Quilling, egy újraéledt kézműves technika

A quilling technikáról már korábban hallottam, de igazán most keltette fel az érdeklődésemet. Elkezdtem kideríteni, hogy milyen alapanyagok és eszközök szükségesek.  Különböző módszereket és rengeteg ötletet találtam és alig vártam, hogy nekiláthassak a quillingezésnek. A következőkben megosztom veletek a tapasztalataimat és az általam készített képek készítését.  

Mi is a quilling? 

A quilling, papírcsík technika. A papírcsíkokat feltekerve különböző alap mintákat készítünk és ezeket variálva nagyon szép eredmények születnek. 

Mi készíthető quilling technikával? 

Quilling Képek
Quilling Képek

Papírcsík technikával leggyakrabban képeket, képeslapokat, ékszereket (fülbevaló, nyaklánc) és dobozokat készítenek. Nagyon jól lehet papír vagy fából készült dobozokat díszíteni ezzel a technikával. Térbeli tárgyak, de akár függő dekoráció is készíthető a papírcsíkokból. 

A quilling technika alapanyaga 

Quilling Technika Papírcsíkok
Quilling Technika Papírcsíkok

Az alapanyag, a csíkokra vágott papír, aminek a legfőbb feltétele az ideális súly. 
A könnyű, vékony papír nem tartja a formát és gyorsan elázik ragasztás közben. A vastag papír megtörhet, ezzel rontja a hajlítások szabályosságát. A papírcsíkok általában 49 cm hosszúak és 2-10 mm szélesek. A kezdőknek 5 mm szélesség az ajánlott. Beszerezni hobbiboltban vagy webáruházban tudod, ahol különböző csomagok közül válogathatsz. Létezik színek szerint vagy több színt tartalmazó kiszerelés is. Ha kipróbálni szeretnéd ezt a technikát, akkor célszerűbb vegyes színű csomagot választanod, amihez gyakran quilling tű is jár.  

Egy nélkülözhetetlen kellék, a ragasztó. 

Quilling Technika Ragasztó
Quilling Technika Ragasztó

A csíkok végének a rögzítése gyorsszáradású papír vagy hobbiragasztó segítségével oldható meg. Célszerű olyat választanod, amiből egy pindurkát is tudsz kinyomni. Létezik ragasztó adagoló flakon, aminek vékony, fém csövével könnyen tudsz keveset is tenni a papírra. Ha beszáradna az adagoló csöve, egy gombostűvel átnyomva újra használható. 
Ha a kész alkotást lekened matt decoupage ragasztóval, az egészet jobban egybetartja.  

A quilling technika eszközei 

Quilling Technika Eszközök
Quilling Technika Eszközök

Talán a legszükségesebb (bár helyettesíthető) eszköz a quilling tű (quilling toll), ennek segítségével tekerjük fel a papírcsíkot. A quilling tű több méretben is létezik, sőt elektromos változatot is készítettek. 

Quilling Technika Készítés
Quilling Technika Készítés

A tű a legszükségesebb eszköz azonban számos más segítség elérhető, hogy minél szebb ötleteket valósíthassunk meg. 

Mérés
Mérés

Ezekkel elérheted, hogy a  feltekert kör az adott méretre ugorjon szét, így könnyen készíthetsz egyforma méretű köröket, majd virágszirmokat.   

Minták
Minták

A különböző formák pontos összeillesztésében segít a parafatábla. Létezik quilling parafatábla papírsablonnal, ami tovább egyszerűsíti a folyamatot. Az apró részeket gombostű segítségével rögzítjük, hogy a ragasztó száradásáig az adott helyen és formában maradjanak.  

Csipeszek
Csipeszek

A feltekert papírcsíkok könnyebb megfogásához, a sablonból való kiemeléséhez jól jön egy csipesz. Ha van otthon olyan, aminek a vége elég hegyes és megtudod szorítani a feltekert papírcsíkot, akkor nem szükséges másikat beszerezned. Azonban létezik erre is speciális változat. 

Fésű
Fésű

A quilling fésű is egy gyakran használt eszköz, a virágszirmokat, levelek készíthetünk vele. Ezt az eszközt azonban helyettesítheted egy sima fésűvel, csak a fogak mérete és távolsága is egyforma legyen. A minta kialakításához a papírt a fésű fogai közt kell elvezetni. 

Az említett eszközökön kívül, még több hasznos is létezik. Például: többféle hullámosító, félgömb sablon, kúp sablon, kör szerszám, rojtozó olló és eszköz, műanyag sablon tábla és számos másik. 

