Gyertyaöntés házilag

Általában nem tudjuk teljesen elhasználni a gyertyákat. Ezután felmerül a probléma, hogy mégis mit lehet a maradékkal kezdeni. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan lehet a félig leégett, használt gyertyákat egyszerűen újrahasznosítani, gyertyaöntés segítségével.

Előkészületek

Összegyűjtjük az összes újrahasznosítani kívánt gyertyát. 

A gyertyaöntés egyik egyszerű alapanyaga a mécses. Ezekből eltávolítjuk a kanócot és a talpát. Általában könnyen kihúzható a kanóc, de ha nem sikerül akkor nyugodtan vágd félbe. Használhatjuk a megmaradt adventi gyertyákat is. 

Gyertyaöntés alapanyag
Használt gyertya alapanyag

Fontos megnéznünk, hogy a gyertyák magukban színezettek, vagy csak a külső része tartalmaz színezéket. Amennyiben csak kívül található festékanyag, akkor azt levághatjuk róla és használhatjuk a belső részét külön.

Használt gyertya reszelék
Használt gyertya reszelék

Ezeken kívül kiváló alapanyagként szolgál mindenféle szálgyertya, úszógyertya vagy éppen a tömbgyertya.

A viasz színezése

Egy lehetséges megoldás a hobbiboltokban is kapható viasz festék. Másik opció, ha a zsírkrétát használunk színezésre. Ezeknek a használatánál nagyon vigyázni kell a mennyiségre. Lépésenként próbáld meg elérni a kívánt színt. Amennyiben a csak külsőleg színezett gyertyákról eltávolítottuk a szín anyagot, akkor azt is használhatjuk színezékként. 

Természetesen a különböző megoldásokat keverhetjük is. Például, ha van egy magában színezett sárga, illetve egy csak külsőleg színezett sötét kék gyertyánk, akkor abból egy szép világos zöld gyertya is készíthető (a megfelelő arányokat használva).

Öntőforma

A gyertyaöntésnél két lehetőségünk van az öntőforma kiválasztásánára. Az egyik, ha egy üvegbe vagy edénybe öntjük a viaszt és azt nem is kívánjuk kivenni onnan. Ilyenkor csupán a tetszésünknek megfelelő edényt (üveg, kis vödör) kell megtalálni.

Amennyiben a formából kiszeretnénk venni a gyertyát, akkor már érdekesebb a helyzet. Természetesen lehet kapni hobbiboltokban műanyag formákat. Ezekből rendkívül nagy a választék.

Lehet találni szilikon formákat is, ezek már kevesebb helyen lelhetők fel. Ha valakinek megtetszik a gyertyaöntés, akkor még saját szilikonformát is készíthet.

Formákat otthon is könnyen lehet készíteni, ha valaki nem akar vásárolni. A forma készítésénél figyelni kell arra, hogy megtartsa a viaszt és ne folyasson.

Ügyelni kell, hogy a forma belső oldala sima legyen és ezáltal száradás után könnyen kicsússzon. Sokan használják a tejes doboz alját vagy éppen a süteményszaggató formákat.

Kanóc

A kanóc esetében azt kell végig gondolnunk, hogy szükségünk van-e a kanóc alján lévő kis talpra vagy sem. A talp lényege, hogy a kanócot egyenesen, a megfelelő helyen tartsa. Ha olyan formánk van, ami lehetővé teszi, hogy a kanócot más módszerrel rögzítsük, akkor nincs szükség a talpra.

Ebben az esetben is két lehetőségünk van, készítjük vagy vásároljuk. A kanóc vásárlása nagyban megkönnyíti a gyertyaöntést és már 30-40 forint körül lehet venni. A boltokban találni fogsz tekercsben lévő kanócot (ez általában olcsóbb) és tudsz szálanként is vásárolni (talppal).

Ha nem sikerült talppal rendelkező kanócot venned és mindenképpen ilyenre van szükséged, akkor keress egy használt mécsest. Ezeknek az aljában általában van egy talp.

