Anyák napi ajándék ötletek 

Az anyák napját 2022-ben korán ünnepeljük, hiszen május elseje vasárnapra esik. Ezért, ha szeretnéd valami új ajándékkal meglepni édesanyád vagy a nagymamád érdemes időben körülnézni. Íme néhány sajátkezűleg elkészíthető ötlet segítségül. 

Pólófonalból szív alakú kosár 

A pólófonallal gyorsan haladsz és összesen négy sort kell készítened. Az eredmény nagyon dekoratív és később tárolásra is használható. 

Anyák Napi Kosár Rózsa
Anyák Napi Kosár Rózsa

Hozzávalók: 

  • Bordó pólófonal 
  • 5,5-ös horgolótű 
  • Szív alakú fa alap 
Anyák Napi Szív Kosár Alapanyagok
Anyák Napi Szív Kosár Alapanyagok

Elkészítés: 

Egy 15 X 14 cm-es szív formájú fa alapra lesz szükséged. Búzaszem mintát használva négy sort kell horgolni. A sorokat láthatatlan sorzárással célszerű befejezni, mert ilyenkor nem látszik, hogy hol kezdtél, hanem szép folytonos lesz. 

Anyák Napi Szív Kosár Jelölés
Anyák Napi Szív Kosár Jelölés

A búzaszem minta és a láthatatlan sorzárás képekkel ellátott, részletes leírását megtalálod itt. 

Ahhoz, hogy a szív formát kiadja a két csücsökbe célszerű szaporítani. Ez persze függ a fonalad vastagságától és a horgolótű méretétől is. 

Az első sorba a középső lyukakba két- két szemet szedtem fel, majd a második sorba szaporítottam mindkét helyen kettőt. A harmadik és negyedik sort simán búzaszem mintával végig horgoltam. 

Az is lehet, ha váltasz nagyobb tűre és akkor nincs szükség szaporításra. Mivel nem túl nagy a szív alap, így könnyen ki lehet próbálni a különböző változtatásokat. 

Anyák Napi Szív Kosár
Anyák Napi Szív Kosár

Ha elkészültél a kosárkával, nincs más dolgod, mint feltölteni virággal vagy valamilyen bonbonnal. 

Emeletes ajándékdoboz anyák napjára 

Ebben a dobozban egyszerre adhatod át a virágot és az édességet is. Kör és szív alakú dobozt is készíthetsz. 

Anyák Napi Doboz
Anyák Napi Doboz

Hozzávalók: 

  • 2 X kör alakú doboz 
  • karton 
  • szalag 
Anyák Napi Doboz Alapanyagok
Anyák Napi Doboz Alapanyagok

Elkészítés: 

A doboz készülhet papírból, de vékony furnér vagy fa alapanyagú is lehet. A lényeg, hogy két teljesen egyforma méretűre lesz szükséged. Hobbiboltban beszerezhetsz ilyet, a képen látható 12cm átmérőjű papírdobozokból készült.  

Először távolítsd el a tetőket, ezekre nincs szükség. Majd a kartonból vágjál egy akkora darabot, hogy körbe érje az egy más fölé helyezett dobozokat. 

Először a kartont vízszintesen és függőlegesen is felezd el és jelöld be középen, majd a függőleges vonal mindkét oldalára mérjél 2 cm-t.  A szalag helyét, a karton szélétől kb. 1,5 cm-re vágd ki és ragaszd is rá a szalagot. A szalag ragasztása, a doboz belső felére kerüljön. Figyelj, hogy egyforma magasságban legyen mindkét oldalon. Ezek megkönnyítik a dobozok ráragasztását. A kartonra az alsó doboz baloldalát, a felső doboz jobb oldalát kell felragasztanod úgy, hogy középen a négy cm szabadon maradjon.  

A ragasztó száradásához pontosan állíts be a részeket és rögzítheted is, hogy biztosan úgy álljon ahogy kell.  

Anyák Napi Doboz
Anyák Napi Doboz

Ha a ragasztó megszáradt nyisd szét és ellenőrizd, hogy jól működik. Végül az alsó doboz töltsd fel desszerttel, a felsőt pedig virággal. Ha nagyon mélyek a dobozok, akkor hungarocellel vagy tűzőhabbal segíthetsz rajta.  

Anyák Napi Doboz Nyitott
Anyák Napi Doboz Nyitott

A felső dobozba élővirágot is tehetsz, csak akkor nedves tűzőhabot használj és jól csomagold be, hogy nehogy a doboz átázzon. 

Elkészültél ezzel az egyedi ajándékdobozzal, amit, ha anyukád kedvenceivel töltesz fel, akkor biztosan örömet okozol neki. 

Anyák napi gyertyák  

Többféle gyertyát is készíthetsz anyák napjára. Nem mindegy, hogy csak díszítesz egy kész gyertyát, vagy magad öntöd. Először egy nagyon egyszerű és gyors ötlet.   

Anyák Napi Gyertya
Anyák Napi Gyertya

Hozzávalók: 

  • gyertya 
  • Szalvéta 

Elkészítés: 

Nincs másra szükséged csak egy fehér gyertyára, egy szalvétára és egy hajszárítóra.  

A szalvétából először vágd ki a mintát, amivel díszíteni szeretnéd a gyertyát. Majd a szalvétáról válaszd le a legfelső réteget, csak ezt fogod használni.  

A hajszárítóval melegítsd egy kicsit a gyertyát, majd helyezd el a mintát és a simítsd rá. Ezt követően melegítsd tovább, míg a szalvéta teljesen beleolvad (beszívja a viaszt) és nem látszik. 

Máris elkészültél, de ha kedved van még a gyertya hátsó felét is dekorálhatod. 

Ennél kicsit bonyolultabb, ha te öntöd a gyertyát. Előnye, hogy a gyertyamaradékokat újrahasznosíthatod. A különböző színeket keverheted és rétegezheted. 

Anyák Napi Gyertya Alapanyagok
Anyák Napi Gyertya Alapanyagok

lila árvácskás 

Ezt egy konyhai papírtörlő leürült hengerében elkészítheted.  

A gyertyaöntés lépéseiről részletesen olvashatsz, ha ide kattintasz.   

Még egy érdekes variáció. 

Anyák Napi Gyertya
Anyák Napi Gyertya

Ennek az a különlegesége, hogy a legfelső rétegbe bele tettem egy korábban jégkockatartóban készített pici szív gyertyát. A kanócot úgy tudod megoldani, hogy a pici szívből kihúzod, és a készülő gyertya kanócára húzod. 

Boldog anyák napját kívánok minden édesanyának és nagymamának!