Pomponból készíthető kreatív díszek

Napjainkban pomponnal nagyon sok helyen találkozhatsz. Nemcsak a sapkák, ruhák kiegészítőjeként, de rengeteg színes dekoráció fő alapanyagaként is megtalálható.

Előnye, hogy házilag egyszerűen elkészíthető. Ha körülnézel otthon nagyvalószínűséggel találsz maradék fonalakat, de ha mégsem a nagymamák is biztosan szívesen segítségedre lesznek. Pomponból nagyon sok minden készíthető, melyből  bemutatok párat és remélhetőleg te is kedvet kapsz az alkotáshoz.

Hogyan készítsek pompont?

A pomponok készítése egyszerű és több módszerrel is megoldható. Csinálják kézre, villára, két darab wc papír gurigára, széklábra tekerve, de létezik már direkt erre gyártott eszköz is. Ilyet beszerezhetsz a fonalat értékesítő boltokban, webáruházakban.

Ezek helyett javaslok egy másik megoldást, amivel kerek, tömött pomponokat lehet készíteni. Ráadásul  kevés fonal veszik el a végén amikor körbenyírod.

Pompon Hozzávalók
Pompon Hozzávalók

Kartonpapírból vágj ki két kört, mérete attól függ, hogy mekkora pompont szeretnél készíteni. Mindkettő közepére csinálj egy lyukat, majd a körívből vágj ki egy akkora darabot, hogy a fonal átférjen.

Ha több pompont szeretnél csinálni célszerűbb, ha kartonpapírt műanyagra cseréled. Erre a célra jól használható az öblítő vagy a mosogatószer flakonja. Ezen kívül már csak fonalra van szükséged. 

Pompon Készítése
Pompon Készítése

Először fogd össze a két körívet, úgy hogy az átvágás egy helyre essen és máris kezdheted tekerni rá a fonalat. Figyelj arra, hogy a körívet minél jobban befedd, de vigyázz, hogy ne csússzon le. Ha eltűnik a lyuk középről, már biztosan elegendő  mennyiségű fonalat tekertél fel.

Pompon Készítése
Pompon Készítése

A következő lépés, hogy a két kör között elvágod ollóval vagy szikével a fonalat. Majd kicsit széthúzod a köríveket és köztük szorosan összekötöd egy fonal darabbal a pomponod.

Pompon Készítése
Pompon Készítése

Ezután vedd le a körlapokat és nyírd le a kilógó szálakat, formázz szép kerek gombócot. Minél több pompont csinálsz annál könnyebben és gyorsabban készülsz el velük.

Pompon virág vázában

Színes Pompon Virág
Színes Pompon Virág

Hozzávalók:

 • 5 X pompon
 • 5 X saslikpálca
 • kisebb váza
 • ragasztó

Elkészítés: 

Ez a dekoráció, üde színfoltja lehet az otthonod bármely pontjának. Az elkészítése is nagyon egyszerű.

Pompon Virág
Pompon Virág

Az öt pompont csináld meg a fejjebb leírt módon, a neked tetsző színekben és méretben (kb. 5 cm átmérőjű pomponokkal dolgoztam). Ezek lesznek a virágok a saslikpálcák pedig a szárak.

A saslikpálca kihegyezett végét szúrd a pompon közepébe. Ha biztosra akarsz menni, hogy a pomponok ne essenek le, akkor a pálca hegyét ragasztózd be, de így már később nem tudod újra használni.

Márcsak a megfelelő váza kiválasztása szükséges a virágaid számára. Ha szükséges  törjél le a szárak hosszából. Nagyobb pomponoknál hurkapálcikát is használhatod szárnak, azok általában hosszabbak is.

Ajtódísz pomponokkal

Pompon Koszorú
Pompon Koszorú

Hozzávalók:

 • 7 X pompon
 • 1 X koszorúalap
 • szalag
 • ragasztó

Elkészítés:

Ez az ajtódísz is könnyen és gyorsan elkészíthető. Ha tavaszi színeket választasz máris kész lesz egy vidám kopogtató az ajtódra.

