Anyák napi meglepetések kreatívan 

Hamarosan itt május legszebb ünnepe, az édesanyák és nagymamák napja, amit 2023-ban május 7-én ünnepelünk.  Ideális esetben az anyák napja nem az ajándékozásról szól elsősorban, de minden édesanya örül egy szép csokor virágnak vagy egy meglepetés ajándéknak. A következőkben találsz néhány anyák napi képeslap és ajándék ötletet, amit sajátkezűleg, könnyedén elkészíthetsz. 

Anyák napi quilling képeslapok 

Anyák Napi Gyöngyös Képeslapok
Anyák Napi Gyöngyös Képeslapok

A papírcsíkok feltekerésével rengeteg féle anyák napi képeslapot készíthetsz. Hiszen a piros színt és árnyalatait, illetve a szív formát nagyon sokféleképpen variálhatod. Készíthetsz egyszerű és bonyolultabb változatot is. Ha még nem ismered a quilling (papírcsík feltekerés) technikát, az alapjairól részletesen olvashatsz és videót is találsz egy korábbi cikkben. A következő képeslap és mécsestartó ötletekhez csak alapformát használtam. A papírcsík 0.5 cm széles és 49 cm hosszú.  

Anyák napi képeslap szívvel 

Anyák Napi Képeslap
Anyák Napi Képeslap

Ez a képeslap, a papírcsík technika legegyszerűbb formájának használatával készül. Több méretben és színben egyszerűen feltekerve. Könnyen elkészíthető másfajta papírból is, csak csíkokra kell vágni. 

Hozzávalók: 

 • Papírcsíkok 
 • A/4-es fehér karton 
 • ragasztó 
Anyák Napi Képeslap Alapanyagok
Anyák Napi Képeslap Alapanyagok

Először a fehér A/4-es kartont hajtsd félbe, mert ennek az elejére készül, a feltekert papírcsíkokból a minta. Következő lépésként rajzolj egy szívet grafit ceruzával a félbehajtott karton felső részére.  
Majd tekerj fel piros, rózsaszín papírcsíkokat különböző méretűre és ragasztóval rögzítsd a végét. 

A szív kirakásához készítettem 20 mm-es tekercset 1 egész (49 cm) papírcsíkból, 15 mm-es tekercset fél papírcsíkból és 10 mm-es tekercset negyed papírcsíkból. 

Anyák Napi Képeslap Készítés
Anyák Napi Képeslap Készítés

Amikor már van egy adag tekercsed próbáld kirakni vele a felrajzolt szívet. Ha nincs tele vagy nem találod elég sűrűnek, akkor készíts még párat. Ez után két féle képen folytathatod. 

Az egyik, hogy egyszerre a kartonra ragasztod a tekercseket. A másik, hogy egy fehér papírra rajzolsz egy ugyanolyan szívet, mint a képeslapra és beteszed egy genotherm tasakba (irattartóba), amit egy parafatáblára helyezel. Így, jó szorosan tudod gombostűvel rögzíteni a tekercseket. A ragasztás során időt is nyersz, mert a gombostűk tartják helyetted a tekercseket. 

Anyák Napi Képeslap Készítés
Anyák Napi Képeslap Készítés

Száradás után, még átkenheted az egész szívet decoupage matt ragasztólakkal. Végül a kész szívet a kartonra, a korábban megrajzolt helyére kell ragasztani. Végül a fa feliratot is ragaszd fel.

Szívecskék csokorba 

Anyák Napi Képeslap
Anyák Napi Képeslap

Ez a képeslap kevesebb részből áll, gyorsabban elkészíthető.  

