Mindenszenteki sírdíszek készítése otthon

Ismét elérkeztünk őszi ünnepünkhöz, a mindenszentekhez. Amikor megemlékezünk elhunyt szeretteinkről, elmegyünk sírjaikhoz és virágot, sírdíszeket viszünk. Meggyújtjuk a mécseseket és felidézzük emlékeinket.

Napjainkban a koszorúk mellett egyre divatosabbak a sírdíszek. Ha saját magad, házilag készíted el ezeket a díszeket, személyesebbé teheted az ünnepet. Segítségül mutatok néhány ötlet.

A sírdíszek sokféle alapra, rengeteg formában elkészíthetőek.  Célszerű alaposan átgondolni, hogy milyet készítesz. 

Milyen tetszik? Mit kell beszerezned vagy milyen kellékek találhatóak meg otthon? Mit gyűjthetsz be egy erdei kirándulás alkalmával?

Milyen alapok közül választhatsz?

Tálak, tartók (műanyag, kerámia, beton, gipsz)

Ezek előnye, hogy élő növényekkel is díszíthetsz bennük. A műanyag alapanyagúak rengeteg színben és formában készülnek és az áruk is kedvezőbb. Otthon is találsz biztosan ennek használható műanyag tálat amit szükség szerint festéssel esztétikusabbá tehetsz.

Sírdísz Tálak,Tartók
Sírdísz Tálak,Tartók

Divatosak a betonból és gipszből öntött formák, különösen a szívek.

Beton Szív Tál
Beton Szív Tál

Ezeket virágkötészeti kellékeket árusító boltban vagy webáruházaban próbáld beszerezni. A virágüzletekben nem jártam sikerrel, mert  már bedíszítve értékesíteni kedvezőbb számukra

Faszelet, fa tálcák

Ezek a természetközelibb és olcsóbb változatok. Inkább száraz és mű virággal  díszíthetőek.

Fa Szeletek
Fa Szeletek

Moha, vessző alapok

Ezekből létezik olyan, amibe tűzőhabot lehet tenni. Általában nylonnal kibélelik ezért élő virághoz is használhatóak. A sima moha és a vessző alapok rengeteg formában léteznek.

Szív Alap
Szív Alap

Ezeket száraz és mű virággal is díszítheted. Mindkét alapanyagból több formát készítenek, de napjainkban a szív a legkedveltebb.

Mivel rögzítheted a növényeket?

A rögzítéshez leggyakrabban tűzőhabot használunk. Az élő növényekhez vizes oázist válasz, ami  zöld színű.

Tűzőhabok
Tűzőhabok

Ezt a fajta oázist használat előtt alaposan be kell áztatni, hogy a növények minél hosszabb ideig tudjanak vízhez jutni.  A szárított és a mű virágoknál száraz tűzőhabot használj, ami szürke színű.

Az apróbb részek rögzítéséhez ragasztópisztoly is jól használható. A dróttal való rögzítést a sírdíszek esetében inkább a faszeletre készített és a nagyobb méretűeknél szoktuk használni.

Virágok, örökzöldek és termések közül tetszésed szerint választhatsz, azonban néhány dologra érdemes figyelni:

 1. A díszítésre szánt termések, levelek, virágok és egyéb kellékek színeit lehetőleg az őszi színek közül válaszd. Ügyelj a színek harmóniája. Az arany és az ezüst inkább a karácsonyi ünnepkörhöz tartozik.
 2. A virágok száma páratlan legyen és megfelelő méretű, hogy a zöldek ne nyomják el.
 3.  Az arányosság mellett a szimmetriának, asszimetriának is nagy a  jelentősége. Ezekről további információt találsz itt. 

Ovális sírdísz faszelet alapon 

Ez egy mutatós, nagyobb fajta sírdísz. Elkészítése egyszerű, de viszonylag tőbb fenyő szükséges hozzá. A legjobb frissen vágott  fenyő ágakat használva elkészíteni.

