Dekorálj dekupázs technikával!

A dekupázs technika napjaink egyik legnépszerűbb kézműves technikája. Sikere annak köszönhető, hogy nagyon sokoldalúan alkalmazható és nem szükséges szakértelem a dekoratív eredményhez.

Könnyen újjá varázsolhatjuk vele a megunt dolgainkat és készíthetünk személyre szabott ajándékokat rokonainknak, ismerőseinknek. További előnye, hogy kiegészíthető egyéb díszítő technikákkal mint a repesztés és az antikolás stb.

A dekupázs technikát a kínai földművesek találták ki. Használati tárgyaikat rizspapírral díszítették. A keleti kereskedelem megindulásával került Franciaországba és egyszerre nagy népszerűségre tett szert. A technika neve a decoupage, francia eredetű, jelentése “vágni”.

A dekupázs technika lényege

Különböző papírból vágunk vagy tépünk ki részeket és ragasztó segítségével díszítünk velük különböző felületeket.
A dekupázs technikát szalvéta technikának is nevezik. Ez nem csoda hiszen napjainkban ehhez a technikához leggyakrabban használt papír a szalvéta.

Milyen anyagra alkalmazható a dekupázs technika?

Szinte mindenféle anyagra alkalmazható. Fára, fémre, üvegre, porcelánra, műanyagra, viaszra, textilre, hungarocellre, gipszből, agyagból készült dolgokra stb.
kép

Milyen papír használható?

Dekupázs Alapanyagok
Dekupázs Alapanyagok

Papírszalvéta:

Hatalmas a választék belőle. Erre a célra a három rétegű változat a megfelelő, szedd szét rétegeire és csak a legfelső, mintás réteget használd. Mivel nagyon vékony könnyen szakad, de a tépés körvonalai alig látszanak ragasztás után.

Ha a tépés előtt vizes ecsettel körbehúzod a mintát sokkal könnyebb dolgod lesz. Hobbi boltban, drogériában, papírboltban rengeteg félét találsz.

Dekupázs papír:

A dekupázs technikához használható klasszikus papír. Vékonyabb illetve vastagabb változat is létezik. Az utóbbinál, a mintát kivágás után vízbe kell meríteni, mert a felpuhult papírt könnyebb felragasztani.

A vastagabb papírok sötétebb felületekre is alkalmazhatók, míg a vékonyabbak alá szükséges a fehér (vagy világos) alapozás, hogy a minta szépen érvényesüljön.

Rizspapír:

Ez vékony, rostos, jól téphető papír, könnyű felragasztani és strapabíró. A minta tépését érdemes ráhagyással csinálni, mert arra szakad amerre a rostjai engedik. Megkönnyítheted a művelet ha vizes ecsettel körbekeríted a választott motívumot, így egyszerűbb lesz a kitépése.

A ragasztás előtt érdemes vízzel lefújni és a felesleget papírtörlővel leitatni. Ha nem találtad el a helyét, egyszerűen áthelyezhetető.

Mintás csomagolópapírok

Ebből is rengetegféle található az üzletekben. A csomagolópapírok általában vastagabbak, így ezeket is célszerű vízben felpuhítani ragasztás előtt.

Rost-selyempapírok

Ezek a vékony, sokszor márványos hatású papírok is jól alkalmazhatóak.. Készíthetsz belőlük alapot, amit többszöri réteg felragasztásával sötétíthetsz. Különböző mintákat is vághatsz belőlük, például ha hiányzik egy-két levél könnyen pótolhatod.

Színes magazinokból, katalógusokból kivágott képek, grafikák, rajzok is jól használhatók.

Milyen ragasztó szükséges a dekupázs technikához?

Ragasztókból is nagyon nagy a választék. Vannak általános és speciálisan egy anyagra valók. Ilyenek a textilre, kerámiára, viaszra használhatóak. Létezik külön ragasztó és van olyan ami lakk is egyben(ragasztólakk). A dekupázs ragasztó mindenféle papír ragasztására alkalmas, száradás után áttetszővé válik. Választható matt vagy selyemfényű változat.

