Otthon elkészíthető kerti játék ötletek

A  gyerekek szeretnek az udvaron futkározni, játszani, de egy idő után valami újra, különlegesre vágynak. Különösen nagy örömet okoz számukra, ha a család együtt játszik. 

Megosztok  pár játék ötletet, amit viszonylag könnyedén elkészíthetsz és érdekesebbé teheted számukra a szabadban töltött időt. Maga a játékok elkészítése is remek szórakozás és aktívan részt vehetnek benne a gyerekek is.

Kerti dominó készítése

Készíts nagy, kerti változatot és hosszú órákra garantált szórakozást nyújt a gyerekeknek, de akár az egész családnak.

Kerti Dominók
Kerti Dominók

Hozzávalók:

 • deszka 
 • fűrész

Elkészítés:

A dominóknak az elkészítéséhez alapanyagként, csak deszkára van szükséged. Ezt beszerezheted például barkácsáruházban, ahol akár méretre is vágják neked. Használhatsz raklap deszkákat is, sőt ha elkészítetted a raklap padot akkor maradt is neked alapanyagod.

Dominók
Dominók

A képen látott dominók raklapdeszkából készültek.  A raklapot szét szedtük és a deszkák szép, (nem szeghelyes és nem csomós) részeiből vágtuk ki a 28 darab dominót. A méretük  9 x 18 cm. Fontos, hogy ha változtatsz a méreteken a rövidebb oldal hossza fele akkora legyen, mint a hosszabbik oldalé.

Dominó Méretei
Dominó Méretei

A deszkák darabolását géppel, de akár kézi fűrésszel is megoldhatod, természetesen az utóbbi, hosszabb ideig fog tartani.

Ha a darabolással elkészültél, célszerű a csiszolással folytatnod, főleg a végeit, de ha szükséges az oldalait is.

A következő lépés a pöttyök elkészítése. Megkönnyítheted a munkát ha csinálsz sablont és ezáltal egységesebb is lesz a pöttyök elhelyezkedése. A sablont készítheted lemezből, de akár papírból is, amiből a pöttyöket kivágod.

Dominó Sablonok
Dominó Sablonok

Érdemes egy kettest, egy ötöst és egy hatost csinálni. A kettes kiváltható egy hatos sablonnal is, de így kevésbé mutatós. A pöttyök  túl messze esnek egymástól.

A pöttyöket a dominóra többféle módon elkészítheted. Az egyszerűbb megoldás, ha lazúrral lekened és festékkel felfested a pöttyöket.

A másik lehetőség, hogy a pöttyöket úgy sütöd a fába. Használhatsz pirogravírt vagy készíthetsz saját célszerszámokat.  Egyet a választóvonal sütéséhez és egy másikat a pöttyökhöz.

Sütő Eszközök
Sütő Eszközök
Dominó Felező Sütése
Dominó Felező Sütése
Dominó Égetése
Dominó Égetése

A felforrósított eszközzel először a felező vonalat süsd bele mind a 28 darab dominóba, majd utána a pöttyöket.

A pöttyök elhelyezkedése a következő: 

Dominó Típusok
Dominó Típusok

Ha fenyő deszkából készíted, számolnod, kell a gyantával. A pöttyök sütésénél figyelni kell, hogy legyen mélységük, ez szebbé teszi a dominót és a csiszolást is megkönnyíti. 

Ha hosszabb élettartamú dominókat szeretnél, érdemes lakkozni is a készleted.

Ha van kedved tartót is készíthetsz nekik. A dominók tartó ládáját a melegítéshez használt forrasztólámpával  égettük meg és a fa erezete szépen látszik.

Kerti Dominók
Kerti Dominók

Ezzel a játékkal elkészültél, kezdődhet is a játék. A dominó nemcsak szórakoztató, de nagyon jó a gyerekek számolásának  fejlesztésére is.  

