Farsangi bohóc papírmasé technikával

Ezekkel a vidám bohóc fejekkel először gyerekeim óvodájában találkoztam. Az óvónénik készítették a gyerekekkel a farsangra. Nagyon megtetszettek és otthon mi is megcsináltuk egy szülinapi partira. Nem csak a gyerekek, de a felnőttek körében is nagy sikert arattak a bohócok.

Mire lesz szükséged a bohóc fejének elkészítéséhez?

Farsangi bohóc kellékek
Farsangi bohóc kellékek

1. Lufi:
A léggömbünket felfújjuk a kívánt méretűre.

2. Papír:
Erre kiválóan alkalmasak a reklám újságok, ezek közül is a mattabbak, így újra felhasználjuk ahelyett, hogy a szemetesbe dobnánk.

A háztartási csomagoló papír is jól alkalmazható, sőt mivel egyszínű, natúr különösen jó az utolsó rétegnek, hiszen így nem kell festenünk a fejet. Papír, háztartási vagy festék boltban is beszerezhető. Általában 5 ív van egy csomagban és kb. 250Ft-ba kerül. A papírunkat kisebb darabokra, csíkokra vágjuk vagy tépkedjük.

3. Ragasztó:
Ez lehet tapétaragasztó, amiből nagyon széles a választék, mind minőségben, mind árban. Egyes fajták erősebbek, de erre a célra nyugodtan választhatsz egy olcsóbbat is.

A dobozon lévő használati utasítás szerint oldjál fel a pórból, valószínűleg az egész dobozt nem használod fel és por alakban sokáig eltartható. Figyelni kell arra, hogy egyes fajtáknak sokat kell állnia a bekeverés után. Amit választottam csak 24 óra múlva használható.

Csiriz is tökéletes erre a célra, előnye, hogy otthon könnyedén elkészíthető és olcsó. Hátránya, hogy nem áll el sokáig.
Csiriz készítésének receptje:


Először 1,5 dl vizet egy közepes lábasban felmelegítünk, 3 kanál lisztet 0,5 dl hideg vízben csomómentesen elkeverünk és folyamatos keverés mellett a langyos vízhez adjuk. Sűrű, opálos masszát főzünk, gyakran kevergetve, majd hűtjük. Nekem a tapétaragasztó vált be, több mindenre is használtam, így mindig van bekeverve.

4. Többféle, színes krepp papír.

5. Kalap, vagy kartonok, amiből kalapot tudunk csinálni

6. Olló, filc tollak

Az elkészítés menete:

Farsangi bohóc kellékek
Farsangi bohóc kellékek

Először a felfújt lufira, a ragasztóra és a felaprított papírodra lesz szükséged. A lufi egy részét kend be ragasztóval, használhatsz ecsetet, de a kezeddel is dolgozhatsz. A kezedről könnyen le tudod mosni!

Farsangi bohóc készítése
Farsangi bohóc készítése

A bekent részre rakjuk a papírdarabokat és azokat is átkenjük, befedjük az egész lufit. Következik a második réteg, a fedésekre, takarásokra kell figyelni, hogy merevebb legyen. A simasága attól függ, hogy mennyire sikerül kiszorítani a levegőt a papírok alól.

Farsangi bohóc készítése
Farsangi bohóc készítése

Minden réteg elkészülte után célszerű az egészet bekenni és eközben is simul. 4-5 réteg után elég merev lesz a bohóc fejének. Az utolsó réteg háztartási csomagoló papír legyen. Ha kész vagy mehet száradni. Ehhez több napra van szükség, de a meleg fűtőtest közelsége gyorsítja a folyamatot.

Farsangi bohóc száradás
Farsangi bohóc száradás

Száradás után a lufit le kell engedni, szépen leválik a papírról.

A krepp papírt vágd csíkokra, ez lesz a haja. Felragasztás után megigazíthatod a bohóc frizuráját majd a kalapot is a helyére próbálhatod, de még ne rögzítsd. A kalapot kartonból is elkészítheted, de ma már nagyon olcsón lehet kapni készet. Az arcát filc tollal neked tetszőre rajzolhatod.

Farsangi bohóc
Farsangi bohóc

A bohóc készen van, de felakasztani sajnos még nem lehet. Ezt én úgy oldottam meg, hogy egy spatulát félbevágtam, középtájt mindkét oldalon bevágtam és rákötöttem a kötőt, amivel felakasztottam. A bohóc feje tetején, illetve a kalap közepén is kicsi ollóval lyukat fúrtam. Egy drót segítségével áthúztam a fejen, majd a kalapon a kötőt és egy csomót kötöttem a kalap tetejére, ezzel rögzítettem.

Remélem neked is sok örömet, vidámságot hoz.