Hogyan dekorálj levendulával?

A levendula az egyik  nagy kedvencem, szeretek gyönyörködni szépségében, illatában, amikor virágba borul csodálatos látványt nyújt.

Már korábban írtam az ültetéséről, neveléséről, szaporításáról, most pedig sokszínű  felhasználásából egy töredéket osztok meg veled. A levendula virágából rengeteg dolgot készítenek, a következőkben főleg dekorációs céllal megvalósított ötleteimet olvashatod.   

Romantikus illatpárna

Nagyon sokan szeretik a levendula illatpárnákat és nem csak molyűzőként használják, hiszen ez a fantasztikus virág rengeteg gyógyhatással bír, illata frissít, regenerál és nyugtat is egyszerre.

Romantikus Levendula Illatpárna
Romantikus Levendula Illatpárna

Te is szereted a levendula illatát?

Készíts illatpárnát és élvezd kellemes nyugtató hatását  otthonodba.

Hozzávalók:

 • anyagok (vékony, de a levendulát ne engedje át)
 • szalagok
 • pici  lila rózsa ( fehér is jól mutat)
 • szárított levendula
Romantikus Levendula Illatpárna Kellékek
Romantikus Levendula Illatpárna Kellékek

Elkészítés: 

Az anyagra rajzolsz egy kb. 30 cm átmérőjű kört. Ehhez használhatsz egy tálat is, főleg ha több illatpárnát is szeretnél készíteni, gyorsítja a körök rajzolását és segít az anyag gazdaságos felhasználásában.

  Következő lépés  a körök kivágása, majd a varrás.Először körbe rá varród a csipkés szalagot, utána a színével befelé, félbehajtva  varrod össze úgy, hogy az egyik oldalon hagysz egy 5-6 cm-es lyukat. Itt tudod betölteni a levendulát, ehhez pedig egy papírtörlő henger jó segítség lesz, mert egy gombócot kell középen formálnod,  a felső részt pedig harmonikaszerűen hajtogatnod, majd összekötnöd.

Ha a hajtogatott részt pillanatszorítoval összefogatod és utána kötöd meg,sokkal szebben megmaradtak a hajtások. Már csak a díszítés van hátra. A szalagokból kötsz masnikat és a párnára  ragasztod egymás fölé és végül a rózsát legfelülre. 

Az elkészült illatpárnádban jövőre cserélheted a levendulát és újra élvezheted számtalan nagyszerű hatását. Nagyszerű ajándéknak is! 

+1 TIPP: Az illatpárnát  használhatod autóillatosítónak is.

Hagyományos levendula koszorú

Egy levendula koszorú nagyon szép dísze a lakásnak, egész évben jó kedvre derít kellemes illatával, színével.

Levendula Koszorú Masnival
Levendula Koszorú Masnival

Hozzávalók:

 • 30 cm-es szalma alap 
 • levendula
 • vékony drót vagy erős cérna, fonal
 • szalag, amiből a masnit fogod megkötni

Elkészítés:

Első lépés a levendula beszerzése.

Ha van levendula bokrod otthon, próbáld úgy igazítani a szedést, hogy utána neki is kezdhess a koszorú készítésének, mert a friss virággal könnyebb dolgozni. A levendulát akkor célszerű leszedni, amikor már minden szirma  kinyílt, de még tartja szép élénk színét.

 Persze vásárolhatsz is, vagy ellátogatsz Tihanyba a “szedd magad akció” idején, igaz itt is fizetni kell érte, de legalább magad szedheted le.

 Kezdheted az alap bevonását.

Ez a művelet sokkal könnyebb ha a levendulát pici csokrokba rendezed. Helyezd a csokrokat az alapra és dróttal tekerve  rögzítsd, így ha nem tetszik könnyen tudsz igazítani rajta.

Levendula Koszorú Készítése
Levendula Koszorú Készítése

Ha a levendula szára menet közben túl hosszúnak bizonyul, vágd méretre. A befejezésnél bújtasd a szárakat a kezdő levendula csokrok alá, így folytonossá válik a bevonás. 

Levendula Koszorú Készítése
Levendula Koszorú Készítése

Már csak a masni megkötése és a koszorúra erősítése maradt, illetve drótból hajlított akasztó hátoldalra rögzítése.

Az elkészült koszorút több helyre is teheted. Ajtó és ablak díszként, falon, asztalon gyertyával a közepén is nagyon jól mutat. A bogarakat, szúnyogokat is távol tartja, nem szeretik az illatát. 

A fent leírt módszert használva rengeteg formájú, méretű koszorút készíthetsz és nem csak levendulából, hanem bármilyen más virágból, sőt örökzöldekből is.  

Levendula tölcsérben

Ez egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető dekoratív dísz, amit  sokféleképpen felhasználhatsz otthonod szépítéséhez.

