Decoupage ragasztó készítése házilag

A decoupage technika, egy ismert és sokak által kedvelt kézműves technika. Ez egy díszítési folyamat, aminek során a szalvéta felső rétegével vagy decoupage papírral dekoráljuk a tárgyak felületét.  

Ehhez decoupage ragasztót használunk, aminek az ára elég magas. Főleg, ha sokat vagy nagy felületekre használjuk a decoupage technikát. Jogosan merül fel bennünk, hogy ezt a ragasztót nem lehet-e helyettesíteni mással? Vagy otthon sajátkezűleg lehet-e csinálni ilyet? A következő sorokban találtok néhány ötletet, hogyan oldható meg a decoupage ragasztó készítése házilag. 

Decoupage ragasztót többféle módon is készíthetünk. Én két változatot próbáltam ki.  

Tapétaragasztóval

Ebből az egyik lehetőség, a tapétaragasztó vízzel való bekeverése. Ez egyszerű és pénztárcabarát megoldás. Tapétaragasztóból számtalan fajta létezik, egy kedvező áru magyar terméket választottam.  A dobozon lévő keverési arányokat követve készítettem el a tapétaragasztót. Így 10 gramm ragasztót 2,5 dl vízzel kevertem el.  

Ragasztó
Ragasztó

A tapétaragasztó bekeverését célszerű a használat előtt egy nappal megtenni. Egy nagyon sűrű keverék lesz, ami már használható decoupage ragasztóként. Ha sietned kell, és nincs idő, hogy álljon a ragasztó, akkor gyorsíthatsz azzal, hogy langyos vizet öntesz hozzá és egy ideig kevered. Fontos, hogy csomók ne legyenek benne. 

Tapéta Ragasztó
Tapéta Ragasztó

PVA Ragasztóval

A másik lehetőség a PVA ragasztó és a víz keveréke. A PVA ragasztó egy univerzális ragasztófajta, ami alkalmas papír, fa, kerámia, textil ragasztására. Kedvelt iskolai ragasztó, de makettek készítésére is kiváló. Oldószermentes, vízalapú fajta. Ruhából könnyen kimosható. 

A PVA ragasztót és vizet, 2:1 arányban kevertem. Az adagoláshoz mérőkanalat használtam. 

Barkács Ragasztó
Barkács Ragasztó

Előnye, hogy a két alapanyagot könnyen össze lehet keverni és már használható is. Nincs várakozási idő. 

Elkészültem a két fajta házilag készített decoupage ragasztóval, már csak a kipróbálásuk és összehasonlításuk maradt. 

Ragasztó Alapanyagok
Alapanyagok

Az összehasonlításhoz, három, egyforma méretű falapot készítettem elő. Azért lett három, hogy egy gyárival is össze tudjam hasonlítani a végső eredményt. 

Alapozás
Alapozás

Fehér alapozó festékkel lekentem mindegyiket, majd száradás után simára csiszoltam. Ezt követően kiválasztottam a szalvétát és leszedtem a felső réteget. Most már kezdődhet a tesztelés. 

Decoupage Ragasztó Alapanyagok

A tapétaragasztóból készített ragasztóval kezdtem. Könnyen lehetett dolgozni vele. Szép sima felületet sikerült készíteni. 

Tapéta Ragasztó Minta
Tapéta Ragasztó Minta

Következő a matt gyári decoupage ragasztó volt. Ezt ismertem, jó dolgozni vele.   

Ragasztó Gyári Minta
Gyári Minta

A harmadiknak maradt a PVA ragasztóból készített ragasztó. Ezzel is sikerült a szalvéta felragasztása, igaz csupán másodszorra. Nagyon kevés ragasztó szükséges, mert különben elázik. Ez a ragasztó nem lett olyan sűrű, mint a másik kettő, nehezebb volt dolgozni vele. 

PVA Ragasztó Minta
PVA Ragasztó Minta

Végül, együtt a három fajta ragasztóval minta látható.

Decoupage Ragasztó Összehasonlítás
Decoupage Ragasztó Összehasonlítás

Összehasonlítás 

Különbséget, alig lehet felfedezni. A gyári ragasztó már tartalmaz matt lakkot, így egy picit fényesebb a vele készült kép. A másik kettőt célszerű lakkozni, hogy tartós és könnyen tisztítható tárgyakat kapjunk. 

A tapétaragasztóból készített decoupage ragasztó tetszett, ezt használni fogom. Korábban ezt a keveréket már alkalmaztam a papírmasé technikánál is, amivel bohócfejeket készítettem. Ha érdekel, ezen a linken megtalálod. A hátránya, hogy hosszabb idő eltelte után folyékonnyá válik és akkor már nem használható. Így célszerűbb kisebb adagokat készíteni belőle. Por formában a tapétaragasztó sokáig eláll. 

 
A PVA ragasztóból készített decoupage ragasztó használható, de valószínűleg csak akkor folyamodok a készítéséhez, ha a másik kettő elfogyott. Előnye, hogy egyszerre használható és nem romlik el. 
A leggyorsabban a gyári decoupage ragasztóval készült kép száradt meg, azt követte a tapétaragasztós, majd a PVA-ból készült kép. 

A gyakran alkalmazott decoupage technikával rengeteg dolgot díszíthetünk. Előfordult már, hogy nagyfelületet vagy olyat kellett dekorálni, amit csak egyszerhasználatam. Ezekben az esetekben különösen jól jön egy házilag elkészíthető ragasztó. Illetve, ha éppen elfogyott a vásárolt decoupage ragasztónk és az üzletek zárva vannak. 

További decoupage technikával készíthető ötleteket találsz, ha ide kattintasz. 

Dekorálj dekupázs technikával!