Azt le kell takarítani és ha szükséges akkor a lyukat egy kicsit kitágítani, hogy a kanóc átférjen rajta. Amint átfűzted rajta a kanócot érdemes a lyukat összenyomni, hogy ne csússzon vissza.  

Ezt követően jön a gyertyaöntés érdekesebb része. 

A viasz olvasztása

Ez a folyamat nagyon egyszerű. Két edényre és egy tűzhelyre lesz szükség és természetesen a viaszra. A nagyobb edénybe vizet öntünk, a kisebbikbe tesszük a viaszt. Ezt akár helyettesíthetjük egy konzervdobozzal is. Ezt követően a viaszt vízfürdőben megolvasztjuk.

Figyelni kell, hogy a víz ne forrjon és ne is párologjon el. Akkor értük el a megfelelő formátumot, ha a viasz teljesen folyékony és nincsenek benne darabok. Nagyon fontos, hogy a viasz gyúlékony, így ne hagyd felügyelet nélkül!

Munkafelület és takarítás

Célszerű egy munkaterületet kialakítani és azt lefedni valamilyen papírral vagy újsággal. Egy sütőpapír is nagyon hasznos tud lenni, hiszen nem engedi át a viaszt.

Amennyiben a viasz kifolyt valahova, akkor azt célszerű később, kötött állapotban eltávolítani. Amint a viasz kihűlt könnyen lepattanik a felületekről. Ha valamilyen szövetet ért, akkor meleg vízzel egyszerűen el lehet távolítani.

Gyertyaöntés üvegben

Edényes gyertyák
Edényes gyertyák

Hozzávalók:

 • 1 X kis csatos üveg
 • használt gyertyák
 • 1 X kanóc
 • hurkapálcika
 • edények

A gyertyaöntés első lépéseként a kanócot az edénybe helyezzük, melyet az üveg tetején hurkapálcikával rögzítünk azért, hogy a megfelelő helyen is maradjon. Ezután a korábban leírt módszerrel a viaszt megolvasztjuk. Ehhez 4 félig leégetett, sötétkék adventi gyertyát használtam.

Edények gyertyaöntéshez
Gyertya edények

Mivel eredetileg csak a gyertya külseje volt színezett, így az olvasztás után egy sokkal világosabb árnyalatot kaptam. Végül a megolvasztott viaszt az üvegbe töltjük. Pár óra száradás után a gyertya már használatra kész.

Az ilyen gyertyák előnye, hogy könnyen elkészíthetők és tárolhatók, ráadásul remekül is néznek ki.

Virág alakú úszógyertya

Úszógyertya házilag
Úszógyertya házilag

Hozzávalók:

 • 1 X szilikon sütőforma
 • használt gyertyák
 • 1 X kanóc
 • hurkapálcika
 • edények

Először elkezdjük megolvasztani a viaszt, amint elértük a megfelelő állapotot ezt a formába töltjük. Hagyjunk egy minimális adag viaszt a tégelyben.

Miután a viasz megdermedt, (de még nem kötött meg) hurkapálcikával a közepénél egy lyukat fúrunk. Egy szál kanócot 6 kis részre vágunk.

Miután a gyertya megdermedt a kis kanócokat az előre kialakított lyukba helyezzük. Ilyenkor érdemes ezeket, a megmaradt viasszal rögzítenünk, így biztosra mehetünk, hogy nem fog elmozdulni. 

Úszógyertya szilikon formából
Úszógyertya szilikon formából

Ezzel el is készültünk egy nagyszerű úszógyertyával, amely a nyáron remek szolgálatot tesz.

Mécses házilag

Mécses házilag
Mécses házilag

Hozzávalók:

 • 3 X gyertyagyűrű
 • használt gyertya
 • 3 X kanóc
 • edények
 • hurkapálcika

Ennél a gyertyánál fontos a felület, hiszen a gyertya alsó részét az fogja tartani. Célszerű egy egyenes felületet keresni, ezáltal a mécses nem lesz féloldalas. A másik nagyon fontos elem, hogy mire helyezzük a gyertyagyűrűket. Ennél a gyertyánál egy sütőpapírt használtam, de akár egy üveglap is működhet. 