Hozzávalók: 

 • Papírcsíkok 
 • A/4-es fehér karton 
 • Ragasztó 
 • szalag  
Anyák Napi Képeslap Alapanyagok
Anyák Napi Képeslap Alapanyagok

Ez a képeslap is egy félbehajtott, fehér A/4- es kartonra készül. Ennél is a papírcsíkok feltekerésével kell kezdeni. Készítettem piros papírcsíkból 20 mm átmérőjű tekercset. A rózsaszín papírcsíkot feleztem és 15 mm átmérőjű tekercsből csináltam. Ha ezekkel elkészültél, akkor a tekercseket csepp formára kell alakítani, majd kettő összeragasztásával elkészül egy szív. 

Miután az összes szívet megcsináltad, a levelek következnek. A zöld papírcsíkot negyedeltem és 10 mm átmérőjű tekercseket készítettem. A zöld tekercseket nem csepp formára kell alakítani, hanem levélformára.  Ha az összes elemmel elkészültél, akkor a félbe hajtott kartonra ragasztjuk őket.  A “virág” szára a zöld papírcsík, élére állítva. Érdemes kettőt összeragasztani, hogy merevebb legyen, mert így könnyebb ragasztani. Már csak a masnit kell a csokorra ragasztani és el is készültél. 

Anyák napi képeslap quillingel és gyönggyel 

Anyák Napi Gyöngyös Képeslap
Anyák Napi Gyöngyös Képeslap

Ennek a képeslapnak az elkészítése sem időigényes. Az egyik felére csak gyöngyöket ragasztasz, a másikra pedig a papírcsíkból néhány virágot és már kész is. 

Hozzávalók: 

 • Papírcsíkok 
 • A/4-es fehér karton 
 • Ragasztó 
 • Fél gyöngy  
Anyák Napi Gyöngyös Képeslap Alapanyagok
Anyák Napi Gyöngyös Képeslap Alapanyagok

Elkészítés: 

Először a félbehajtott kartonra rajzolj, ez esetben egy nyújtottabb szívet ceruzával. Ez a gyöngyök ragasztásánál is segítség lesz. Célszerű ezzel folytatni a készítést. A szív vonalán, a ragasztót húzd végig és rakosgasd rá a fél gyöngyöket. Ugyanazzal a ragasztóval dolgoztam, mint amit a papírcsíkok ragasztásához használtam. A fél gyöngyöket pedig csipesszel raktam a helyükre. 
Miután ezzel megvagy a papírcsík virágok elkészítése következik. Ehhez öt darab 20 mm és öt darab 15 mm átmérőjű tekercset készítettem. Majd mindegyiket csepp formára kell alakítani, amik a szirmok lesznek. A következő lépés a szirmok felragasztása. A virágok közepére tehetsz egy fehér fél gyöngyöt, de szorosan feltekert papírcsíkot is.   

Ha a virágok a helyükön vannak, a feltekert indák következnek. Ezek elkészítéséhez fél szálat használtam. Miután feltekerted próbáld a helyükre, a szárak hosszát vágd méretre és a ragasztás következik. Elkészültél egy egyedi képeslappal, amivel biztosan örömöt fogsz okozni édesanyádnak, nagymamádnak. 

Anyák napi mécsestartó 

Ez a mécsestartó is quilling technikával készül. Könnyen elkészíthető, egyedi meglepetés. 

Anyák Napi Mécsestartó
Anyák Napi Mécsestartó

Hozzávalók: 

 • Papírcsíkok 
 • Ragasztó 
 • Teamécses 
Anyák Napi Mécsestartó Alapanyagok
Anyák Napi Mécsestartó Alapanyagok

Elkészítés: 

Az elkészítés első lépése a szívekhez szükséges tekercsek feltekerése. Ezek 30 mm-es átmérőjűek és egy 49 cm hosszú papírcsíkból készülnek. Ilyenből 16 db kell készíteni. Ha ezek megvannak, csepp formára alakítás következik, majd kettőt-kettőt össze ragasztva elkészül a nyolc szív.  

