Őszi kerti dekorációs ötletek egyszerűen

Ősszel olyan sok természetes dekorációs lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy igazi kihívás választani belőlük. Ennek az évszaknak az egyik legkedveltebb díszítő eleme a tök.  Rengeteg lehetőséget kínálnak a különféle alakú és színű dísztökök, egyes sütőtök fajták és az elmaradhatatlan élénk narancs színű halloween tök. Bármelyik fajta tököt a szezon terméseivel, növényeivel párosítva csodás őszi kompozíciókat alkothatunk. A következőkben néhány ötlet, melyből választva elkészítheted a számodra legjobban tetszőt.

Zsebes agyagedény őszi beültetése

Zsebes Edény Beültetve
Zsebes Edény Beültetve

Ezt a fajta kerti agyagedényt többféle formában megtalálod, attól függően, hogy melyik fazekas mester munkája. Vásárolhatsz zsebes edényt  az agyag virágtartókat árusító kertészetekben, webáruházakban, de egy igazi élményt jelent ha találsz egy hagyományos módon dolgozó fazekast, akit felkereshetsz  és bepillanthatsz a fazekas mesterség rejtelmeibe.

Zsebes Cserépedény
Zsebes Cserépedény

A zsebes agyagedénybe gyakran ültetnek fűszernövényeket, epret, pozsgásokat. Így ősszel, az “árvácskák évszakában” az apró virágú árvácskát ültettem bele.

Ismered a mini árvácskát?
Nagy előnye, hogy kevés helyet igényel, így lehet balkonládába, cserépbe is ültetni. Ha ősszel elülteted egész évszakban gyönyörköthetsz bent, majd át telelés után  a nyár derekáig folyamatosan virágzik. Az árvácska kedveli a napos, félárnyékos helyet és a jó vízáteresztő talajt. Nagy tápanyag igénye nincs.

Zsebes Edény Beültetve
Zsebes Edény Beültetve

A képen látható zsebes virágtartó 31 cm magas. Nyolc zsebébe és a tetejébe is egy-egy mini árvácskát ültettem, próbáltam minél több színt választani.

Az ültetés nagyon egyszerű. Lazán feltöltöd az zsebes edény virágfölddel és alulról kezdve beülteted a pici növényeket. Első alkalommal alaposabban öntözd meg, mivel az agyag beszívja a vizet. Nemcsak beszívja, de magában is tartja hosszabb ideig, ezért az agyag edénybe ültetett virágok földje lassabban szárad ki.

Fontos, hogy a vízzel teli agyag a fagyot nem bírja, ezért a hidegebb, fagyos napokra célszerű védettebb helyre vinni az edényt. A zsebes virágtartó így ép marad és az árvácska meghálálja a törődést és kora tavasszal ismét virágba borul.

Ez a kis virág csoportosan mutat a legszebben, ezt a beültetett virágtartó is megerősíti.
Az edényben szépen fejlődnek a mini árvácskák és csodás, üde színfoltot varázsolhatunk közvetlen környezetünkbe velük.

Ha kedvet kaptál a virágültetéshez további virágtartó ötleteket találsz itt. 

Tök, mint cserép vagy váza

Tök Cserépként
Tök Cserépként

A virágcserépnek egy nagyobb halloween tök az alapja. Először vágd le tök kalapját, majd vájd ki a húsát, hogy bele tudjál helyezni egy konzerves dobozt. Ha ezzel megvagy,tegyél bele egy cserepes krizantémot és már kész is ez az igazi őszi dekoráció. 


Ezzel az eljárással a tök vázaként is szolgálhat, a konzerves doboz helyett használhatsz befőttes üveget. Töltsd fel vízzel a konzerves dobozt és jó szorosan tegyél bele dáliát, krizantémot, őszies ágakat, például csipkebogyó ágat vagy lampionvirágot.

Virágokkal tűzdelt tök

Tök Virágokkal Tüzdelve
Tök Virágokkal Tüzdelve

Egy halloween tökre készíts lyukakat fúróval vagy nagyobb szöggel cikk-cakk alakban.

Tök Tüzdelése
Tök Tüzdelése
Tök Tüzdelése
Tök Tüzdelése

Különböző színű krizantém fejekkel töltsd fel a lyukakat és ezzel már kész is vagy.

Süni, az őszi dekorációhoz

Őszi Süni
Őszi Süni

Sünivel ősszel gyakran találkozhatunk, hiszen ilyenkor fokozott evéssel szorgosan dolgozik a megfelelő súly elérésén és a téli pihenőhely elkészítésén, amihez hordja a száraz leveleket, hogy megágyazzon magának. Ez a kis tüskés kedvenc a mozgalmas őszi életével az időszak dekorációjának kedvelt figurája lett. 

Hozzávalók:

  • 2 X  hungarocell gömb
  • madzag
  • tobozok
  • ragasztó
Őszi Süni Alapanyagok
Őszi Süni Alapanyagok

Elkészítés:

Az első lépés a kellékek beszerzése. A tobozokat egy kellemes őszi séta során gyűjthetsz, de virágkötészeti kellékeket árusító üzletben vagy hobbi boltban vásárolhatsz is. Az utóbbiban hungarocell gömböt, madzagot és ha szükséges a ragasztót  is beszerezheted. 

A hungarocell gömböt helyettesítheted műanyag játék és jégkrém gömbökkel, amit használat előtt össze kell ragasztani.

 A képen látható süninél a feje egy 10 cm átmérőjű  hungarocell, a teste pedig az előbb említett játék 12 cm átmérőjű műanyag gömbje.

Ha minden alapanyagot beszereztél, folytasd a fejnek és a testnek szánt gömbök madzaggal való betekerésével. Könnyebb és szebb is lesz ha külön-külön betekered a gömböket. Mielőtt a fejnek szánt hungarocell gömb betekerésével végeznél vágj le az aljából egy kis darabot. Ez az illeszkedést segíti és szebb nyak formát érhetsz el ezáltal. Ezt követően a két gömböt ragaszd össze.

A hátát jó szorosan ragaszd be tobozokkal. Kezének, két drót darabot szintén tekerj be madzaggal, majd erősítsd a helyükre. Az órát egy méretre vágott parafadugó adja. A szemet többféleképpen megoldhatod. Használhatsz gombot, de mozgó, öntapadós szemet is vásárolhatsz. A képen látható süninek a szemeit és az orra végét egy fonalakat értékesítő üzletben szereztem be, horgolt figurákhoz használják.

Végül ragaszd a helyére a szemeket, az orrot és a kezeket.

A süni önmagában is egyedi dekoráció, de az évszak jellemző növényevel kiegészítve igazi őszi hangulatot varázsolhatsz a teraszra, kertbe.

Tök Kompozíció
Őszi Kompozíció

Ha minden évszakban gondot fordítunk a bejárat környékének dekorálására, akkor otthonos, meghitt kép fogad minden hazatéréskor.
Inspirációként bemutatott dolgok között remélhetőleg találtál neked tetszőt, amit szívesen elkészítesz, de ha még további őszi ötleteket szeretnél látni, akkor kattints ide.