Gyertyaöntés gyertyagyűrűvel
Gyertyagyűrű fémből

Miután a felületet előkészítettük a kanócok következnek, melyeket hurkapálcikával rögzítettem a megfelelő helyre (ahogyan a képen is látszik). Ezzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy elkezdjük olvasztani a viaszunkat.

Az eredeti gyertya sötétzöld külső réteggel rendelkezett, ami az olvasztás után a belső fehér viasszal keveredve egy világos zöld színt adott. Ennél érdemes figyelni, hogy a viasz ne legyen nagyon forró, hiszen akkor lassabban köt és nagyobb eséllyel folyik ki.

Tömbgyertya

Tömbgyertya házilag
Tömbgyertya házilag

Hozzávalók:

 • 1 X öntőforma
 • használt gyertya
 • 1 X kanóc
 • edények
 • hurkapálcika

Itt olyan formát használtam, amely a legtöbb hobbiboltban megvásárolható és kifejezetten gyertyaöntés céljára lett kialakítva. Ennek köszönhetően a kanócot a forma mindkét oldalán tudjuk rögzíteni. 

Gyertyaöntő formák
Gyertyaöntő formák

Ehhez a gyertyához 3 különböző viaszt használtam (2 X világoskék, 2 X kék, 2 X sötétkék). Először a kék színű viaszt kell megolvasztani, ezt a formába öntjük. Ahhoz, hogy a képen is látható sarkos megoldást elérjük el kell fordítani a sablont a sarkára és egy kicsit meg is kell dönteni. 

Ezt követően a világoskék viaszt olvasszuk meg. Azonban a következő réteget csak akkor szabad ráönteni, amikor az előző már egy kicsit megkötött. 

A második rétegnél a sablont az ellentétes sarkára kell fordítani és hagyni egy kicsit megkötni. Közben el kell kezdeni a sötétkék viaszt megolvasztani és amint az előző réteg már egy kicsit megkötött már mehet is rá a viasz. Ennél a rétegnél a sablon már a saját lábán áll.

Ennél a típusú gyertyánál figyelni kell a viasz hőmérsékletére is hiszen, ha túl meleg akkor az elején sokkal nagyobb valószínűséggel fog kifolyni a kanócnál. Másrészről a korábbi rétegeket is megtudja olvasztani.

Rétegelt gyertya

Rétegelt gyertya házilag
Rétegelt gyertya házilag

Hozzávalók:

 • 1 X tepsi
 • használt gyertya
 • 1 X kanóc
 • edények
 • hurkapálcika
 • kés vagy szike

Ennél a típusú gyertyánál két különböző színű viaszra van szükség.Először elkészítjük a négyzeteket mindkét színből. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a viaszt színenként megolvasztjuk és egy tepsibe öntjük. 

Először az egyiket megolvasztjuk, majd azt egy tepsibe öntjük. Annyi viaszra van szükségünk, hogy egy 0,5 cm-es réteget tudjunk képezni. Amint egy kicsit kötött, kimérünk 4,5 cm-es négyzeteket és egy szikével elvágjuk a viaszt.

Ezt követően egy hurkapálcikával egy lyukat fúrunk a négyzet közepébe, majd hagyjuk teljesen megkötni. Utána a négyzeteket kiszedjük a tepsiből. Ugyanezt a folyamatot a másik színű viasszal is megismételjük.

Végül a kész négyzeteket egy talpas kanócra húzzuk. Ezt a technikát más formájú lapokkal is lehet alkalmazni. Sokan használnak süteményszaggatókat gyertyaöntéshez, azonban bármilyen forma megfelel, amivel egyforma lapokat lehet készíteni.

Gyertyaöntésnél nyugodtan próbálkozhatsz többször! Ha elsőre nem sikerül bármikor elölről kezdheted.