Anyák Napi Mécsestartó Készítés
Anyák Napi Mécsestartó Készítés

 
Amikor ez megvan a mécsest körülvevő piros-fehér tekercseket kell elkészíteni, amiből 13 darab szükséges egy átlagos mécseshez. Egy egész piros papírcsíkhoz hozzá kell ragasztani egy fél fehéret. A feltekerést a fehér végén kell kezdeni, így kerül a fehér belülre. 

Anyák Napi Mécsestartó Készítés
Anyák Napi Mécsestartó Készítés

Ha elkészültél minden elemmel, akkor az összeállítás következik. Először a mécsest körülvevő tekercseket ragaszd össze, hogy egy kört alkossanak. Ez egyszerűbb, ha a mécses középen van, de magához a mécseshez ne ragazd hozzá a tekercseket. Azért, hogy könnyen lehessen cserélni a mécsest. 

Ha megvan a kör, akkor a szíveket is rögzíts körbe hozzá. A mécsestartó tartósságát és merevségét növelheted, ha decoupage matt ragasztólakkal lekened.    

Kosár virágokkal 

Anyák Napi Virágtartó
Anyák Napi Virágtartó

Az egyszerű papírpohárból könnyedén készíthetsz kosárkákat, amibe pár szál virágot téve, már kész is az anyák napi meglepetés.  

Hozzávalók: 

 • Papírpohár 
 • madzag 
 • Szalag 
 • drót 
Anyák Napi Virágtartó Alapanyagok
Anyák Napi Virágtartó Alapanyagok

Elkészítés:  

A kosár alapja egy papírpohár, amit madzaggal betekerünk. Először a pohár aljáról mérjél fel körbe kb.1-2 cm-t. Ezt követően a pohár tetejét 15 fele kell osztani. Először 5 felé, majd mindegyik részt még háromfele osztottam. Fontos, hogy mindig páratlan számú részre oszd, mert különben nem tudsz körbe- körbe tekerni.  

Ha ezzel megvagy, vágd be a poharat az alja felé haladva, az alsó feljelölt részig. 
A következő lépés a madzag rögzítése a pohár aljához és már kezdheted is a tekerést. Ez egy egyszerű és gyors folyamat.  A poharat középen lenyomva picit felemelkedik a többi része és csak forgatni kell és könnyen tekerhető. 

Anyák Napi Virágtartó Készítés
Anyák Napi Virágtartó Készítés

Ha egy részt már körbetekertél, fordítsd meg és folytasd tovább a madzag tekerését. Miután elérted a kívánt magasságot a madzagot vágd el és ragaszd is meg. Kicsit igazgasd meg és a pohár tetejét is vágd le. 

Anyák Napi Virágtartó Készítés
Anyák Napi Virágtartó Készítés

A kosár tetejét egy szalaggal körbe ragasztva nemcsak díszítheted, hanem rögzítheted a felső madzag sort. Végül egy drótot is tekerj be madzaggal és a kosárra ragasztva már a füle is kész. 

Ezeket a pici kosárkákat töltsd meg virággal és már kész is az ajándékod. 

Virágcsokorhoz kreatív csomagolás 

Anyák Napi Tulipántartó
Anyák Napi Tulipántartó

A virágcsokrokat nemcsak csomagolod, hanem dekorálod is ezzel a megoldással. Sőt, vinni is könnyebb.   

Hozzávalók: 

 • Piros szalag 
 • karton 
 • Ragasztó 
Anyák Napi Tulipántartó Alapanyagok
Anyák Napi Tulipántartó Alapanyagok

A kiválasztott kartonból kb. 30 cm-es négyzetet vágjál ki, majd csinálj belőle egy tölcsért. Tűzőgéppel vagy ragasztóval rögzíts. Alul és felül is vágd egyenesre. Ez után készíts négy lyukat, amibe fűzheted a szalagot, a füleknek. Két masni és már kész is. Rendezd el a virágot benne és már viheted is.  

Kellemes alkotást és boldog anyák napját kívánok!