Karácsonyi ajtódísz ötletek 2021

Az adventi készülődést általában a lakás ünnepi díszbe öltöztetésével kezdjük.  Az elsők között díszítjük a bejárati ajtót, egy szép kopogtatóval. A karácsonyi ajtódíszt a vendégek fogadására szokás kitenni, de a hazaérkező család hangulatát is megalapozza. 

Az idei adventi trendet, a természetesebb, nyugtatóbb és meghittebb dekoráció jellemzi. Ez könnyen megvalósítható, hiszen a természet rengeteg alapanyaggal és inspirációval szolgál.  

Az elmúlt években rengeteg új ötlet született az adventi díszek kapcsán. Az egyik ilyen, az idei év nagy slágerre, a karika alapra készített karácsonyi dekoráció.  A következőkben mutatok néhány karácsonyi ajtódísz ötletet, 2021 divatos megoldásaiból. 

Karácsonyi dekorációk divatos eleme a különböző anyagból készített karikák. Létezik fém, fa és műanyag alapanyagú karikaalap. A hímzőkeretet is gyakran használják alapként.  

Ajtófísz Karikák
Ajtófísz Karikák

Karácsonyi ajtódísz drót alapon 

Ez az ajtódísz, a divatos fém karikaalap és a hagyományos színek kombinációja.  

Karácsonyi Ajtódísz Rézkarikára
Karácsonyi Ajtódísz Rézkarikára

Hozzávalók: 

 • 1 X drót karika 
 • Fenyő ágak  
 • Piros szalag 
 • Termések 
 • Piros bogyók 
 • Fehér bogyók 
Karácsonyi Ajtódísz Rézkarikára Alapanyagok
Karácsonyi Ajtódísz Rézkarikára Alapanyagok

Elkészítése: 

A drót alapot beszerezheted hobbiboltban, több színben és méretben. Ennek a kopogtatónak egy 30 cm-es sárgaréz kör az alapja, ami otthon készült lánghegesztő pálca meghajlításával. Te is csinálhatsz sajátkezűleg is alapot, csak megfelelő merevségű drótot kell megtalálnod hozzá, hogy ne nyúljon meg a díszítés súlyától. 

Ha már van karikád, kezdheted a díszítését. Figyelj arra, hogy az a pont, ahol a drót két végét összeforrasztották, vagy más módon rögzítették olyan helyre kerüljön, ahol nem látszik. Először a műfenyő ágacskákat (igazi fenyőből még szebb) rögzítsd ragasztópisztoly segítségével, a képen látható formában. 

Karácsonyi Ajtódísz Rézkarikára Készítése
Karácsonyi Ajtódísz Rézkarikára Készítése

Ezzel csináltál egy alapot, amit tovább építhetsz a termések és a bogyók felragasztásával. Először a nagyobb tobozokat helyezd el. Ez segít egyenletesen felrakni a többit termést. Majd a piros és fehér bogyós ágacskák következnek. Törekedj a szimmetriára, de ez nem mindig egyszerű, mert a termések nem egyformák.  

Végül különböző zöldekkel töltsd ki a lyukakat. A formáját is korrigálhatod, hiszen minél egységesebb annál szebb.  

Az utolsó lépés a masni elkészítése és a helyére rögzítése. Ez történhet ragasztóval, de egyszerűen fel is kötheted.  

Ezzel elkészültél az ajtódíszeddel, már csak helyére kell akasztanod és a következő hetekben élvezheted a szépségét minden hazatéréskor. 

Havas táj ihlette kopogtató 

Ez a kopogtató a havas fenyők közt megbúvó házikó idilli képét próbálja megeleveníteni, a téli táj kedvelőinek. Elkészítése egyszerű, a felhasznált fenyőket készen lehet vásárolni, nem neked kell ilyen aprólékosan kivágni, ezt géppel csinálják.     

