Konzervdoboz kreatív újrahasznosítása 

A konzervdoboz nagyon sokszínűen használható alapanyag, ami minden háztartásban megtalálható. A kidobása helyett, inkább válaszd a kreatív újrahasznosítását.  

Az egyedi dekorációk mellett számos praktikus, jól használható tárolót is készíthetsz belőlük. Minél több formában és méretben áll rendelkezésedre, annál fantáziadúsabb otthoni kiegészítőket lehet belőlük készíteni. Mutatok néhány általam elkészített ötletet inspirációként. 

A konzervdobozok előkészítése 

A konzervdobozok többféle módon bonthatóak. Az újrahasznosításhoz fontos, hogy a dobozok széle ne legyen éles kibontás után. Ezt könnyen elérheted, egy tekerős konzervbontóval. Egy ilyen bontóval a már saját nyitóval ellátott, és kibontott dobozról is levághatod a körben rajtmaradt részt. Felhasználás előtt fontos, hogy még egyszer ellenőrizd a doboz szélét, hogy nem maradt-e rajt valahol éles rész, mert komoly sérüléseket tud okozni.  

Szintén fontos a konzervdobozok alapos megtisztítása. Több doboz külső felületét papírral vonják be, ezt is el kell távolítani. A papír legtöbbször a vízben leázik, de van, ahol a ragasztó csak körömlakk lemosóval, esetleg hígítóval távolítható el.  

Ha régebbi konzervdobozt szeretnél használni előfordulhat, hogy már elkezdett rozsdásodni. A rozsdát feltétlen távolítsd el, mielőtt nekilátsz az alkotásnak. A 20 %-os ecet is jól leviszi, de létezik rozsdaoldószer is. Fontos, hogy teljesen rozsdamentes, mert a dekorálás közben is előjöhet és az nagyon bosszantó. Sajnos már jártam így. 

Konzervdobozok Méretei
Konzervdobozok Méretei

Pillangós tároló  

Ez nemcsak mutatós, de jól használható tároló is. Gyűjthetsz benne kupakokat, tárolhatsz zacskót vagy törlőkendőt bent. Horgolásnál, kötésnél fonalat is tehetsz bele, így nem gurul mindenfele.  

Konzervdoboz Díszítve Zacskós
Konzervdoboz Díszítve Zacskós

Hozzávalók: 

 • Nagyobb konzervdoboz 
 • Szalvéta 
 • Fehér akril festék 
 • Zöld akril festék  
Konzervdoboz Díszítve Alapanyagok
Konzervdoboz Díszítve Alapanyagok

Elkészítés: 

Ennek a tárolónak az elkészítéséhez egy nagyobb konzervdobozra lesz szükséged. Az általam használtnak az átmérője 5,5 cm, a magassága 26 cm. Ilyen nagy dobozt éttermektől tudsz beszerezni, ha nem akarsz egyszerre 4550 g paradicsompürét vagy lecsót elkészíteni. 

Első lépés a konzervdoboz fehérré varázsolása. Ezt megteheted fehér alapozóval, akril festékkel vagy akril spray-el. A lényeg, hogy fehér legyen, mert így a szalvétán nem látszik át a fém színe. 

Ha már megszáradt a fehér festék, akkor maszkoló szalaggal ragasztd le alul és felül, hogy könnyen zöldre tud festeni ezeket a részeket. 

Miután megszáradt a festék és eltávolítottad a maszkolószalagot, akkor dekupázs technika alkalmazásával ragaszd fel a kiválasztott szalvétát. Válaszd le a szalvéta legfelső rétegét, mert csak erre lesz szükséged, helyezd el a dobozon és kend át dekupázs ragasztóval. Óvatosan próbáld, mert a szalvéta összegyűrődhet. Száradás után célszerű még egyszer átkenni ragasztóval vagy lakkal. 

A doboz tetejének az elkészítése van még hátra. Ehhez egy másik doboz műanyag tetejét használtam fel. A közepén vágtam egy 4 cm átmérőjű lyukat. A tetőbe egy ringli lett beletéve, amit függönyöket és szőnyegeket értékesítő áruházba vásároltam (300 Ft).  

Tartó Teteje
Tartó Teteje

Hasonló a ponyvakarika is, de ezt inkább interneten lehet beszerezni, de egy szem rendelése drágább lesz.  

Végül a konzervdoboz tetejét is festéssel szebbé teheted. 

Elkészültél, már használatba is veheted. 