A tapétaragasztó is jól alkalmazható ehhez a technikához, ami főleg vastagabb papírok vagy nagyobb felületekre való ragasztáshoz ajánlott, de a szalvéta is felragasztható vele.

Pentart Decoupage Ragasztó
Pentart Decoupage Ragasztó

Ragasztó és lakk is egyben. Gazdaságos, könnyű dolgozni vele.

Transzfer médium & tapétaragasztó
Transzfer médium & tapétaragasztó

Többféle ragasztó közül is választhatsz. A tapétaragasztó is jól használható, és az ára is kedvező.

Lakkok

Dekupázs Lakkok
Dekupázs Lakkok

Többféle módon csoportosíthatjuk, létezik vizes alapú illetve oldószeres.

Akril lakk

A legtöbbet ezt a fajtát használjuk a dekupázs technikánál. Vizes alapú, így az ecset mosásához nincs szükség oldószeres tisztítóra, simán vízzel megoldható. Előnye, hogy gyorsan szárad, így a ha több réteg lakkozás szükséges, sem kell annyit várni.

Hátránya, hogy az ecsetvonások jobban meglátszanak, ezért célszerű puhább ecsetet vagy szivacsecsetet használni. Matt és selyemfényű változatban is kapható.

Oldószeres lakk

Egyes festékek illetve a finomvonalas repesztőlakk lezárására is ilyet javasolt használni. Hátránya, hogy az ecset mosásához oldószerre van szükség. (pl. : lakkbenzin,alkohol)

Repesztőlakk

A repesztőlakk használata nagyon divatos, ezzel lehet elérni, hogy az alkotások réginek, öregnek tűnjenek. Létezik egyfázisú és kétfázisú repesztőlakk.

Az egyfázisú akril festékre való. Kiválasztunk egy világosabb és egy sötétebb árnyalatú akril festéket, ami harmonizál egymással. Azzal a színnel festünk először, amilyen színű repedéseket szeretnénk látni, majd száradás után következik az egyfázisú lakk.

Amikor megkötött, rá kell kenni a másik akril festéket, ami a száradás közben megrepedezik. Ennél a lépésnél célszerű a festéket egy picit higítani,a szebb hatás elérésének érdekében.

Jelentős szerepe van annak is, hogy a lakkal megegyező irányba vagy rá merőlegesen húzzuk az ecsetet. Ha párhuzamosan akkor a repedések mélyebbek, hosszabbak, míg ha merőlegesen apróbbak és keresztirányúak lesznek.

Fontos! Ennél a repesztőlakknál a kész, repesztett felületre dekupázsolunk, ezért célszerűbb ha a világosabb festéket kenjük felülre, így a mintánk szebben fog látszani.

Pentart Repesztő Médium
Pentart Repesztő Médium

A kétfázisú repesztőlakk, nevéből is adódik, hogy itt két lakkréteggel dolgozunk, ami két különböző lakkot is jelent. Értelemszerűen először az 1. majd a 2. számút kenjük fel. Festés és alapozás nélkül is használható, bár a porózus felületeket mindenképen jó ha egy sima akril lakkal lezárjuk. A kétfázisú repesztőlakk két rétege egymáson repedezik meg.

Ezzel a lakkal – az egyfázisúval ellentétben- a dekupázsolt felületre dolgozunk, egyirányú ecsetvonásokkal, egyenletes vastagságban felkenjük az egyes számú lakkot. Száradás után rákenjük a kettes számút ami rövid idő eltelte után már elkezd repedezni.

A kétfázisú repesztőlakkból repedések nagysága, formája szerint többféle közül választhatsz. Figyelj arra,hogy nem mindegyik szárad vízállóra van amelyik(finomvonalas) felületét még oldószeres lakkal kell kezelni.

Az oldószeres lakkhoz az ecset mosásához oldószert is kell beszerezned (pl.: lakkbenzin, alkohol).

Pentart Repesztő Lakk
Pentart Repesztő Lakk

Dekupázsolás folyamata

A folyamat elkezdése előtt megtervezzük, hogy mit szeretnénk készíteni. Összegyűjtjük a kellékeket. Elsőként a díszítendő tárgyat, ami lehet az otthon kiürült cukros, kekszes doboz, régi alumínium, zománcos edény, de fa tálca, vastagabb papírdoboz is.

