Levendulakoszorú készítési ötletek

A levendulakoszorúk készítése nemcsak kreatív kikapcsolódást nyújt, hanem gyönyörű dekoráció is lehet otthonunkban. 

A legelterjedtebb típus a klasszikus levendulakoszorú, aminek az elkészítéséhez használhatunk szárított vagy friss levendulavirágot. A frissen szedett levendulával könnyebb dolgozni. A virágokat dróttal vagy fonallal rögzítjük egy alapra, majd körkörösen haladva építjük fel a koszorút.  

Levendula Koszorú Masnival
Levendula Koszorú Masnival

Ennek a fajta levendulakoszorúnak az elkészítését részletesen megtalálod ezen a linken. 

Emellett léteznek modern, minimál stílusú levendulakoszorúk is, ahol kevesebb virágot használunk, és azokat tágabb elrendezésben helyezzük el. 

A levendulánk leszedése után készítettem három koszorút, amelyek ennek a stílusvilágnak a jegyeit hordozzák.  

Szárak és virágok harmóniája 

Ez a koszorú is a könnyen elkészíthetők közé tartozik. Levendulából is kevesebbet használunk fel a készítésénél, mivel a szárát is kis kötegekbe rendezve hasznosítsuk.  

Hozzávalók: 

  • levendula 
  • vesszőkoszorú 
  • madzag 
  • ragasztó

Elkészítés:  

Először a levendulából készítettem csokrokat. 12-14 szálat kötöttem össze, majd levágtam a szárakat. Ha frissen szedett levendulát használsz fontos, figyelembe venni, hogy a levendula száradni fog és kicsúszhat a csomóból. Ezért célszerűbb egy picit, már száradt levendulával dolgozni. A levágott szárakat összegyűjtöttem és ha már volt egy adag kötegekbe rendeztem. Majd madzaggal ötször körbetekertem és megkötöttem. Utána a kötegek méretre vágása következett.  

 
20 cm-es zöld vesszőkoszorút választottam alapnak. Erre 12 darab kis levendulacsokrot és 12 darab szárköteget ragasztottam fel váltakozva. Amikor végeztem, a koszorú belsejében, a csokrok végeit méretre igazítottam, hogy egy kört adjanak ki. Végül, egy akasztót ragasztottam a koszorú hátuljára a madzagból. 

Réteges levendulakoszorú 

Ennek a koszorúnak az elkészítéséhez is kis csokrokat kell készíteni levendulából. Picit több idő és némi türelem szükséges a készítéshez, de a végeredmény látványa kárpótol mindenért. 

Hozzávalók: 

  • levendula 
  • karton 
  • madzag 
  • ragasztó

Elkészítés: 

A levendulakoszorú elkészítéstét az alappal kezdtem. Kartonból kivágtam egy 20 cm átmérőjű kört. Majd ennek a közepéből egy 13 cm átmérőjűt, így maradt egy 3,5 cm széles karikám. Következő lépésként betekertem zöld szalaggal. Ezzel a koszorú alapja elkészült.  

A levendulából csokrokat készítettem, az első réteghez 12 szálból. Ebből 21 csokrot használtam fel ehhez a réteghez.  

A csokrokat elkezdtem felragasztani az alapra. Úgy, hogy a szárak a kör középpontja felé mutassanak. Szerintem az ilyen (lapos) alapra könnyebb dolgozni, mivel csak ráfekteted a beragasztózott levendulacsokrokat.

Miután körbeértem, kezdtem a második réteget. Ehhez 6 szál levendulából készítettem csokrokat. Összesen 21 darabot használtam fel.  
A második réteg csokrait kb. 3 cm-rel beljebb kezdtem ragasztani. Így csökkent a kör belsejében az üres rész.

Mikor teljesen körbe értem, ennek a rétegnek a levendulaszáraiból, igazítottam ki a kört a koszorú belsejében. Végül akasztót ragasztottam a koszorú hátuljára és már tehettem is a helyére. 

Vesszőkoszorú levendulával és fehér virágokkal 

Ez a koszorú nemcsak a lakás díszítésére használható, hanem ajtódíszként is jól mutat. Ha a levendulát fehér virágokkal kombináljuk egy szép és dekoratív koszorút kapunk.

Hozzávalók: 

  • levendula 
  • vesszőkoszorú 
  • selyemvirágok  
  • ragasztó

Elkészítés: 

A koszorú alapjaként egy vesszőkoszorút használtam. A legjobb választás egy fehér színű, de egy világos, lakkozott koszorú is tökéletes. A képen látható levendulakoszorúhoz ez utóbbit használtam, 20 cm átmérővel. 

Ennek a koszorúnak a készítéséhez, a frissen szedett levendula a jobb választás, de szárítottal is kivitelezhető. 

A díszítést a koszorú felső részén kezdtem, majd fokozatosan haladtam a masni felé, ragasztópisztollyal ragasztva egymás után, a levendulát és a fehér virágokat. Végül a masnit is a helyére ragasztottam. 

Az elkészült levendulakoszorúval otthonodban élvezheted a levendula nyugtató illatát és szépségét. A levendula az idő múlásával is megőrzi aromáját, így hosszú távon is élvezheted munkád gyümölcsét.

A levendula másik kedvelt felhasználása, az illatpárna készítés. Ha érdekel, hogy hogyan tudnál saját magad illatpárnát készíteni és készen állsz egy újabb kreatív projektre, ezen a linken többféle leírás ötletét is megtalálod. 

Kellemes alkotást és pihenést kívánok!