Adventi koszorú készítése modern színekben

A karácsonyhoz közeledve elkezdünk tervezgetni. Az első lépések egyike, hogy kiválasszuk a nekünk legjobban tetsző adventi koszorút. Ilyenkor számos kérdés megfordul a fejünkben: Mi az idei trend? Akarom-e követni vagy maradok a hagyományosabb stílusnál? Megtudom-e valósítani a saját ötleteimet?

Nem csak azt kell eldöntenünk, hogy milyet szeretnénk, hanem hogy hogyan tudjuk azt elérni. Végig kell gondolnunk, hogy saját magunk szeretnénk egy kis idő befektetésével megvalósítani vagy beszerezzük a koszorút.

Személy szerint a saját készítést javaslom, hiszen a következő hetekben az alkotás örömét juttatja eszedbe és nap mint nap csodálhatod egyediségét. Ráadásul sok esetben egy kellemes családi programmá válik a készítése. Szintén nem elhanyagolható előny, hogy harmóniába hozhatod az otthonod berendezésével, illetve azzal a stílussal, melyben megálmodtad az idei karácsonyodat.

A következő leírásban a saját koszorúd elkészítésében szeretnék segítséget nyújtani.

Szerinted miért készítünk adventi koszorút?

Az adventi időszak minden évben a december 25-ét, megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Ezt követően kezdődik a karácsonyi ünnepkör, ami január 6-án, vízkereszttel ér véget.

Advent első vasárnapja 2018-ban december 2-re esik, a második december 9. (bronzvasárnap), a harmadik december 16. (ezüstvasárnap) és a negyedik december 23. (aranyvasárnap).

Az adventi időszak jelképe a koszorú, melyet elsőként egy lelkipásztor, berlini árvaházban készített. Gyertyákkal díszített, kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátralévő időt.

A gyerekek annyira türelmetlenül várták a karácsonyt, hogy ezzel akarta kicsit könnyíteni az utolsó nap izgalmát. Hazánkban csak a második világháborút követően vált szokássá.

Milyen stílusú koszorút készítsek?

Hagyományos

Ezt fenyőgallyakból fonják, négy gyertyát helyeznek rá melyek színe a katolikus körökben lila, kivéve a harmadik, amely rózsaszín. A lila, a bűnbánat és a megtérés jelképe, a rózsaszín a közelgő ünnepet szimbolizálja.

Klasszikus

Ennek a stílusnak a meghatározó jegye a piros-arany-zöld színkombináció. A koszorút többnyire szalma vagy moha alapra készítik és különböző örökzöldekkel vonják be. A díszítés termésekből, piros és arany díszekből, masnikból áll. A gyertya színe általában piros.

Modern

Ennél a stílusnál az egyetlen elvárás az esztétikus megjelenés. Itt szabadjára engedheted a fantáziádat. Az alapok terén rendkívül széles választék áll a rendelkezésünkre: szalma, moha, hungarocell, tűző hab, kosarak, dobozok, kerámia és a fa szelet. A gyertyák bármilyen színűek és formájúak lehetnek és az elhelyezésük is csak tőled függ.

Az adventi koszorúk terén is vannak trendek, divatos színek és formák. A 2018-as egyik trend, hogy a szalma vagy hungarocell alapot valamilyen kötött anyaggal, illetve szőrmével burkolják be.

A színek terén a szürke, a fehér és a rózsaszín hódít és a természetközeli kiegészítők is nagyon népszerűek.

Nekem is tetszik az idei divat, ezért készítettem pár ilyen hangulatú koszorút. Egyediek, könnyen elkészíthetőek, és csodálatosan mutatnak az ünnepi asztalon. Ezekből válogattam ki nektek pár jól sikerültet:

Adventi koszorú szőrme alapon

Divatos adventi koszorú szörme alapon
Divatos adventi koszorú szörme alapon

25 cm átmérőjű szalma alapot kötött, világos szürke anyaggal vontam be, ehhez használhatsz régi sálat, pulóvert, szőrme csíkokat. Majd karácsonyfa formájú gyertyával és két masnival díszítettem. A gyertyák biztonságos rögzítéséhez egy szeget felmelegítettem és a gyertyába szúrtam.

Adventi asztaldísz pasztell színekben

Modern adventi asztaldísz
Modern adventi asztaldísz , rózsaszín gyertyákkal

Egy 25 cm átmérőjű fehér színű kosarat kibéleltem száraz tűzőhabbal. Közepére helyeztem a 12 cm-es pasztell rózsaszín gyertyákat és körbe díszítettem termésekkel és fehér, illetve rózsaszín gömbökkel.

A magasság különbségeket is tűzőhabbal oldottam meg. A gyertyák oldalát egy fehér szalaggal díszítettem, amit ragasztópisztollyal rögzítettem.

Az adventi időszak tartós, visszafogott dísze lehet, melyet évről-évre elővehetünk.

Téli táj ihlette adventi koszorú

Adventi koszorú, téli életképpel
Adventi koszorú, téli életképpel

Ez az adventi asztaldísz a téli tájat hozza otthonodba. 23 cm-es rönkszeletre készítettem. A havas fenyő alatt fekvő szarvast egy kisebb faszelettel megemeltem, a havas alapot pedig hópasztával értem el.

Pici fenyőtobozokkal, fából készült karácsonyi felirattal, 7 cm-es kellemes, zöld színű gyertyákkal díszítettem. A gyertyák közötti magasság különbséget vékonyabb, ágból vágott karikákkal értem el.

Alapanyagok a téli tájas adventi koszorúhoz
Alapanyagok a téli tájas adventi koszorúhoz

Számomra az elkészítésének legérdekesebb része a hópaszta használata volt, mert még nem alkalmaztam korábban. A rönkszeletekre spatulával vittem fel, az előzőleg jól felkevert anyagot, ami szemcsés matt hatást eredményezett. Száradás után kemény felületet képezett, amit könnyű tisztítani. A hópasztát a fenyővel és a szarvassal együtt hobbi boltban vásároltam.

Tanácsok:

  • Figyelembe kell vennünk, hogy a koszorúink 4 hétig díszítik otthonunkat, így olyan alapanyagokat kell választanunk melyek kibírják ezt szobahőmérsékleten.
    A lucfenyő nem alkalmas erre a célra, mert hamar lehullanak a tűlevelei!
  • Gondoskodjunk a színek és anyagok harmóniájáról.
  • Fordítsunk figyelmet a megfelelőgyertya kiválasztására. Ne legyen aránytalan a koszorúhoz képest, de számítsunk rá, hogy 4 vasárnapot meg kell érniük.
  • A koszorú kötésről további segédletet találsz a Mindenszenteki koszorú házilag című cikkben
  • További ötletet pedig a pinterest oldalamon is találsz
  • Az égő gyertyát ne hagyd felügyelet nélkül.

Ha adventi koszorút készítesz, a lehetőségek korlátlanok, rengeteg hangulatból, megoldásból válogathatsz.

Élménydús, vidám koszorú készítést és szép adventet kívánok mindenkinek!