Levendula Tölcsérben Dísz
Levendula Tölcsérben Dísz

Hozzávalók:  

 • fa tölcsér (hobbi, virágkötészeti boltban beszerezhető)
  Ezt lecserélheted zsákvászonból vagy bármilyen anyagból varrt tölcsérre. Keménypapír is megfelel.
 • szalagok
 • levendula 
Levendula Tölcsérben Dísz
Levendula Tölcsérben Dísz

Elkészítés:

Ezeket a fa tölcséreket a hobbi boltban láttam meg, de a  zsákvászonból készítettek is jól mutatnak és használhatóak. Elsőként a tölcsér felakasztását kell megoldanod,  ez lehet egy fúrt lyuk, rafiából, szalagból készített akasztó. A tölcsért díszítheted szalagokkal majd a levendulát rendezd el bent és már teheted is a helyére.

Akaszthatod, ablakra, ajtóra, tükör mellé stb.

Ez nem csak  egy nagyszerű dísz, hanem illatosító, bogár riasztó is egyben. További  nagy előnye, hogy jövőre könnyen kicserélheted a levendulát frissre és újra élvezheted illatát.

Divatos díszek spatula és levendula felhasználásával

Napjainkban a spatula nagy kedvenc, rengeteg dolgot készítenek belőle. Az alkalmazott technikák köre is elég széles, talán a decoupage technika a leggyakrabban használt. Nagyszerű alapanyag, könnyű ragasztani,festeni, vágni. Beszerezni hobbi boltban, gyógyszertárban, webáruházakban lehet és az ára is kedvező.

Levendulás Díszek Spatula Felhasználásával
Levendulás Díszek Spatula Felhasználásával

Hozzávalók:

 • spatula ( 15×1,8 cm) (17 db) 
 • levendula
 • pici  agyagcserepek
 • szalvéta
 • decoupage ragasztó
 • repesztőlakk
 • fehér festék
 • világos lila
 • sötét lila festék
 • folyékony hobbiragasztó
Spatulás Levendula Dísz Kellékei
Spatulás Levendula Dísz Kellékei

Elkészítése:

Fektess 9 db spatulát egymás mellé. Másik kettőt kenj meg ragasztóval és merőlegesen a két széléhez közel tedd rá az előzőleg összeillesztett darabokra.  Száradás után kapsz egy táblát, ami pont akkora, mint egy szalvéta(17 x 17 cm).

Következő lépésként fested le  sötét lilára a tábla mindkét felét, (A hátoldalt, nem feltétlen szükséges ha az elejét pontosan fested.) továbbá  még 3 db spatulának mindegyik oldalát. A világos lilával is 3 db-nak midkét felét festd le.

Száradás után a táblát kened le repesztőlakkal, ettől lesz majd a repedezett, öregített hatású.  A spatulákat másodszor is festd, a szebb, élénkebb eredményért. 

Ha a lakk megkötött, a táblát kened át fehér festékkel.  A száradás folyamán fog megrepedezni a fehér festék és átlátszik a sötétlila alulról.   

Ragasztd  a lila spatulákat,felülre mintha a ház teteje lenne,  alulra pedig cseréptartó polcnak.

Levendulas Spatula Dísz Hátulja
Levendulas Spatula Dísz Hátulja

A fa táblácskát és a pillangókat is illeszd a helyére. A feliratos táblácskát folyékony hobbi ragasztóval vagy ragasztópisztollyal, a pillangókat pedig decoupage ragasztóval.

Végül a levendulával megtöltött  pici cserepeket is ragaszd a nekik készített polcra.

A felakasztást ennél is többféle módon oldhatod meg. Szalaggal vagy készen vásárolható akasztóval stb.

Egyszerűbb változat

Feljebb leírt módon készítsd el a spatula alapot, csak itt fehérre fested és egy szalvétát decoupage technikával  ragaszd rá.

A fél agyagcserepet rögzítsd az alapra és száraz tűzőhabot tömj bele, így a virágok úgy állnak ahogy szeretnéd, nem mozognak. A levendulákat szúrd bele a neked tetsző forma eléréséig.

Vessző szívbe is levendulát

Egy ismerősöm megunt, kidobásra szánt vessző szívét újítottam fel. Csak egy tört fehér, matt spray kellett hozzá és levendula. Ez kiváló példa arra, hogy sokszor elég egy jó tartót találnunk kedvenc virágunknak és új,látványos dekorációja lakásunknak. 

Levendula Szív Alakú Tartóban
Levendula Szív Alakú Tartóban

A francia vidékek természetes életstílusára és az elbűvölő  Provence-ra emlékeztető levendula sokunk kedvence. Otthonunkba helyezve kellemes levendula illat lengi be lakásunkat a mi örömünkre és a rovarok szomorúságára.

Készítsd el  a bemutatott ötleteimet és élvezd a látványt, a kellemes, aromás illatot és a rengeteg hatását amivel rendelkezik ez a lilás-kékes szépség.