Karácsonyi Ajtódísz Fehér Zseniliával
Karácsonyi Ajtódísz Fehér Zseniliával

Hozzávalók: 

 • 1 X hungarocell koszorú 
 • Fehér zsenília fonal   
 • Házikó 
 • Picike pomponok 
 • Fenyők filc anyagból 
Fehér Zsenilia Alapanyagok
Fehér Zsenilia Alapanyagok

Elkészítése: 

Első lépésként a hungarocell alapot (átmérője: 25cm) tekerd be a zsenília fonallal. Azért választottam ezt a fajtát, mert nagyon puha és vastag. A tekerésnél szebben mutat és nagyon jól eleveníti meg a havat. A hungarocell koszorúból létezik olyan, aminek a hátsó fele egyenes. Ha van lehetőséged célszerű ilyet választanod, mivel fonalat spórolhatsz meg vele.  
A tekerés megkezdése előtt, a fonalat rögzíteni kell, mert így tudod szorosabbra húzni. Próbáld szép egyenletesen tekerni és a fonal kereszteződéseket igyekezz elkerülni. 

Ha a koszorúd már hófehérré változott, akkor helyezd el a filc fenyőket és a kis házikót. Csak akkor ragaszd a fenyőket a végleges helyükre, amennyiben elégedett vagy az elrendezésükkel. Ez azért fontos, mert utána már nem tudsz rajta változtatni. 

Utolsó lépésként a pici zsenília pomponokat is ragaszd rá a filcfenyőfákra.  

Ha a csillagok fényét is szeretnéd a koszorúra, akkor egy csillagos LED izzósort szerezzél be. A csillagok kb. 1 cm-esek. Tekerd körbe az ajtódísz üres, fehér részét és a hátsó felén, a házikó mellet rögzítsd az elemtartót. 

Elkészültél egy egyedi, természet ihlette kopogtatóval. 

Karácsonyi ajtódísz hímzőkeretből 

A hímzőkeret egy nagyszerű dolog, amit egyre többen használnak. A nevét onnan kapta, hogy a hímezni kívánt terítőt ebbe fogatták be, hogy könnyebben tudjanak haladni. A hímzés mellett nagyon jól használható különböző dekorációk készítéséhez. Íme egy a sok közül. 

Karácsonyi Ajtódísz Himzőkeretre
Karácsonyi Ajtódísz Himzőkeretre

Hozzávalók: 

 • hímzőkeret 
 • zsákvászon 
 • Fenyő ágak  
 • Szalag 
 • Fa felirat 
 • Arany karácsonyfadísz 
Karácsonyi Ajtódísz Himzőkeretre Alapanyagok
Karácsonyi Ajtódísz Himzőkeretre Alapanyagok

Elkészítése: 

A kellékeket több helyen is beszerezheted. Például hobbiboltban, webáruházban és kézimunka szaküzletben. A hímzőkeret átmérője 26,5 cm. Ha ügyesen dolgozol vele akár többször is használhatod. 

Első lépésként vágjál a zsákvászonból egy akkora darabot, hogy bőven ráférjen a hímzőkeret. Azért fontos, hogy nagyobb legyen mert a befogatás is vesz fel anyagot.  

A hímzőkeretet tekerd széjjel a csavarral, hogy ki tudd venni a középen lévő karikát. Ha ezzel megvagy tedd a zsákvásznat a középső karikára, majd tedd rá a külső karikát és jól húzd meg a csavart. Szép feszesre lehet szorítani az anyagot. 

Karácsonyi Ajtódísz Himzőkeretre Alapanyagok
Karácsonyi Ajtódísz Himzőkeretre Alapanyagok

Következő lépés a fenyőágak, a felirat, az arany dísz és a megkötött masni felragasztása. A hímzőkeret alap díszítésekor célszerű a keret csavarját a masni alá rejteni.  
Ennél az ajtódísznél igazi fenyőt használtam. A fa feliratot pedig pirosra festettem, mivel így jobban tetszett. 

Az otthon dekorálása, szépítgetése mindenkit örömmel tölt el. Meríts ötleteket és készítsd el a saját ízlésednek megfelelően. 

További karácsonyi ajtódísz ötleteket találsz ide kattintva.