Klasszikus dominó szabálya:

Minden játékos (2-4 személy) kiválaszt találomra hét dominót, ha esetleg maradnak darabok, azok alkotják a talont. Az első játékos kitesz egy dominót az asztalra pontokkal felfelé, azután a többi játékos egymás után letehet a sor bármelyik végére egy-egy újabb dominót, feltéve, hogy az érintkező lapok szomszédos oldalán azonos számú pont található. Ha a játékos nem tud a sorhoz csatolni egy újabb elemet a birtokában lévő dominókból, akkor a talonból kell választania egy új darabot magának. Az a játékos nyer, aki elsőként tudja lerakni az összes dominóját. Ellenfelei megmaradó pontjainak összegével (a maradék lapocskák összesített pontjaival) azonos számú pontot kap.

Érdekesség:

A modern dominójáték a 18. századból, Olaszországból származik, de elődjét a 13. századi Kínában készítették el, elképzelhető, hogy olasz kereskedők hozták Európába a játékot.  

Ki nevet a végén – a játék kerti változata

 Ez az ismert társasjáték sokak kedvence. Ha a ki nevet a végén tábláját és egy dobókockát elkészítesz nagyobb méretben, az udvaron is remek szórakozást nyújt az egész család számára. A dobókockát itt a fűben gurítják, így mozognak és nem üldögélnek mellette a játékosok.  

Kerti Ki nevet a végén Tábla
Kerti Ki nevet a végén Tábla

Hozzávalók:

 • rétegelt lemez 
 • fűrész
 • körző
 • filctoll vagy festék
Kerti Tábla Alapanyagok
Kerti Tábla Alapanyagok

Elkészítés:

Tábla: 

Rétegelt lemezből vágj egy kört vagy négyzetet amire felrajzolod a táblát. A mérete nagyban függ attól, hogy mire fogod feltenni a játékhoz. A táblát nem szükséges véglegesen rögzíteni és így könnyen forgatható is. Ha a másik felét táblafestékkel lefested a gyerekek krétával rajzolhatnak rá, de akár másik táblajáték alapjául is szolgálhat. 

A játéktábla mintája többféle formában felrajzolható. Lehet olyat készíteni amit maximum négyen vagy maximum hatan játszhatnak. A következőkben kör alapra egy hatos változatot szerkesztünk.

A tábla szerkesztésének első lépése, hogy két átmérő meghúzásával megkeressük a középpontot. Majd különböző sugarú köröket és egy hatszöget szerkesztünk.  Az alábbi kép segítségül szolgál.

Kerti Ki nevet a végén Tábla Sablon
Kerti Ki nevet a végén Tábla Sablon

Ha a szerkesztéssel megvagyunk, jöhet a színezés ami kellemesebb és látványosabb feladat.

Végül átlátszó lakkal fújd le, ha filctollat használsz célszerű oldószeres lakkot választani, mert a víz oldja a sima filctollat. 

Dobókocka:

A dobókockához egy 8X8 cm-es fa kockára lesz szükséged (persze a méretet növelheted, de csökkenteni már nem célszerű).

Kerti Fakocka
Kerti Fakocka

Használhatsz raklap tuskót is, ha találsz méretben megfelelőt. A méretre vágás után csiszold meg az egész kockát és tüntesd el az éleket, hogy könnyen tudjon gurulni.
Ha már elégedett vagy a formájával következik a pöttyök elkészítése. Egyszerűbb festeni sablon segítségével. A képen látható dobókockába a pöttyöket úgy sütöttük bele, a dominónál használt módszerrel.  

Bábuk:

Az üdítők műanyag kupakjai tökéletes megoldás, így legalább újrahasznosítod őket és nem a szemétben kötnek ki. Színenként négy darabot kell gyűjteni. Ehhez a táblához a nagyobb méretű, üdítők kupakjait használtuk.  

KI nevet a végén? -játékszabálya:

Minden játékos négy azonos színű bábuval rendelkezik, amit elhelyez a pályán kívül kijelölt részen. Akkor kezdheted a játékot ha hatost dobsz, majd még egyszer dobhatsz és a start mezőn (ami azonos színű a bábuval) keresztül ezt már le is lépheted. Ha a startmezőn saját bábu áll, akkor oda nem tehető ki újabb bábu. 6-os dobás esetén nem kötelező pályán kívül levő bábut játékba hozni

A játék célja, hogy mind a négy bábúval körbemenj a pályán és be állj középre.