A következő lépés az alapozó, a festék, dekupázs ragasztó, a papír, a lakk az ecset, csiszolópapír beszerzése. Ha minden kellékünk megvan, ténylegesen is kezdhetjük a dekupázsolás folyamatát.

Először készítsük elő a díszítendő felületet. Ha szükséges csiszoljuk simára, majd folytathatjuk az alapozással. Létezik alapozó paszta illetve alapozó festék. Több félét találsz a hobbi boltok polcain vagy a webáruházakban. Nagyon kedveltek a Pentart termékei.

Pentart Primer Paszta
Pentart Primer Paszta

Az alapozó paszta feladata a tapadás elősegítése és nem a fedés. Egyenletes felületet biztosít. (pl.: Primer paste soft gesso-Pentart)

Forrás: youtube.com/pentartvideo

Az alapozó festékek közül a dekupázs technika előkészítésénél az akril alapozókat részesítjük előnybe. Ezek a festékek folyékonyabbak, jobban fednek.

Ha az alapozással végeztünk jöhet a dekupázsolás. A papírból kivágott vagy tépett mintát a ragasszuk a helyére. Száradás után a minták széleinek vonalát tovább csökkenthetjük, ha átmenetet csiszolunk finom szemcséjű csiszolópapírral.

Végül jöhet a lakkozás. Az alap dekupázs folyamattal végeztünk, de kombinálhatjuk a repesztéssel, antikolással stb.

Néhány dekupázs ötlet :

Fa alapra készült kép, egyszerűen!

Decoupage fa alapanyagok
Decoupage fa alapanyagok

Az alapot hobbi boltban vásároltam és rízspapírt matt ragasztólakkal dekupázsoltam rá, alapozás után.(utóbbi ki is maradhat) A ragasztólakkal és a rízspapírral könnyű dolgozni.

Rózsás fa tálca

Decoupage Tálca
Decoupage Tálca

Egy új, fából készült tálcát díszítettem rózsa mintával. Legelőször a festő(maszkoló) szalaggal körbe ragasztottam, hogy ne kenjem össze a tálca oldalát festékkel. Ez a fajta szalag nyom nélkül eltávolítható. A tálca alját lekentem alapozó pasztával, majd alapozó festékkel.

Száradás közben kitéptem a szalvétából a megtervezett részeket, persze előtte vizes ecsettel körbe húztam a motívumokat. Ragasztáshoz matt ragasztólakkot használtam, majd amikor megszáradt az egész tálcát átkentem matt lakkal.

Retró szódásüveg, új ruhában

Dekupázs Szódás Üveg
Dekupázs Szódás Üveg

A szódásüveget ugyanúgy készítettem mint a tálcát. Miután az üveg elkészült túl karcosnak, kopottnak találtam a fejét és úgy döntöttem, hogy átfestem acrylic paint metallic festék rokokóezüst változatával.

Dekupázs Szódás Üveg Alapanyag
Dekupázs Szódás Üveg Alapanyag

A kész alsó részt körbetekertem folpackkal,hogy biztosan ne kenjem össze.

Cicás doboz

Dekupázs Cicás Doboz
Dekupázs Cicás Doboz

Ennél csak alapozó pasztát használtam és már ment is rá a szalvéta ragasztólakkal.
Száradás után már az egész dobozt bekentem vele.

Dekupázs Cicás Doboz Alapanyag
Dekupázs Cicás Doboz Alapanyag

Fontos! A dobozoknál mindig a zár és a zsanérok leszerelésével kell kezdeni, és ha teljesen kész jöhet a visszaszerelésük.

Gipsz kép, dekupázs használhatával

Dekupázs Gipsz Kép
Dekupázs Gipsz Kép

Először a kép alapját csináltam meg.Tejfölös pohárba összekevertem a gipszet a vízzel tejföl sűrűségűre, majd egy kiöntő formába töltöttem. Száradás előtt még a drótból hajtott akasztót is beletettem.

