7+1 ötlet a nyaraláson gyűjtött kincsek felhasználására

A vízparti nyaralások kihagyhatatlan programja a kagylók, kavicsok gyűjtése. Te mit szoktál csinálni a hazaszállított kincsekkel?
Néhány ötlet,hogy készítsd el a nyár, a pihenés legszebb napjaira emlékeztető lakásdekorációt.  

Különleges falidísz – Északi sarkcsillag kagylókkal

Nagyon érdekes, egyedi díszt készíthetsz spatulákból és fa golyókból fűzött alapra. Ennél a fekete kagylókat tudod felhasználni.

Hozzávalók:

 • spatula ( 15cm hosszú és 1,8 cm széles) 48 db (gyógyszertárban kapható ez a méret, 100 db van egy dobozban)
 • fa, fekete gyöngy (1,2 cm-es) 48 db
 • damil 
 • fekete kagylók
 • parafadugó vagy seprűnyélből 2 cm
 • 2 db kb 3 cm átmérőjű fa korong vagy fa szelet
 • ragasztópisztoly

Elkészítés:

 A spatulákat fúrd ki az egyik végétől 3,5 cm-re ,a másik végétől 1 cm-re középen. Fűzd fel a damilra váltakozva a spatulákat és a golyókat, majd kösd össze a végeket.

Keress megfelelő méretű parafadugót és illeszd be középre, hogy a spatulák merevebben álljanak.  A fa korongra ragaszd rá a kagylókat.

Sarkcsillag Dísz Készítése

Persze előtte célszerű kiválasztani a  körülbelül egyforma méretű kagylókat és beállítani a kívánt formára.

A spatula alap egyik oldalára a sima fa korongot ragaszd a középre tett dugóra, a másik oldalára a kagylókkal díszített korongot rögzítsd. Utolsó lépésként köss rá damilt, hogy fel tudd akasztani.

Ezt a spatulából készült alapot nagyon sokféleképpen díszítheted, de önmagában egy félbevágott fa golyóval a közepén is remekül mutat.

A legegyszerűbb kagylódekorációk

Csempésznél egy kis nyári hangulatot otthonodba?

Kagylókból, csillagokból, kövekből, homokból nagyszerű díszek készíthetők egyszerűen,  csak mutatósan elrendezve. Otthonodban körülnézve biztosan találsz átlátszó üvegvázát, kelyhet vagy befőttes üveget. Egy gyertyával is feldobhatod a romantikusabb hatásért.

Néhány ötlet az alkotáshoz, próbálkozz bátran hiszen bármikor újra rendezheted.

Egyedivé teheted ha a homokot fehér homokra, színezett granulátumokra cseréled, ezek a  a hobbi boltokban beszerezhetőek. 

Izgalmassá varázsolhatod üvegkavics és úszógyertya használatával.

Gyertyával – amely a kék bármelyik árnyalata lehet- nagyon hangulatossá válik műved.

Vgyázz, hogy az üveg kehely szűkülő részét ne melegítse, mert könnyen szét repedhet.

Készítsd el  bármelyiket, és nincs más dolgod, mint megtalálni helyét a lakásban.

Kagyló koszorú

Ennek a koszorúnak az elkészítése nagyon egyszerű, gyorsan  látványos eredményt érhetsz el. 

Kagyló Koszorú

Hozzávalók:

 • 30-35 cm-es szalma alap
 • kagylók különböző méretben
 • ragasztó (talán a ragasztópisztollyal a legegyszerűbb, leggyorsabb)
 • szalag ( masni készítéséhez)
 • akril lakk

Elkészítése:

A megtisztított kagylókat szorosan egymás mellé ragaszd a szalma alapra,  teljesen vond be. (A hátoldal kimaradhat.) A keletkező lyukakat kisebb kagylókkal próbáld eltüntetni. A szalagból köss masnit és illeszd a koszorúra. 