Ehhez hét darab pompont kell készítened (kb. 5 cm átmérőjűt). A vessző koszorúalap 20 cm átmérőjű, de hungarocell vagy szalma alapot is használhatsz, csak azokat fonallal tekerd be. Szalagból készíts egy masnit és a pomponokkal együtt ragaszd a helyükre.

Örökké mozgó hőlégballonok, a gyerekszobába 

Pompon hőlégballonok
Pompon hőlégballonok

Hozzávalók:

 • 19 X kisebb pompon
 • 5 X nagyobb pompon
 • 1 X drót vagy fa karika
 • 5 X virágcserép
 • szalag 
 • damil

Elkészítés: 

A szálló hőlégballonok egyedi díszei lehetnek a gyerekszobának.

Pompon hőlégballonok
Pompon hőlégballonok

Az elkészítést itt is a pomponok gyártásával kell kezdened. Az öt nagyobb pompon, ami a hőlégballon lesz kb.8 cm. A  kisebb, világoskék pomponok, a felhőket jelképezik és kb. 5 cm átmérőjűek. Az utóbbiból annyi kell, hogy körbe tudd kötni a drót karikát velük, ami 20 cm átmérőjű.

A karikát simán tekerd be a világoskék fonallal, hogy egybe olvadjon a pomponokkal. Ahogy készülnek a világoskék gombócok, úgy kösd is fel őket a karikára, így biztosan annyit csinálsz amennyi szükséges.

Pompon hőlégballon készítése
Pompon hőlégballon készítése
Pompon hőlégballon készítése
Pompon hőlégballon készítése
Pompon hőlégballon készítése
Pompon hőlégballon készítése

Ha ezekkel elkészültél a kis cserepekre (az átmérőjük 3,5 cm) ragaszd rá a szalagot. A cserepek biztos rögzítését úgy oldhatod meg, hogy keresel öt darab olyan gombot amin négy lyuk van. A fonalból vágj két hosszabb darabot és fűzd be a gomba mindkettőt a képeken látható módon.

Ha ezzel megvagy, ragaszd a cserepekbe a gombokat, majd a cserepek oldalához is rögzítsd a fonalat.

Száradás után tedd a cserépre a nagy pompont és felül kösd össze mind az öt szál fonalat úgy, hogy ha felemeled a cserép lógjon. Ezzel egy hőlégballonod már készen van, csináld meg a többi négyet is. Az elkészült hőlégballonokat damillal kösd fel a karikára egyenletesen elosztva, úgy hogy különböző magasságba lógjanak.

Végül az egész felakasztásához szükséges három világoskék fonalakat kösd rá a karikára és felül kösd össze, úgy, hogy egyenesen álljon.

 Legutolsó lépésként akaszd fel és igazítsd meg a pomponokat, hogy szépen álljanak. Elkészültél ezzel a kicsit összetettebb, munkaigényesebb dísszel. A gyerekek tetszését biztosan elnyered vele.

A pomponok készítésébe a gyerekek is bevonhatók, ők is szívesen tekerik a fonalat és elindul a fantáziájuk, hogy mit csináljanak belőle. A pomponos ötletek kifogyhatatlanok.

Érdekesség! Hallottál erről?

A pomponok története a vikingekig nyúlik vissza.  Freyr, a viking isten, a skandináv mitológia szerint, és néhány ábrázoláson egy pomponos sapkában illetve  sisakban látható.

Később is előkerült például  Napóleon seregében szolgáló katonák viseleteként, a színük pedig azt jelezte, hogy melyik hadosztályba tartoznak, később ugyanez, vagyis a jelzés funkciója a skótoknál is megjelent.

Tengerészek is hordták, mikor a hajó alacsonyabb részein teljesítettek szolgálatot, és a pompon fogta fel az ütéseket amit a fejük kapott volna.