Fedezd fel újra a vasalható gyöngyöt

A vasalható gyöngyök már régóta léteznek, de napjainkban már nagyon sokoldalúan használják. Nemcsak gyerekeknek hasznos időtöltés hanem az egész családnak vidám perceket okoz. Néhány ötlet segítségül, melyből minden korosztály kedve szerint választhat.

A vasalható gyöngy, nagyon jó fejlesztő játék. A gyöngyök lapra rakosgatása közben a gyermekek észre sem veszik, hogy mennyi mindent tanulnak. Számolni tanít, illetve segíti a színek és geometrikus formák felismerését. Fejleszti a kreativitást, a képzelőerőt és nem utolsó sorban türelemre tanít.

Mit kell beszerezned, hogy elkezdhesd az alkotást?

Gyöngyöket:

A vasalható gyöngyök szinte minden hobbi és játék boltban, webáruházakban megvásárolhatók. Többféle márka kapható a SES,  PYSSLA az Ikeában, de a legismertebb a HAMA.

Vasalható Gyöngyök
Vasalható Gyöngyök

Célszerű egy márkát használni, vagy nem összekeverni a különböző márkájú gyöngyöket, mert különbségek lehetnek méretben, illetve az olvadási hőfokban. A hama gyöngyök és alapok számozva vannak, így könnyebb beszerezni és pótolni is. 

Egyes márkák többféle méretben is gyártanak vasalható gyöngyöket. Létezik maxi, midi és mini változat. A Hama a Maxi gyöngyöket 3 éves, a Midi gyöngyöket 5 éves, a Mini gyöngyöket 10 éves kortól ajánlja. Legelterjedtebb, a hobbi célra is használt  midi. A mini gyöngyök kis méretük miatt alkalmasak nagyon részletes és kifinomult minták készítésére. Sokan a hímzés és varrás helyett használják ezt a méretet. 

A gyöngyöket vásárolhatod különböző  vegyes csomagokban illetve színek szerint is. Kezdésnek célszerűek a vegyes színösszeállítású csomagok, de ha már konkrét elképzelésed van akkor a színek szerinti vásárlás is megfontolandó lehet.

Alaplapokat: 

Sokféle formában és méretben létezik ez a tüskékkel borított műanyag lap. Érdemes az alap formákból választani először: négyzet, kör, hatszög, csillag, szív. Ezek megtalálhatóak kisebb és nagyobb méretben is.

Gyöngy Alapok
Gyöngy Alapok

Létezik rengeteg féle figura alap is, mint  például: autók, virágok, állatok. 

Gyöngy Alapok
Gyöngy Alapok

Vasalót:

Nagyvalószínűséggel ezt nem kell beszerezned, mert a sima, egyszerű vasaló tökéletesen megfelel.

Vasalópapírt: 

Van kimondottan ezekhez a gyöngyökhöz gyártott vasalópapír (pl.:speciális HAMA vasalópapír), de a zsírpapír vagy sütőpapír is nagyszerűen használható.

A vasalópapír szerepe, hogy védi a műanyag alapot a magas hőtől, illetve a vasaló talpát, hogy rá ne ragadjon valamilyen szennyeződés.

Hogyan használd a vasalható gyöngyöket

Első lépés: rakd ki a kívánt mintát  az alaplapra, fantáziád vagy a neked tetsző ötleteket használva. Csipesz segíthet, hogy gyorsabban haladj.

Második lépés: a vasalás. 

Helyezd a vasalópapírt a kirakott kép tetejére.A vasalót először alacsonyabb hőfokra állítsd és ha szükséges növelj rajta. Figyelj arra, hogy a vasalón a  gőzölést ne legyen beállítva! Nekem ez sajnos összejött, a kép és az alaplap is tönkrement. Vasaló segítségével körkörös mozdulatokkal olvaszd össze a gyöngyöket, ahogy kezdenek összeolvadni a színük sötétebbé válik.

