Levendula dekoráció egyszerűen

A francia vidék aromás szépsége, már nálunk is nagyon sok helyen megtalálható. A levendula sokak kedvence, így aki teheti ültet az udvarába, kertjébe. Ha nincs ilyen lehetőséged akkor egyre többen hirdetnek szedd magad akciót, ahol nemcsak szedhetsz, hanem gyönyörködhetsz is a levendulamező szépségében, illatában. 

A következőkben találsz néhány egyszerű ötletet a levendula dekorációs célú felhasználására és ajándékozására. 

Levendula vázában 

A levendulát, ha egyszerűen csak üvegekbe vagy vázákba teszed, akkor is nagyon mutatós és sokáig illatos marad. Használhatsz különböző formájú vagy stílusú üvegeket. A vintage stílusú üvegekben különösen jól mutat a levendula.  

Egyszerű befőttesüvegeket is választhatsz a levenduládnak, amit egy szalaggal vagy csipkével díszítve még mutatósabbá tehetsz. 

A levendulához sokféle virág társítható, illetve mákgubót és kalászosokat is tehetsz hozzá. A fehér színű virágokkal különösen szép, de a színes csokrok is nagyon hangulatosak.  

Milyen virágokat tegyél a levendula csokrodba? 

Ha olyat szeretnél, ami hosszan megmarad akkor a szárazvirágkötészetben használtak között célszerű válogatni.  Például választhatod a szalmavirágot, ami rengeteg színben létezik, köztük fehérben is. A sóvirág, a rózsa, a fénymag vagy különböző készített virágok is kerülhetnek a levendulacsokorba. 
Ezeket az elkészített csokrokat nemcsak vázába, hanem a szárakat méretre vágva kisebb üvegekbe vagy cserepekbe is teheted. 

A kanáriköles vagy fénymag, az egyik legismertebb szárazkötészeti alapanyag. Régóta használják koszorúk és kompozíciók készítéséhez. A fénymaggal egyszerű dolgod van, mert csak a szárát kell méretre vágnod. 

A szalmarózsa (szalmavirág) az egyik legfontosabb szárazvirág, amelyet akár a kertedben is nevelheted. Ha virágkötészeti vagy hobbiboltban veszed többnyire csak virágfejeket találsz. Ez azt jelenti, hogy a szalmavirág fejeket drótozni kell ahhoz, hogy csokorba tudd tenni.  

 A drótozás sem egy bonyolult művelet. Először szúrd át a drótot a virágon, majd a virág felső része felöli végéből hajts be egy darabot és húzd át a drótot a virágon. Ha vékonyabb, gyengébb dróttal dolgozol, akkor először valamivel szúrd át a virágot, mert a drót elhajolhat.  

A levendula a fehér polifoam rózsákkal kifejezetten jól mutat, azonban más színek is dekoratívak, például a sárga vagy narancssárga. 

Nagyobb levendulacsokorba tehetsz nagyobb virágokat is. Például a képen látható vékony, falemezből készített natúr virágokat. 

Levendula koszorú 

 A levendula frissen szedve formázható, így ilyenkor könnyen készíthetsz koszorúkat. Többféle alapot is használhatsz, de akár a levendula szárából is készíthetsz magadnak. 

Most egy vékony drót karikára készítettem levendulából koszorút. A levendulát, dróttal folyamatosan tekerve rögzítettem a drótkarikához. Mielőtt elkezded érdemes a virágok szárát méretre vágni és kisebb csokrokba rendezni.   

Koszorút készíthetsz hagyományos szalmaalapra is. Ilyet találsz a következő linken, több érdekes levendula dísz készítésével együtt.  

Egyszerű levendulás mécsestartók 

A levendulának magas az illóolaj tartalma, aminek párolgását a hő fokozza. Ezért jó ötlet egy mutatós mécsestartót készíteni belőle. 

Hozzávalók: 

  • Befőttes üveg vagy üveg mécsestartó 
  • Levendula 
  • Madzag 
  • Kétoldalú ragasztószalag 

Elkészítés: 

A kétoldalú ragasztószalaggal tekerd körbe két-három helyen az üveget. Attól függően, hogy mekkora. A ragasztószalag felső rétegének az eltávolítása után körbe nyomkod rá a levendulát. Végül tekerd körbe madzaggal. Tegyél bele egy gyertyát vagy mécsest. Ha az illatokat szeretnéd fokozni vagy megemelni a gyertyát akkor, tehetsz morzsolt virágokat a mécsestartóba, a gyertya alá. 

Csokrok ajándékba 

Sokan nem is gondolnak rá, hogy a levendulát névnapi és születésnapi csokrokhoz is használhatják. Például egy-két szál rózsával és egy kis rezgővel dekoratív csokor készíthető.  

Egyszál rózsát is körül rakhatsz levendulával, majd rezgővel és már van egy kisebb csokrod. 

Háromszál rózsával készített csokor. Ha az ajándékozott akarja meg is száríthatja a csokrát. 

A levendulából illatpárnát is készíthetsz, amihez itt találsz egyszerűen elkészíthető ötleteket.  

Jó alkotást ezzel a lila illatozó kedvenccel!