgy csináltam, mint a rózsás dobozét. Ennek a tetejét quilling technikával készített szívvel dekoráltam. A quilling technikát a következő linken megismerheted. 

Mindhárom doboz elkészült, már csak a csokiszíveket kell a fiókokba helyezni.

Ha további Valentin napi ötletek is érdekelnek akkor a korábbi cikkekben is nézz körül. 

Boldog Valentin napot és örömteli alkotást!