Őszi dekorációs ötletek

Az ősz az év legszínesebb évszaka. A piros, sárga, zöld és barna árnyalataira építve különösen szép és hangulatos őszi dekorációt készíthetünk. Az alapanyagot bőségesen szolgáltatja a természet. 

Őszi Toboz Asztaldísz
Toboz Asztaldísz

A következőkben mutatok ajtó kopogtató és asztaldísz ötleteket, amikben különböző módon festett tobozok a főszereplők.  Persze a hangulatos őszi mécses inspiráció sem maradhat el.

Mi is a toboz?

A toboz valójában a fenyőfélék termővirágzata, és nem a termése. Alakra, méretre rendkívül változatosak.

Toboz felhasználása

A virágkötészetben és különböző dekorációk készítéséhez a leggyakrabban használt az erdei fenyő, lucfenyő, feketefenyő (rózsatoboznak is nevezik) toboza.

A tobozt hagyományosan mindenszenteki koszorú alapjaként, a mindenszenteki koszorú és karácsonyi ünnepkör díszeihez használják. Napjainkban már számos más felhasználása is egyre népszerűbbé válik és akár faliképek díszítéseként is használják.

Ha a tobozok mindenszenteki felhasználása érdekel kattints ide

A tobozokat sokféle festékkel és többféle módon festheted. Három féle eljárást próbáltam ki:

1. Akril festékszóró spray-el: gyors festés és száradás.

Őszi Toboz Festékek
Őszi Toboz Festékek

2. Vékony lazúrral (oldószeres) mártva: sok festék fogy és lassan szárad.

Őszi Toboz Festés Lazúrral
Őszi Toboz Festés Lazúrral

3.Matt akril festékkel ecsettel: viszonylag gyorsan festhető, hamar megszárad. 

Őszi Toboz Virág Festés
Őszi Toboz Virág Festés

Őszi toboz koszorú

Őszi Tobozkoszorú
Őszi Tobozkoszorú

Hozzávalók:

 • tobozok 
 • szalma alap
 • festék őszi színekben
 • ragasztópisztoly
Őszi Tobozkoszorú Alapanyagok
Őszi Tobozkoszorú Alapanyagok

Elkészítés:

Első lépés a hozzávalók beszerzése. Ha a tobozokat vásárolni szeretnéd, akkor a Hobbi  és virágkötészeti boltokban beszerezheted őket. Ezekben az üzletekben a szalma alap is megtalálható. Azonban a tobozokat egy kellemes erdei séta alkalmával begyűjtheted. Október közepétől hullik folyamatosan, de egész évben találhatsz már leesett tobozokat. 

A következő lépés a tobozok festése. Ehhez a koszorúhoz akril festékszóró spray-t használtam. Ha sok tobozt festesz célszerű ezt választani, hiszen gyorsan kivitelezhető. 

A képen látható koszorúhoz 47 darab nagyobb és 12 darab kicsi tobozt használtam fel. Ez a szám picivel eltérhet a tobozok méretéből adódóan. A kiválasztott tobozokat fújd le legalább három különböző őszi színnel, hogy jól mutasson. Én a sárga, narancssárga, bordó, világoszöld és sötétzöld színeket választottam.

Ha ezzel megvagy tekerd be a 30cm-es szalma alapot bordó szalaggal. Használhatsz maradékokat, mert nem fog igazán látszani, csak azért kell, hogy az esetleg előforduló lyukakon ne látszódjon az alap világos színe.
Ezt követően már kezdheted is a tobozokat az alapra ragasztani. Először a nagyobbakkal haladjál körönként, a színeket váltogatva, majd a lyukakat a picikkel elfedheted. 


Ha megtellett az alapod, akkor már majdnem el is készültél egy hangulatos őszi koszorúval, csak egy akasztó felragasztása maradt hátra.
Nagyon jól mutat kopogtatóként az ajtón, de a lakás bármely részén őszi hangulatot varázsolhatsz vele.

Egyszerűen elkészíthető őszi mécses 

Ezeknek a mécseseknek az elkészítése nagyon egyszerű és jól újrahasznosíthatók a félig leégett gyertyák.

Őszi Mécsesek

 Hozzávalók:

 • májkrémes dobozok 
 • viasz
 • kanóc
 • akril festék őszi színekben
 • madzag
 • ragasztó
Mécses Alapanyagok

Elkészítés:

A mécsestartók elkészítéséhez először a májkrémes dobozokat fesd le, az alul- felül kilátszó részek miatt.
A száradás után a madzaggal való betekerés következik. Indláskor a madzagot ragasztópisztollyal rögzítsd, viszont ügyelj, hogy kevés ragasztót használj, különben egy csomót csinál a dobozra. Az oldalán és a tetején hobbi ragasztót érdemes használni. 

Őszi Mécsesek
Mécsesek

A maradék gyertyák közül válassz őszi színűeket és vízfürdő felett olvaszd meg. Ha már folyékony öntsd a májkrémes dobozba helyezett kanócra. A gyertyaöntésről részletesebben olvashatsz itt.

Asztaldísz őszi színekben   

Ennek az asztaldísznek az érdekessége a tobozból készült virágok, amik az ősz jellegzetes színeiben tündökölnek.

Asztalidísz Őszi Színekben

Hozzávalók:

 • fekete fenyő tobozok 
 • egy kaspó
 • száraz tűzőhab
 • akril festék őszi színekben
 • tatár sóvirág
 • drót 
 • ragasztópisztoly
Asztalidísz Őszi Színekben Alapanyagok

Elkészítés:

A kellékek beszerzése után az első lépés a tobozok virágformára vágása. Ezt egy metszőolló vagy csípőfogó segítségével könnyen megteheted. Először vágd le a tobozok felső részét, majd körbe csipkedd le a pikkelyeket. Ezt addig csináld amíg szép virág formát nem kapsz. A toboz felső részét se dobd el, mert ez lesz a “levél”.


Következő lépés a festés. Fess bordó, narancssárga és sárga virágokat. A tobozok levágott felső részét pedig zöldre fesd.
Ameddig száradnak, tegyél tűzőhabot a kaspóba. Teljes száradás után készíts szárat a virágaidnak, ezt drótozással megoldhatod. A drótot a virág (toboz) alsó pikkelyei között elvezeted, csípő fogóval szorosra húzod és megtekered. Egy másik módszer ha festés előtt belefúrsz alulról a tobozba és egy saslik pálcát ragasztasz bele.
Ha már van szára a virágaidnak, kezd el a tűzőhabba szúrni. Gömb forma kialakítására törekedj, majd töltsd fel sóvirággal és végül a zöldre festett toboz részeket is helyezd bele.

Elkészültél, ezzel az asztaldísszel, ami hosszan az asztalod dísze lehet. Élvezd ezt a színekkel teli csodálatos évszakot és engedd be otthonodba varázsát. Ehhez nem kell más, csak egy pár ügyes kéz és fantázia.