Célszerű ilyenkor lefújni akril lakkal az egészet (a masnit is).  A falra akasztva porosodni fog és így könnyebb tisztán tartani. Az egészet lezuhanyzod, megszárítod és mehet a helyére.  

Végül az akasztót sem felejtsd el, ezekhez a szalma alapú koszorúkhoz a kedvencem az u alakban meghajlított drót.  Mivel ennek a koszorúnak a kagylóktól jó súlya lesz ragasztóval is biztosítsd be, hogy az akasztó a helyén maradjon.

A lakásod bármely pontján jól mutat, de talán  a fürdőt emelném az első helyre.

Asztal dekorációs ötletek tengerparti stílusban

Készíts szalvétatartót, szalvétagyűrűt spatula felhasználásával. Az étkezőasztalon is nagyon  jól mutat egy tengerparti hangulatú kompozíció. Kék, fehér szalvéta, tányér és egy-két kagylós kiegészítő.

Kagylós Terítékek – Szalvétagyűrű

Szalvétatartó

Hozzávalók:

 • pici kagylók
 • spatula ( 15cm hosszú és 1,8 cm széles) 28-30 db
 • matt, sötétkék akril festék
 • folyékony hobbiragasztó, ragasztópisztoly

Elkészítés:

Ragassz 14 db spatulát egymásra, ez lesz a szalvétatartó közepe. Nagy segítség két pillanatszorító! 

A két oldalt is állítsd össze.  A megfelelő ívet rajzold egy lapra, körző vagy egy tál segítségével. A lapon könnyebb a spatulák méretét beállítani illetve ragsztani. Közben a spatulák alját vágd méretre. ezt ollóval könnyen megteheted.

Mindhárom részt fesd le kétszer a sötétkék akril festékkel. Száradás után már az összeállítás következik,itt megint jól jönnek a pillanatszorítók.

Végül a kagylókat ragaszd fel tetszés szerint, válassz szép fehéreket. A kagylók rögzítése ragasztópisztollyal könnyebb, a többi helyen folyékony hobbiragasztó célszerűbb.

Szalvétagyűrű

Hozzávalók:

 • spatula ( 15cm hosszú és 1,8 cm széles) 
 • matt, sötétkék akril festék
 • pici kagylók
 • folyékony hobbiragasztó, ragasztópisztoly

Elkészítés:

A szalvétagyűrű elkészítése  egyszerű, de mégis rejt némi izgalmat a   spatulák meghajlítása. Tegyél fel vizet egy lábasba melegedni, majd ha felforrt  tedd bele a spatulákat és főzd 15 percig.

Érdemes a spatulák kiválasztásánál figyelni a szálirányra, hogy hosszában  fussanak! Csomók ne legyenek bent, így kevésbé törik el.

Közben válasszd ki a megfelelő méretű poharakat .amibe hajlítod a spatulákat.( sima, egyszerű boros pohárban csináltam aminek az átmérője 5 cm) 

Célszerű olyat választani amiből van annyi amennyi szalvétagyűrűt szeretnél készíteni, mert csak teljes  száradás után tudod kivenni. ( egy pohárba is lehet többet tenni, csak nehezebb)

A 15 perc eltelte után csipesz segítségével vegyél ki egy spatulát és apró törő mozdulatokkal menj végig rajta, majd hajlítsd a pohárba. Folytasd a többivel is egymás után. Várd meg míg teljesen megszáradnak(kb. egy nap).

Ezután a festés következik. A festés során a spatulákat ismét negvesség éri és tágulni kezdenek, ezért a  felületi száradás után érdemes visszatenni a pohárba. Kétszer kend át az akril festékkel. 

Végül a kagylókat helyezd a helyükre, ragasztópisztoly segítségével.

Ezzel az eljárással készíthetsz spatula karkötőket is, amit festéssel, decoupage technikával vagy egyszerűen dekortapasszal díszíthetsz.