Adventi naptár ötletek

Az adventi készülődés során sorba gyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, ünnepi díszbe öltöztetjük otthonunkat és naponta megnézzük, hogy milyen meglepetéseket rejt az adventi naptár. A 24 apró ajándék fokozza a várakozás örömét és egyedi csomagolásba rejtve szép dekorációs elem.  
Az üzletekben vásárolható, ablaknyitogatós, pici és nem túl finom csokoládét tartalmazó adventi naptárak az évek során unalmassá válnak.  Ha sajátkezüleg készítesz adventi naptárat akkor a családtagjaidra szabhatod és az otthonod kiegészítőivel is összehangolhatod. Íme két egyedi adventi naptár, ami házilag könnyen elkészíthető. 

Óriáskerék adventi naptár  

Óriáskerék Világítással
Óriáskerék Világítással

Ez egy igazán mutatós és évről évre elővehető adventi naptár. Felújíthatod az éppen divatos színekben vagy fejlesztheted egy forgó, zenélő változatig. 

Hozzávalók: 

 • Kerékpár kerék 
 • 24 X papírpohár 
 • Csomagolópapír 
 • Arany festék spray 
 • Égősor 
Óriáskerék Festve
Óriáskerék Festve

Elkészítés: 

Ennek az adventi naptárnak az elkészítéséhez úrahasznosíthatod a már nem használt biciklid kerekét. Célszerű az első kereket választani, mert azon nincsenek fogaskerekek. Első tendő, a kerékről a gumi eltávolítása. Ezt követően alaposan tisztítsd meg, mert különben a festék nem tapad jól. 
Ha ezzel megvagy készíts neki egy álványt, amire feltéve megáll. A vázat készítheted fa lapból és lécekből, de fémből is. Én a fa alapanyag használata mellett döntöttem, de egy kis lemez darabra is szükség volt. A következő képek segítenek az állvány elkészítésében. 

Óriáskerék Tengely Eleje
Óriáskerék Tengely Eleje
Óriáskerék Hátulja
Óriáskerék Hátulja

Ha a kerékre rögzítetted a léceket, akkor a lécek másik felét, a talp egyik szélére kell erősíteni. Ezt követően egy harmadik lécet a két szár elé csavarozni.  

Óriáskerék Alap
Óriáskerék Alap

Végül fújd le az arany sray-vel és elkészültél a nehezebb résszel. A középen lévő csavar eltakarásához egy régebbi karácsonyfa díszt használtam fel. Ha szeretnél körbe fényfűzért, akkor most kell feltenned és rögzítened. A cellux is megfogja, de többféle ragasztóval is megoldható. 

Következik a fehér papírpoharak bevonása, a piros ajándék csomagolópapírral. Ha találsz olyan poharat vagy kartonból készült muffin papírt ami tetszik, ez a lépés nem szükséges. Azt viszont jó tudni, hogy a fehér pohár jelentősen kedvezőbb áron vásárolható és tetszés szerint méretre vágható. 
Először egy poharat nevezz ki sablonnak és vágd méretre. Majd a csomagoló papírból vágjál akkora téglalapokat amivel könnyen betekerheted a poharakat. 

Óriáskerék Alapanyagok
Óriáskerék Alapanyagok

A poharak méretre vágásában segít a sablon, hiszen csak ráhuzod a fejre fordított pohárra és már körbe is tudod rajzolni. Majd a vonal mentén vágd le a felesleges részt. Egyszerű papírragasztó stifttel könnyen rögzíthető a csomagolópapír, a betekert poharakon. A folyékony ragasztó nem vált be, mivel átázott a csomagoló papír. A kilógó részeket, a pohár alján és a tetején is vágd le. 

A számozást vékony fa csillagokkal oldottam meg, amikre alkoholos filccel ráírtam a számokat. A poharak két szemközti oldalára lyukat kell csinálni, a rögzítéshez. Ez könnyen megoldható irodai lyukasztóval. Ezzel a porak elkészültek, már csak az álványra kell rakni. 
Ehhez azonban még tartókat kell hajlítani drótból számukra. Ha ez is megvan, fűzd a fel a poharakat, de úgy, hogy a dróton hintázni tudjanak. A poharak lecsúszását megakadályozhatod, ha ragasztasz a drót végére egy gyöngyöt. 

Óriáskerék
Óriáskerék


Elkészültél egy különleges adventi naptárral, amit már csak felkell töltened apró meglepetésekkel, csokoládéval. 

Adventi naptár vesszőkoszorún  

Adventi Naptár
Adventi Naptár

Ilyen adventi naptár könnyen készíthető és nagyon szép dekoráció is egyben. Vidáman bontogatja a család a kis csomagokat, míg végül leürül a koszorú, de semmi baj, mert addigra közel a karácsony szenteste. 

Hozzávalók: 

 • Vesszőkoszorú 
 • Pici fenyő ágak 
 • Ajándék csomagolópapír 
 • Kétoldalú ragasztó szalag 
 • szalag 
 • Zsinor 
 • Számos csipesz 
Adventi Naptár Koszorú Alapanyagok
Adventi Naptár Koszorú Alapanyagok

Elkészítés: 

Először célszerű a 24 pici csomagot elkészíteni. Ehhez téglalapokat kell vágni a csomagolópapírból, úgy, hogy a hosszabbik oldal kétszerese legyen a rövidebbnek. A képen látható adventi naptáron 8 X 16 cm-es, 6 X 12 cm-es és 10 X 20 cm-es téglalapokból készült csomagok lógnak.


A csomagolópapírból kivágott téglalap belső oldalán, a két hosszabbik és egy rövidebb oldalt végig kell ragasztani a kétoldalú ragasztószalaggal. Vigyázz, mert könnyen összeragad és utána már nem tudud szétvenni.  Majd a két rövidebb oldalt összeragasztva, kapsz egy hengert. 

Adventi Naptár Készítés
Adventi Naptár Készítés

Ez után az egyik hosszabbik oldalról is húzd le a védőt a ragaztószalagról és nyomd össze a két oldalt úgy, hogy egy kis zsákot kapjál. Majd helyezd be az ajándékot.  

Adventi Naptár Ajándékok
Adventi Naptár Ajándékok

Az utolsó oldal védőszalagának eltávolítása után ellenkezőleg nyomd össze a két oldalt. Ha van olyan ollód amivel hullámosat  vagy cikk-cakkkosat lehet vágni, még szebbé teheted. 

A kis csomagokból készíts 24 darabot. A méretét attól tedd függővé, hogy mit szeretnél bele tenni. Először lehet, hogy nehéznek tűnik, de hiddel, hogy nem az. Mire mindet elkészíted már profi leszel. Ezt a csomagolási módszert több helyen is tudod majd alkalmazni, akár a karácsonyi ajándékoknál is. 

Adventi Naptár Ajándékok
Adventi Naptár Ajándékok

A csomagok elkészítése után a koszorúra szalagokat kell kötni, hogy fel tudd majd akasztani.  Ahhoz, hogy a csomagokat fel tudd kötni a koszorúra 24 darab zsinorra is szükség lesz. Ezekre csipesszel erősíted rá a őket.  A koszorút fenyő ágakkal és négy masnival még szebbé teheted. 

Elkészültél, most már csak a helyét kell megkeresned és december elsején kezdődhet a bontogatás. 

Az adventi naptár nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek és akár az egész családnak is örömet okoz. Az adventi időszak másik elengedhetetlen kelléke az adventi koszorú. Ha saját magad szeretnél készíteni akkor ezen a linken találsz több ötletet is.

Jó készülődést.