Ovális Sírdísz
Ovális Sírdísz

Hozzávalók:

 • 1 X faszelet
 • 1 X tűzőhab
 • 2 X narancssárga pálmalevél
 • 1 X Landlotus
 • 4 X natúr ming boglárka
 • 1 X fehér tulipán (termés) 
 • 8 x fehér dárdahegy
 • 2 X narancssárga akácia virág
 • 2 X narancssárga csavart ág
 • luc fenyő ágak
Ovális Sírdísz Alapanyagok
Ovális Sírdísz Alapanyagok

Elkészítés:

Első lépésként a faszeletre kell rögzíteni a tűzőhabot. Ezt a sírdíszt mindkét fajta oázissal készítheted, de célszerűbb vizes oázist használni. A száraz tűzőhabot ragasztópisztollyal rögzítheted, míg a vizes oázist célszerűbb két szöggel vagy dróttal rögzíteni.   

Ha ezzel megvagy kezdheted a fenyőket betűzködni. A képen látható sírdísz, hosszabbik oldala 70 cm-es, ezért a faszelet középpontjától 35-35 cm-re lógjon ki a legalsó ág. A rövidebb oldala 35 cm, ezért itt az ágak 17,5-17,5 cm-re lógjanak ki.Majd az eddigi 4 ág közé kisebb ágakat kell helyezni úgy, hogy a sírdísz megtartsa ovális alakját. Ez megadja a sírdísz legalsó szintjét. Ezt követően még 1-2 rétegnyi fenyőt helyezünk rá úgy, hogy mindig egy kicsit a koszorú közepe felé csökkenve haladjunk.

A képen látható módon ragaszd be az ágakat, terméseket és a virágokat. A keletkező hézagokat töltsd ki kis fenyőágakkal.

Sírdísz mécsessel

Ez a kis sírdísz egyedi megjelenésével felhívja magára a figyelmet, azonban elkészítéshez csupán pár hozzávaló szükséges.

Sírdísz Mécsessel
Sírdísz Mécsessel

Hozzávalók:

 • 1 X mécses
 • 1 X tál
 • 4 X natúr wild lili
 • fekete, fehér szalag
 • 1 X száraz tűzőhab
 • pici zöld ágak
sirdisz_mecsessel_alapanyagok

Elkészítés:

Ez a sírdísz egy 16,5 cm-es műanyag négyzet alapra készült. Ezt hobby- és virágkötészeti boltban tudod beszerezni nagyon kedvező áron.

Első lépés a tűzőhab méretre vágása. A cél, hogy a tál közepében lévő lyuknál egy kicsit magasabb legyen, hogy a virágokat bele lehessen szúrni. 

Ezt követően a mécsest a tűzőhab tetejére kell ragasztani. Nyugodtan használj itt nagyobb mennyiségű ragasztót, hogy a mécses biztosan álljon.

A következő lépés a wild lili-k rögzítése a mécses négy oldalára. A fekete és a fehér masnik sarkokra történő ragasztása után már csak zölddel kell kitölteni a réseket.

Sírdísz szív alakú beton tálban

Napjainkban a szív alakú sírdíszek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Jól mutatnak és elkészítésük is rendkívül egyszerű.

Beton, Szívalakú Sirdísz
Beton, Szívalakú Sirdísz

Hozzávalók:

 • beton tál
 • zuzmó
 • 3 X fehér rózsa
 • 3 X pici toboz
 • rezgő (mű)
 • tűzőhab
Beton, Szívalakú Sirdísz Alapanyagok
Beton, Szívalakú Sirdísz Alapanyagok

Elkészítés:

Az alkatrészek beszerzése után a tűzőhab méretre vágása következik. Ha a tálat a tűzőhabra fordítod és egy kicsit megnyomod az megadja a tál formáját és megkönnyíti a forma kivágását. Ennél a sírdísznél a tűzőhab a tál tetejéig érjen.

Következő lépés a tűzőhab felszínét zuzmóval bevonni. Ezt ragasztópisztollyal könnyen megcsinálhatod és nem igényel nagy mennyiségű zuzmót. Különösen jól mutat, ha üde zöld színű zuzmót tudsz beszerezni. Utána a 3 rózsát kell felragasztani körülbelül középre. Már csak pár lépés van hátra, ebből az egyik a 3 toboz rögzítése a rózsák közé. Végezetül a rezgőket is helyezd fel a sírdíszre.

Ebben a cikkben bemutatott háromféle sírdísz nagyon eltérő formát mutat be, amelyeknek a színét és terméseit kedved szerint módosíthatod.

Ha további egyedi halottak napi koszorút keresel nézz el ide is.