A játékos a dobás után a bábujával a megfelelő számú mezőt lép menetirányba. Amikor több bábuja van a pályán, akkor a játékos eldöntheti, hogy melyikkel lép. A bábuk átugorhatják egymást, de az átugrott mező is beleszámít a lépésbe. Ha egy bábu körbeért a pályán, akkor a saját startmezője előtt befordul az azonos színű pöttyökre. Amelyik bábu beért az nem lép többet.
Ha a játékos egy bábuval olyan mezőre lép, amelyen egy másik színű bábu van, akkor azt a bábut kiüti, és azt a megfelelő színű, pályán kívüli várakozóhelyre kell visszatenni, és a szabály szerint kell újra játékba hozni. Leüthető az a bábu is, amelyik a színes startmezőn áll.

A játékos taktikai lehetőségei arra szorítkoznak, hogy mikor melyik bábuval lép, illetve 6-os dobás esetén játékba hozza-e egy bábuját.

A játék nagyon egyszerű, ezért sokféle szabályváltozat, “háziszabályok” alakultak ki hozzá, nem utolsósorban a gyerekek kedvéért. Ilyen lehetőségek például:

 • 6-os dobás esetén a játékos újra dobhat.
 • Egy kocka helyett kettővel dobunk.

 A ki nevet a végén társasjáték korábbi  nevei  Kocog és kidob, Ne nevess korán!, Ludo

Jó játékot! Ki nevet a végén?

Kerti Rajztábla
Kerti Rajztábla

A tábla másik felét fekete táblafestékkel lekenve, krétával rajzolható lesz. A gyerekek előszeretettel rajzolják tele. Vizes szivaccsal, ronggyal tisztára törölheted és kezdődhet újra az alkotás.

Kerti Malom Tábla
Kerti Malom Tábla

Ha a ki nevet a végént már meguntátok rajzoljál malmot erre az oldalra és indulhat  egy újabb izgalmas játék.

Fejlesztő játék gyerekeknek 

Formás Fejlesztő Játék
Formás Fejlesztő Játék

Egy egyszerre szórakoztató és fejlesztő játék elkészítését ajánlom, ami segít megismerni a formákat, színeket és fejleszti a szem-kéz koordinációt. Könnyen kivitelezhető és szükség szerint átalakítható a gyermek korának megfelelően.

Hozzávalók:

 • 4 X fa kocka 
 • menetesszár
 • 6 X alátét
 • 4 X anyacsavar
 • gyűrűs anya v. zárt anyacsavar
 • deszka darab

Elkészítés:

A négy darab 8 cm-es fa kockát beszerezheted faáru boltban vagy barkácsáruházban. Az utóbbiban már a menetesszárat és a csavarokat is megtalálod.

Elsőként csiszold meg, majd középen fúrd ki a kockákat. Következő lépésként a formákat is rajzold fel rájuk.

A formák elhelyezkedése és sorrendje:

Formák
Formák

A talp mérete 14×14 cm-es deszka darab. Ez azért szükséges, hogy biztosan álljon az oszlop és esztétikailag is jobban néz ki. Középen fúrd át a talpat és egy nagyobb fúróval nagyobbítsd meg az alján, hogy az anyacsavar beleszoruljon. Ha sima, szálkamentes minden fa rész, akkor a lakozzás következik.
Az előkészületekkel megvagy, jön az  összeszerelés.

Csavard illetve húzd a menetes szárra alulról felfelé haladva a részeket, a következő sorrendben:

anyacsavar-talp-alátét-anyacsavar-alátét-kocka-alátét-kocka-alátét-kocka-alátét-kocka-alátét-anyacsavar- gyűrűs anya vagy zárt anyacsavar

A játék elkészült, gyermeked nagy örömmel fogja kipróbálni. Vidám, felhőtlen perceket tölt vele és közben rengeteg sikerélménnyel gazdagodik.

Karakter Fejlesztő Játék
Karakter Fejlesztő Játék

Többféle változatban is elkészítheted, íme egy másik ötlet. Ennél a változatnál a fakockák oldalára felragaszttunk különböző oktató kártyákat.

Karakter Fejlesztő Játék
Karakter Fejlesztő Játék

Kellemes szórakozást az egész családnak!