Ötletek a parafadugó sokoldalú újrahasznosítására

A parafadugókat sokan éveken keresztül gyűjtögetjük, mégis ősszel gondolunk a legtöbben az újrahasznosítására. Ez nem csoda hiszen ilyenkor zajlik a szüret, készül az új bor és a boros palackokat a mai napig ebből az anyagból készült dugokkal zárják a leggyakrabban.

Vannak kezdeményezések az újrahasznosító gyűjtőpontra való eljuttatására, de ennek módja még nem kiforrott. A parafadugó sokoldalúan újrahasznosítható alapanyag, ezért érdemes gyűjteni. 

A parafából készült termékek megújuló forrásból származnak, mert a kéreg lefejtésekor a fa nem sérül, így képes a speciális védőrétegét újranöveszteni.

Mire használhatom az összegyűlt parafadugókat? Szuper díszeket, praktikus dolgokat  készíthetsz belőlük. 

Őszi ajtódísz pezsgősdugóból 

Hozzávalók:

 • 13 db egyforma parafa pezsgősdugó
 • 13 db  1,6 cm-es fa gyöngy
 • vékony, de erős drót esetleg damil
 • szőlőfürt ( igazi vagy műanyag)

Elkészítés:

Első lépésként a dugók fúrásával kell kezdened, ehhez érdemes vékony fúrót választanod. Két helyen kell kifúrni, a vékonyabb végétől 1 cm-re, a vastagabb végétől 0,5 cm-re.

Fűzés a következő lépés. Egyszerre két drótra kell fűzni. A külsőre a dugókat (vékonyabb felét) és a fa gyöngyökket felváltva. A belsőre csak a dugókat (vastagabb felét). 

Ha végeztél a  drótot jó szorosra húzd meg és tekerd össze. Ez könnyebb ha az első gyöngyön illetve dugón a végén is átfüzöd a drótot. Ezzel már kész is az alapod.

A díszítés, egy szőlőfürt, ha tartósat vagy maradandót szeretnél vásárolj a hobbi boltban utánzatot (műanyag). Ezt vékony dróttal rögzítsd az alapra. 

Elkészültél és gazdagabb lettél egy egyedi, őszi koszorúval, amit használhatsz kopogtatónak, de akár borospince dekorálására is.    

A  pezsgősdugókból készült alap edényalátétnek is kíváló! Nyugodtan ráteheted a forró fazekat nem engedi át a meleget!  

Virágkoszorú borosdugóból

Könnyen elkészíthető, üde ajtódísz. A hozzád érkezőknek már érkezéskor vidám hangulatot teremt.

Hozzávalók:

 • 63 db egyforma borosdugó (7×9)
 • 9 db spatula (9×1 cm)
 • sárga, narancssárga, bordó akril festék
 • hobbiragasztó

Elkészítés:

A dugókból formálj virágokat. Egy dugó adja a közepét melyet másik hat vesz körül. Fontos, hogy összeérjenek, mert csak úgy tudod ragasztani. A ragasztóból nyomj ki egy adagot és ecsettel kend be a dugóknak az összeérő részét. Jól nyomd össze és húzz rá egy befőttes gumit. Ha mind a kilenc virággal elkészültél hagyd száradni. Utána szedd le a gumikat.

Következő lépés a festés, 3-3 egyformát készíts. A festék száradása után rendezd kör alakba a váltakozó színű virágokat. Az összeérő oldalukat kend meg ragasztóval és jól nyomd össze őket.

Kevés száradás után fordítsd meg a koszorút, hogy a spatulákat is rá tudd ragasztani. Ezt úgy tudod könnyen megcsinálni, hogy a koszorút egy merev lapon(fa, üveg, műanyag) állítod össze és egy másikat rátéve fordítod meg. 

A spatulák azért kellenek, hogy merevebb tartást adjanak a koszorúnak. (Nélkülük sajnos valahol mindig szétesett. Próbálkoztam ragasztópisztollyal, de az sem volt biztos)

Már csak egy akasztó hiányzik és kész is vagy. Egy akasztót könnyen készíthetsz egy rövid drótból, amit U alakra hajtasz.

Egyszerűen elkészíthető mécsestartó

Mécsestartó parafadugóból

Hozzávalók:

 • 9 db borosdugó
 • 1 db parafa poháralátét
 • zöld szalag ( 0,7 cm széleset használtam)
 • 1 db féldecis pohár (átmérője 4,5 cm, szerencsésebb egyenes vonalú)
 • 1 db teamécses
 • hobbiragasztó, esetleg ragasztópisztoly

Elkészítés:

A dugókat rendezd a pohár köré,ez adja az alakját. A parafadugók oldalait kend meg hobbiragasztóval, majd szorosan nyomd össze őket. Pici száradás után folytathatod a szalag felragasztásával.