Quilling alap lépései 

Az első lépés a papírcsík feltekerése. Ezt leggyakrabban a quilling tűvel (tollal) végezzük, de lehet a quilling fésű és a quilling műanyag tábla segítségével is. Először próbáljuk ki a quilling tűvel való feltekerést. A szorosan feltekert papírcsík végét egyszerre rögzíthetjük ragasztóval vagy betehetjük a sablon kiválasztott méretű mintába és engedjük szétugrani. Majd csipesszel kivéve (így könnyebb tartani a méretet) megragasszuk a papírcsík végét. 

Minták
Minták

Ezeket a tekercseket különbözőképpen összenyomva készíthetőek el az alapformák. Majd ezekből állítjuk össze az elképzelt mintát. 

Részek
Részek

A következő videó nagyon sok formát és a készítésüket is bemutatja. 

Forrás: papircsik.hu– Quilling alapformák

Először érdemes kiválasztani a készíteni kívánt formát. Majd átgondolni, hogy milyen alapformákból állítható össze és milyen színeket szeretnél használni. Ha ez megvan, indulhat a papírcsíkok tekerése. 

Virágos képeslap alapformákból 

Ilyen képeslapot készíthetsz névnap, születésnap vagy anyák napja köszöntésére is. Egyszerűen elkészíthető, néhány alapformát használva. 

Quilling Kép Hátteren
Quilling Kép Hátteren

A képeslap elkészítéséhez készített alapformáknál 0,5 cm széles és 49 cm hosszú papírcsíkokkal dolgoztam. A formák sűrűsége és nagysága függ attól, hogy milyen hosszú papírcsíkot használunk és mekkora lyukba helyezed a sablon táblán. A könnyebb elkészítés érdekében megosztom a képeslap készítésénél használt alapformák adatait. 

Virágok
Virágok

A levelek 15 és 20 mm-es kör sablonba készültek, fél-fél szálból. A középen található sárga virág 25 mm-es, bordó virágok 20 mm-es sablonba készültek fél szálból. A sárga, bordó szélű virágok 25 mm-esek, 1 szál sárgából és hozzáragasztott fél szál bordóból állnak. 

Zöld Levelek
Zöld Levelek

Az alapformák elkészítése után a virágokat célszerű a parafatáblán összeragasztani, ahol könnyen lehet rögzíteni gombostűvel az egyes részeket. Ez után a kész virágokat, levelekkel és a többi elemmel együtt célszerű az összehajtott kartonpapíron először elrendezni, majd fel is ragasztani. Ha lekened decoupage ragasztólakkal, akkor tartósabb lesz és kevésbé tépődik. 

Quilling mandala a kék árnyalataiban 

Az egyik kedvenc színem a kék, ezért különböző árnyalatait választottam ki quilling papírcsíkokból és készítettem el ezt a képet. Egyszerű alapelemeket használtam.  

Kép
Kép

Először a megfelelő számú alapelemet elkészítjük, majd a felragasztás következik. Amit megkönnyíthetsz, ha a parafatáblára teszel egy papírsablont. Így szabályosabb kör formát tudsz elérni. Segítségül az alapelemek száma, mérete és a felhasznált papír hossza: 

  • 1 db: sötétkék szál szorosan feltekerve (közepe) 
  • 8 db: negyed világoskék szál hurkapálcára tekerve 
  • 8 db: fél középkék szál feltekerve, 12 mm-es méretre 
  • 18 db: fél szál világoskék, 15 mm-esre tekerve (két különböző formára alakítva) 
  • 18 db: fél szál közép- és sötétkék váltakozva, 15 mm-esre tekerve 
  • 9 db (szív): 2 db világoskék szál, 25 mm-es méretre alakítva 
  • 9 db (csepp): világoskék szál 20 mm-esre tekerve  
Mérés
Mérés

Ha saját magad tervezel hasonlót, akkor mindig rakd ki először a mintát és legyen plusz papírcsíkod a kiválasztott színekből. Kellemetlen, ha már csak egy-két elemhez kellene és elfogyott az adott szín. 

Mérés
Mérés

Ha a parafatáblán összerakott mandala ragasztása megszáradt, kend át decoupage matt ragasztólakkal is. Ezután már a fehér, méretre vágott kartonra ragasztod és kész is vagy. Választhatsz különböző keretet a kész alkotásodnak, akár olyat is, ahol üveg védi a portól. 

Nagyon megtetszett a quilling technika, lelkesen ajánlom a kipróbálását. Én is tervezem a többi quilling eszköz felfedezését és tapasztalataim megosztását.  Szerintem nem igényel nagy kézügyességet, de türelmet, kitartást igen. A papír tekerése egyre rutinosabban megy majd és a színek, formák kiválasztása és összerakása egy izgalmas kihívás.