Dekupázs Gipsz Kép Alapanyagok
Dekupázs Gipsz Kép Alapanyagok

Fontos, hogy az akasztó középre kerüljön, mert a kép különben nem fog egyenesen állni a falon. Ezt úgy oldottam meg, hogy a öntőforma tetején kimértem a közepét és alkoholos filccel bejelöltem. Így, ha több képet öntesz, ezzel már nem kell foglalkozni.

Még egy tanács, az öntőforma alját célszerű alátámasztani, hogy ne tudjon nyúlni és egyenes maradjon. Vastag kartondobozból kivágod a megfelelő méretet és beteszed alája.

A megszáradt gipsz alapra ragasztottam a szalvétát (persze itt is csak a legfelső réteget) tapétaragasztóval. Ezt a ragasztót először a dobozon leírt módon elkészítettem és egy napot állni is hagytam. Száradás után lakkoztam magas fényű befejező lakkal, majd amikor megkötött matt lila akril festékkel befestettem a keretet.

Husky-s ceruzatartó

Dekupázs Husky Ceruzatartó
Dekupázs Husky Ceruzatartó

Ezt a ceruzatartót egy kiürült kukoricás konzerves dobozból készítettem. Kipróbáltam a képen látható akril sprayt. Nagyon szép egyenletes felületet kaptam a dobozon.

Dekupázs Husky Ceruzatartó Alapanyagok
Dekupázs Husky Ceruzatartó Alapanyagok

Gyors, egyszerű vele dolgozni. Száradás után ragasztólakkal dekupázsoltam a szalvéta csíkot a dobozra, majd kis idő múlva még egyszer bekentem vele.

Fém cukorkás doboz újrahasznosítva

Dekupázs Doboz
Dekupázs Doboz

Egy szupermarketben vásároltam cukorkát ilyen dobozban. Ezt is az akril spray-vel fújtam le. A teteje úgy készült mint a ceruzatartó. Az alján kipróbáltam a pentart egyfázisú repesztőlakkot. A lakk száradása után matt piros akril festékkel kentem át.

Dekupázs Doboz Alapanyag
Dekupázs Doboz Alapanyag

Gyorsan, határozott mozdulatokkal kell festeni. Úgy vigyél fel festéket, hogy visszamenni nincs idő. Végül ezt is lakkoztam.
Ha nem sikerül elsőre próbáld újra, biztos találsz otthon olyan dobozt amin gyakorolhatsz.

Vintage, dekupázs ajándékdoboz

Decoupage Zöld Doboz
Decoupage Zöld Doboz

A dobozról először leszereltem a zárat és a zsanérokat, így nem lesznek festékesek. A teteje és alja már külön vehető. Mindkettőt lefestettem alapozó pasztával kívülről, majd száradás után a tetejét fehér akril festékkel kívül belül.

Decoupage Zöld Doboz
Decoupage Zöld Doboz

Az alját kívül vintage zöld matt akril festékkel, szivacsecsettel tunkoló mozdulatokkal, belül fehér akril festékkel festettem. A tetejét egyfázisú repesztőlakkal kentem le kívülről, majd jött a fehér akril ami gyorsan kezdett repedezni. Javítani, visszamenni nem lehet.

Decoupage Zöld Doboz
Decoupage Zöld Doboz

A száradás után a szalvétából kitépett rózsát dekupázsoltam ragasztólakkal a doboz tetejére. Következő lépésként mindent lakkoztam matt lakkal, majd amikor megkötött felszereltem a doboz fém részeit.

Mi a különbség a dekupázs és a transzfer technika között?

A transzfer technika is dekupázs technika. A különbség, hogy a hagyományos dekupázs technikánál egy papír réteget ragasztunk a díszítendő felületre, míg a transzfer technikánál csak egy festékréteg marad rajt, a papír nem. A transzfer technikáról bővebben itt olvashatsz.

A lehetőségek kifogyhatatlanok. Próbálj ki több festéket, lakkot és kombináld tetszés szerint. Rengeteg technika variálható a decoupage technikával.

Próbálkozz bátran!