Ha teljesen megkötött vedd ki a poharat, fordítsd fejre a dugókoszorút és a parafa poháralátétből kivágott 17 cm-es kört ragaszd rá. (Ez már gyorsabb ragasztópisztollyal, de hobbiragasztóval is összeállíthatod.)

Ezt a mécsestartót akár több színben is elkészítheted, de gyertyagyűrűként is jól mutat. 

Alkoss eredeti edényalátétet!

A parafa rengeteg különleges tulajdonsága közül itt a hőtartóságát használjuk ki.

További előny, hogy az edényalátét méretét az igényeidhez alakíthatod szükség esetén könnyen módosíthatod.

Rengeteg formában és módon készíthetünk parafadugóból edényalátét.

Egyszerű, de nagyszerű

Edényalátét parafadugóból

Hozzávalók:

 • egyforma magas parafadugók
 • AWAB bilincs (210-230 mm)

VAGY

 • gyorskötegelő (55 cm)

Elkészítés: 

Rendezd állítva kör formára a dugóidat, tedd rá a bilincset és húzd szorosra. 

Edényalátét készítése parafadugóból

Ezzel a bilinccsel 21-23 cm között szabadon választhatod a nagyságát. Amennyiben ettől eltérőt szeretnél szükséged lesz egy más méretű bilincsre. (Ezt 140 forintért vásároltam egy barkácsboltban.) Ha a fém színe nem tetszik akár színesre is festheted.

Edényalátét parafadugóból

Gyorskötegelő esetében ugyanazt a technikát használhatod, mint a bilincsnél. (Ezt a gyorskötegelőt egy villamossági szaküzletben vettem 100 forintért)

Edényalátét parafadugóból

Készen is vagy! Egyszerű, gyors és mindennap használható.

Halszálka mintás

Halszálka mintás edényalátét parafadugóból

Hozzávalók:

 • egyforma méretű borosüveg dugok
 • ragasztópisztoly

Elkészítése:

A kép alapján halszálka mintában ragaszd össze a parafadugókat. Ha színesen jobban tetszene fesd le akril festékkel. Ennek a mérete csakis rajtad múlik, illetve a borosdugóid számán.

Poháralátét szeletelt borosdugóból

Poháralátét parafadugóból

Hozzávalók:

 • borosdugók
 • ragasztópisztoly
 • kés vagy kitolható pengés barkácskés 

Elkészítés:

Vágj 19 db kb. 1 cm-es szeletet a borosdugóból (próbáld minél jobban egyenesre) és ragasztópisztollyal ragaszd a megfelelő formára. Ha a ragasztó kötése után egyenetlennek találod a felületét akkor finomszemcsés csiszolópapírral tudsz segíteni rajta.

Az elkészült alátét jó szolgálatot tesz a borozásnál, teázásnál és hangulatosabbá is teszi azt. 

Ültess parafadugóba! 

A parafa rengeteg jó tulajdonsága között szerepel, hogy vízhatlan. Így nyugodtan ültethetünk bele. Persze célszerű kisebb tápanyag és vízigényű növényeket választani.(pozsgások, kaktuszok)

Virágcserép parafából

Hozzávalók:

 • 1 db demizson dugó
 • fekete gyöngy
 • fekete akril festék 
 • 0,5 cm-es borosdugó szeletek
 • parafa poháralátét
 • vékony drót
 • pici virág

Elkészítés:

Első lépésként a demizson dugó nagyobbik felébe egy lyukat kell fúrni. (Az általam használt dugó méretei: nagyobbik átmérő: 6,2 cm, kisebbik átmérő: 4,7 cm, magassága 3,6 cm) Figyelned kell, hogy kellő vastag maradjon az oldala és alja is. 

Virágcserép parafából(hozzávalók)

A következő lépés már sokkal egyszerűbb, feketére festeni az újdonsült csereped. Amíg szárad a festék, a dugó szeleteket lyukaszd ki. Ezt teheted bőr lyukasztóval, de akár vastagabb tűvel is. Majd fűzd fel a korongokat és a gyöngyöt felváltva. Ezt követően a választott virágot ültesd a demizson dugóba. Pici kavicsot is tehetsz a tetejére.

Utolsó lépésként az összeállítás következik. A demizson dugót ragaszd a parafa poháralátétből kivágott 6 cm-es körre. Majd illeszd köré a felfűzött dugó szeleteket és húzd szorosra a drótot.

Az elkészült dekoráció lehet otthonod látványos lakberendezési eleme, de egyedi ajándéknak is kiváló.