Ha a papíron keresztül azt látod, hogy a gyöngyök szélei összeolvadtak a mellettük levővel, a közepükön pedig még látható a lyuk, elkészültél. Húzd le a vasalópapírt, majd hagyd a gyöngyöket hűlni egy kicsit majd végül az elkészült képet vedd le az alapról. Érdemes könyvet, vagy valamilyen nehezéket tenni, hogy egyenesen szilárduljon meg.

Ha valahol nem olvadtak össze megfelelően a gyöngyök akkor ismételd  meg a vasalást azon a helyen. Ha nem esik szét a mintád nem szükséges visszatenni az alapra, simán vasalódeszkán is javíthatod, csak ugyanazt az oldalát vasald mindig.

A vasalásnál figyelj arra, hogy ne vasald túl a gyöngyöket annyira, hogy a vasaló hozzáérjen az alaplap tüskéihez! Erre különösen figyelni kell, ha javítasz vagy ha kisebb képet vasalsz,mit az alaplap.

 Így az alaplapok újra és újra felhasználhatóak maradnak.

Fontos, a vasalást mindig felnőtt végezze!

Vasalható Gyöngy Négyzet
Vasalható Gyöngy Négyzet

Színes négyzetek(234-es alapra készítve)

Vasalható Gyöngy Vonat
Vasalható Gyöngy Vonat

Vonat (234-es alapra készítve)

Vasalható Gyöngy Autó
Vasalható Gyöngy Autó

Autó (311-es alapra készítve)

Vasalható Gyöngy Pillangó
Vasalható Gyöngy Pillangó

Pillangó(298-es alapra készítve)

Vasalható Gyöngy Virág
Vasalható Gyöngy Virág

Virág(299-es alapra készítve)

Vasalható Gyöngy Nyuszi
Vasalható Gyöngy Nyuszi

Nyúl(237-es alapra készítve)

Vasalható Gyöngy Karika
Vasalható Gyöngy Karika

Poháralátét  

A következők elkészítése már komplexebb feladat

Geometrikus mintával készült kép

Vasalható Gyöngy Karika
Vasalható Gyöngy Karika

Türkizkék, szürke, fekete és fehér gyöngyökkel rakd ki a képen látható mintát a nagy  kör(221) alaplapon. Érdemes többet is készíteni belőle, csoportba rendezve is nagyon jól mutat.

Tojás, a tojásban

Vasalható Gyöngy Tojás Dísz
Vasalható Gyöngy Tojás Dísz

Ehhez egy 12 cm-es tojás(260) és egy négyzet(234) alapot és vegyes, pasztell színeket tartalmazó gyöngy csomagot kell beszerezned.

Vasalható Gyöngy Tojás Dísz
Vasalható Gyöngy Tojás Dísz

A tojás alakú lapon körbe rakj két sort a kép alapján, közepére pedig a tojást. A színek ugyanolyan sorrendben váltakoznak. A vasalás után damillal rögzítsd a keretre a tojást. A négyzetes lap a lábak miatt kell. Készítsd el és tedd a tojásra. 

Rubik-kocka persely

Rubik Kocka Persely
Rubik Kocka Persely

Ehhez szükséged lesz egy négyzetes alaplapra (234). A szív(233) alaplap csücskén is elkészíthető, de csak egyesével. Itt 6 különböző színű gyöngyre van szükség, a Rubik kocka színeinek megfelelően. 

Ha van otthon rubik kockád, használhatod mintának és sorban kirakhatod, mind a hat oldalát. A fekete szegély kirakása többféle módon is lehetséges. Szép és egyszerű megoldás ha az alsó és a felső oldala teljesen körbe van rakva fekete gyöngyökkel. Az oldalaknak pedig csak a jobb széle. A tetején a pénznek a nyílást ne felejtsd el kihagyni. Ragasztó segítségével állítsd  össze a kockát. 

Élénk színekben készített szett

Vasalható Gyöngy Készlet
Vasalható Gyöngy Készlet

Gyöngyből lila, rózsaszín és fehér színűt szükséges beszerezni,  az alapokból pedig a nagy négyzetet(234), a nagy kört(221), nagy csillagot(269).  