Konzervdoboz Díszítve Kupakos
Konzervdoboz Díszítve Kupakos

  
Dekoratív mécsestartó és kaspó  

Nagyon dekoratív mécsestartó plusz egy kaspó készíthető egyetlen konzervdobozból. Készítsd el te is! 

Hozzávalók: 

 • Konzervdoboz 
 • Fa golyók 
 • Fehér akril festék 

Elkészítés: 

Ezek elkészítéséhez egy kiürült kutyaeledeles konzervdobozt használtam. Ez egy picit magasabb az őszibarack kompótos dobozánál. 

Először tervezd meg, hogy hol kell majd vágnod és rajzold fel a doboz oldalára. A tervezésnél, ha megméred a dobozod kerületét, könnyen el tudod dönteni, hogy mekkora és mennyi csúcsot szeretnél készíteni. Az általam használt doboz kerülete 31,5 cm és 9 csúcsot készítettem. Tehát 3,5 cm minden csúcs induláskor.  

A következő lépés a vágás, amit multifunkciós szerszámmal, de a bátrabbak sarokcsiszolóval is végezhetnek.  

Ha kivágtad, akkor válassz valami hengeres dolgot (dezodor, hajlakk, alufólia papír hengere), ami méretben megfelel és hajtsd ki a háromszögeket szép ívesen.    

Majd a fagolyókat ragasztópisztollyal rögzítsd a csúcsokra. 

Végül fehér akril spray-el fújd le kétszer.  

Ezennel elkészültél, a konzervdoboz teteje a mécsestartó. Az alja pedig egy szép kaspó kedvenc virágodnak. A mécsestartóban lévő üveget “mécsestartóként” sok helyen megvásárolhatod, de egy szép befőttesüveggel is helyettesítheted. 

Forgatható írószertartó 

Ez a tároló első látásra bonyolultnak tűnhet, de nem az. Az alap elkészítése egyszerű és gyors. Nem kell semminek a száradására várni. 

Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló
Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló

Hozzávalók: 

 • 4 X konzervdoboz 
 • 1 X kör rétegelt lemez 
 • Drót vállfa 
 • Villany vezeték 
 • Fekete karton 
 • Fekete lazúrgél  
Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló Alapanyagai
Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló Alapanyagai

Elkészítés: 

Az írószertartó négy darab olajoshal konzervdobozból áll. Először gyűjtsd össze a hozzávalókat, mert a méreteiket össze kell hangolnod.  

Három konzervdoboz aljára, az egyik oldal szélénél kell lyukat fúrni. A negyedikre nem, hiszen az lesz az alja. A lyuk mérete a rögzítéshez használt dróttól függ.  

A dobozok bevonásához egy A/4-es fekete kartonra lesz szükséged. A karton rengeteg érdekes formában is létezik, ami még egyedibbé teszi az írószertartódat.  A konzervdoboz magasságához igazított csíkkal csak körbe kell ragasztani. A teteje egy kör, ami rétegelt lemezből van. Ezt lazúrgéllel változtasd feketére. 

Az összeállításhoz 4 db, a konzervdoboznál picit hosszabb csőre lesz szükséged. A villanyvezeték vastagabb változata jó választás. Vágj kisebb darabokat és húzd le a műanyagot a vezetékről. Ha otthon nem áll rendelkezésedre ilyen, akár egy métert is tudsz vásárolni a szaküzletekben.   

A dobozok felfűzéséhez egy merevebb drótra van szükséged, erre a drótvállfa egyenes része tökéletesen megfelel. A lényeg, hogy olyan vastag drótot válassz, amire a vezeték darabokat éppen rá lehet húzni.

Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló Tengely
Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló Tengely

A konzervdoboz belsejébe függőlegesen ragasztottam bele a csövet. Figyelni kell, hogy pontosan derékszög legyen, hogy a későbbiekben szépen összeálljon. A csőnek a konzervdoboz kifúrt részével megegyező helyen kell lennie. 

Ha ezekkel megvagy az összeállítás következik. Az alját az a konzervdoboz adja, ami nincsen kifúrva. A drótra fűzzük fel egyesével a korábban előkészített dobozokat. Végül a tetejét helyeztem rá, amit egy fagolyóval rögzítettem. Fontos, hogy a fagolyó ne érjen a tetőhöz, hiszen akkor a teteje nem fordul ki. 

Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló Nyitva
Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló Nyitva
Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló Nyitva
Fekete Konzervdoboz Kifordítható Tároló Nyitva

További konzervdoboz ötleteket találsz ebben cikkben. 

A konzervdobozok újrahasznosításával pénzt takaríthatsz meg, miközben egy kis kreativitással szép, egyedi dolgokat hozhatsz létre.