Epertorony készítése sajátkezűleg

Az epret nagyon sokan szeretjük, ami nem csoda hiszen a nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb gyümölcse. A függőleges kertészkedéssel kis helyen termelhetünk sok epret. Ezért jó ötlet egy epertorony készítése. Mutatom, hogy hogyan készült a család epertornya lépésről lépésre. 

Milyen előnyei vannak az epertoronynak? 

Ez a módszer különösen előnyös lehet, ha korlátozott a hely, és nagyobb termést szeretnél elérni. Az epertornyok gondozása hasonló a hagyományos eperágyakhoz, de a függőleges elrendezés miatt könnyebb az eprekhez hozzáférni és kezelni őket. A kártevők is nehezebben telepszenek meg rajta. Az epertorony a rengeteg csüngő eperrel rendkívül mutatós és szórakoztató is. Az egész család kényelmesen gondozhatja és szüretelheti az epreket. 

Mit használtunk a készítéshez  

  • Nagy virágcserép 
  • Cserép alátét 
  • PVC cső 
  • Ponthegesztett drótháló 
  • Fekete fólia 

Az epertorony elkészítéséhez először beszereztük a ponthegesztett dróthálót, a fekete fóliát és a PVC csövet. A cserép és az alátét már megvolt, mert az egyik leánderünk nőtte ki.  
Ez a cserép 35 cm magas, és 45 cm belső átmérőjű. Az elkészítést a cserép és az alátét megtisztításával kezdtem.  

Amíg a cserép száradt a PVC csőre lyukakat fúrtunk, mert ez lett az epertorony öntözője. A cső átmérője 5 cm, hossza 135 cm. A fúráshoz 6-os fúrót használtunk. 
A PVC csőnek azt a végét, ami a cserépbe kerül lezártuk, az ehhez a csőmérethez vásárolt dugóval. A dugótól kb. 5 cm-re fúrtunk egy lyukat, majd a fúrást 35 cm után 4 sorban folytattuk. Az első lyuk célja, hogy ne álljon a csőben a víz. 

Két sort eltoltunk, így a lyukak a másik két sorban lévő lyukak közé estek. Nem szerettünk volna nagy lyukakat fúrni, hogy a föld minél kevésbé tudjon a csőbe jutni. A lyukak számánál próbáltuk a megfelelő mennyiséget eltalálni. A túl sok lyuk nem célszerű mivel öntözésnél kimoshatja a földet. 

Miután az epertorony öntözőjével elkészültünk következhetett a cserépbe állítása és rögzítése. 
A csövet, a cserép közepére állítottuk és két térkővel és nagyobb kavicsokkal kitámasztottuk.

Ez után fektetve tettünk a cső mellé két térkövet és kisebb kavicsokat, hogy biztosan álljon. A PVC csőnek az öntözésen kívül az epertorony stabilitásában is fontos szerepe van.

Az elkészítést az 1m széles ponthegesztett, 19 X19 X1 mm-es négyzetekből álló, drótháló méretre szabásával folytattuk. A dróthálóból egy 135 cm hosszú darabot vágtunk le, mert egy 40 cm átmérőjű hengert szerettünk volna készíteni. A dróthálót úgy hajtottuk hengerré, hogy a két vége fedi egymást azért, hogy biztosan lehessen rögzíteni.

A háló vágásánál figyeltünk, hogy mindenhol legyen szabad drót rész, amit be tudtunk hajlítani.

A dróthálóból elkészült a henger.

Kezdhettük a fekete fólia behelyezését. Ehhez szintén egy 135cm hosszú darabot vágtunk le a fóliából és a henger belsejébe igazítottuk. Majd átdugtunk rajt egy deszkát, aminek mindkét végét felhelyeztük egy állványra, így a henger középen lógott. Könnyen tudtuk forgatni amikor a cellux ragasztóval a dróthálóhoz fogattuk a fóliát. Amikor körbe ráragasztottuk belül is rögzítettük és a henger felső részénél lehajtottuk a fóliát kívülre. 

Nem voltam biztos bent, hogy a cellux megtartja a fóliát, de jól rögzítette. Erre csak addig volt szükség amíg a hengert feltöltöttük földel, utána leszedtük a ragasztókat.

Miután elkészültünk a henger belső felének, a fóliával történő bevonásával, az epertorony mindkét részét a helyére, a kertbe vittük. Egy járdalapra állítottuk a cserepet az alátéttel együtt, majd elkezdtük feltölteni, általános virágföld, marhatrágya és perlit keverékével. Jól lenyomkodtuk, összetömörítettük és rá helyeztük a drótháló hengert.  

Beállítottuk, hogy egyenes legyen és egyenlő távolságra legyen mindenhol, a középen lévő PVC csőtől, aminek a tetejére ráhúztam egy spray kupakját, hogy a föld ne tudjon belehullani. Majd feltöltöttük a hengert is a földkeverékkel. Beöntöztük és egy napig hagytuk ülepedni. 

Következő nap, a lyukakat kellett kivágni először a hálóra, utána a fóliára. A drótót itt is úgy kell kicsípni fogóval, hogy a könnyen vissza lehessen hajtani és azért, hogy ne legyen éles.

Az epertoronyra 5 darab lyuk került körben egy-egy sorba és 8 sort csináltunk. Minden második sort elfordítottunk úgy, hogy a felette lévő sorban elhelyezkedő lyukak közé essenek a lyukak. 

Az epertorony alapja elkészült, így kezdhettem az eprek beültetését. A palántáknak nem befele, hanem lefele csináltam egy pici lyukat a földbe és bele ültettem az epreket. 40 db epret ültettem körbe és a tetejére is elhelyeztem 5 db-ot, így az epertorony 45 db eperpalántával lett beültetve. A tetejére mulcsot tettünk, hogy megakadályozzuk a gyors kiszáradást.

Remélem, hogy jól sikerült elkészíteni az epertornyot és sok szép, piros epret szüretelhetünk. 

Az eper fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, mivel gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Általánosságban elmondható, hogy az eper része lehet egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek, amely hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez. 

Jó alkotást és szép epreket!