Vasalható Gyöngy Készlet Alapanyagok
Vasalható Gyöngy Készlet Alapanyagok

Képkeret

Vasalható Gyöngy Képkeret
Vasalható Gyöngy Képkeret

A nagy négyzetes lapra kezd el rakni a gyöngyöket. Vízszintesen 27(3X9)-et, függőlegesen 21(3X7)-et tegyél. Ha ezzel elkészültél a kertet tartó lábakat is rakd ki. Ebbe a képkeretbe a 9 x 13-as képek tökéletesen illenek.

Vasalás és teljes kihűlés után már csak a képtartó összeállítása van hátra. Óvatosan csúsztasd a keretre a lábait, mert könnyen elpattanhat. Ha mégis eltört, nincs nagy baj, vasald össze újra. A képtartó hátuljának vágj vastagabb kartonból egy téglalapot. Méretben egy  picit legyen kisebb a képtartónál, majd a képpel együtt csúsztasd a lábba.    

Ezzel elkészültél, már csak az eltervezett helyére kell tenned.

Doboz

Vasalható Gyöngy Doboz
Vasalható Gyöngy Doboz

Ez  a doboz áll a legtöbb részből, de könnyű összeállítani. Minden darab a nagy kör alapra készül, így sokszor kell vasalni. 

Először készítsd el a tetejét, ami három részből áll. Maga tető, a fogantyú és a tető belső felére egy kisebb kör. Utóbbi azért szükséges, hogy a tető a helyén maradjon. A tető átmérője 16 db gyöngy, a belső köré 14 db.

Ha ezekkel elkészültél pihenésképpen az alját csináld meg, ez egyszerű mert rózsaszín gyöngyből egy tömör körlapot kell összerakni aminek szintén 16 db gyöngyöt tartalmaz az átmérője.

Ennek a doboznak 9 db oldala van, amelyek 16 db gyöngy átmérőjűek. Az oldalak készítése gyorsan megy. 1 db lilát, 3 db rózsaszínt, 5 db fehéret kell elkészíteni. Persze a doboz magasságát könnyen változtathatod.

Végül állítsd össze a dobozkád. Először ragaszd össze a tetőt, majd az aljára szépen egymás után az  oldalakat.

Az elkészült dobozban rengeteg dolgot tárolhatsz, például bonbont, ékszert.  

Kaspó

Vasalható Gyöngy Virágtartó
Vasalható Gyöngy Virágtartó

A négyzetes lapra 4 db négyzetet, a csillagra pedig 8 db háromszöget készíts a képen látható módon. Vasalás és teljes kihűlés után jön a nehezebb rész az összeállítás. Ragasztópisztollyal megoldhatod, de megpróbálhatod más gyorsan kötő ragasztóval is. Célszerű az összeállítást az alsó réteggel kezdeni, azok közül is a  négyzettel. A háromszöggel tudod beállítani a megfelelő pozíciót.

A négyzetek ragasztása után a háromszögeket illeszd a helyükre. Minden ragasztás előtt ellenőrizd le, hogy a szomszédos oldalakkal jól illeszkedik-e. Végül a felső réteget is felragaszthatod a helyére. Ha jól sikerült az összeállítás, akkor a felső nyílás mérete és helyzete megegyezik az alsó négyzetével.

Elkészültél a kis remekműveddel. Tegyél bele egy szép virágot, de a ceruzáknak is tökéletes helye lesz benne. 

A bemutatott szett kiváló ajándéknak, akár külön külön is. A színeket módosítva készülhet fiúknak, de a kreatív dolgokat kedvelő felnőtteknek is. 

A vasalható gyöngyök állandó kihívást jelentenek a gyerekek és a felnőttek számára is, folyamatosan próbára téve kreativitásukat.  Közismert tény, hogy a kreatív barkácsolás kikapcsol, pihentet, de ugyanakkor izgalmas szórakozás is.

Érdekesség

A Hama vasalható gyöngyök Dániából indultak világhódító útjukra 1971-ben. Kezdetben a Hama szívószálakat, és egyéb műanyag termékeket gyártott, ma a gyár fő terméke a vasalható gyöngy, amit a világ ötven országában forgalmaz.