Egy kábeldob új élete

A kábeldobokat világszerte kábelek és vezetékek tárolására használják, azonban egy kis kreativitással nagyon ötletes kerti bútorokat készíthetünk belőlük.

Első feladatunk egy kábeldob beszerzése, ami nem feltétlen könnyű feladat, ismerősök segítségét is felhasználhatjuk. Általában ipari cégeknél találkozhatunk ilyen dolgokkal, de mivel sokan felismerték sokszínűségüket, ma már internetes apróhirdetés oldalakon is vásárolhatunk használt kábeldobokat.

Az ár természetesen a mérettel egyenes arányos, illetve régiónként változhat, de az alábbi táblázat átlagos árakat mutat. Az adatokat magyar hirdetőoldalakról, illetve a helyi cégektől szereztük meg.

Átmérő (cm)Magasság (cm)Felhasználási lehetőségBecsült ár
80 cm40 cmKisasztal/ szék8.000 Ft
100 cm50 cmAsztal/ Fotel
12.000 Ft
120 cm50 cmAsztal
14.000 Ft
140 cm71 cmAsztal/ Kiülő
18.000 Ft

Egy ilyen asztal/kiülő elkészítéséhez az egyik legnagyobb méretű kábeldobra van szükségünk, melynek átmérője 140 cm környékén mozog. Miután sikeresen beszereztük kábeldobunkat, el kell döntenünk a végleges formát. Rengeteg féle asztalt, illetve kinti kiülőt készíthetünk.

Cikkünk végén néhány képről is szerezhetünk inspirációt, de alapvetően építhetünk asztalt, melyet saját székeinkkel használunk, vagy akár, -ahogyan mi is csináltuk-, ülőkéket erősíthetünk a kábeldobhoz, ezzel létrehozva egy teljes kerti kiülőt. Ennek a megoldásnak természetesen további költségei vannak, hiszen szükségünk van további faanyagokra, csavarokra, festékre, illetve igény esetén egy napernyő.

Elkészítés

A kábeldobot lecsiszoljuk, különös figyelmet fordítva a felső részére, ahol étkezni fogunk. Az ülőfelülethez szükségünk lesz különböző méretű fadarabokra, ebben lehet segítségünkre a tervrajz, amit készítettünk. Tartalmazza a pontos méreteket és a fúrásban/ csavarbehajtásban is segítséget nyújt.

Kábeldob kerti bútor tervrajz méretekkel
Kábeldob kerti bútor tervrajz méretekkel

Az ülés három részből áll, az egyik a kábeldobra illeszkedik ezzel erősítve az ülőkét. A második rész a kívánt magasságot adja, alátámasztva az ülőfelületet, ami kettő ugyanakkora fából áll.

CsavarTípusDarabszám
Facsavar6×8040 db
Facsavar8×14020 db
Facsavar6×15040 db
Facsavar6×12020 db
Facsavar4,5×80140 db
M1290BKS10 db
M12csavaranya10 db