Fonott tárolók fonalból

A különböző anyagú és formájú kosarak ma is nagy népszerűségnek örvendenek. Napjainkban a kosárfonás technikáját a hagyományos fűzfavesszőn kívül többféle anyagon is alkalmazzák. Ilyen például a peddignád, a papír vagy a közönséges madzag. A következőkben pedig, makramé fonal használatával készült tároló és kosár ötleteket találsz. 

A kosarak elkészítéséhez felhasználható rengeteg otthon megtalálható dolog. Például a kiürült kekszes doboz, műanyag tányér, többféle papír vagy éppen egy műanyag tálka. 

Ha mégsem ezeket szeretnéd újrahasznosítani, akkor a hobbiboltban találsz többféle fa alapot.  Ezeket eredetileg a peddignádhoz találták ki, de a lyukakba tökéletesen belefér a saslik pálca vagy a hurkapálcika is. Találkozhatsz olyan faalapokkal, amin nagyobb lyukak vannak, ezeket a pólófonal horgolásához használjuk. 

A fent említetteken kívül szükség lehet anyag darabokra, hurka pálcára, saslik pálcára vagy drótra. 

A megfelelő drótot nehezebb volt megtalálni, de egy jó ötletnek köszönhetően sikerrel jártam. Ezt a fajta drótot ne a hobbiboltban keresd, hanem olyan helyen, ahol kerítésdrótot forgalmaznak. A legjobban bevált az úgynevezett kötöző drót. A nagyobb darabokhoz vagy záró részhez pedig vezérdrótot használtam. Mindkettőből műanyag bevonatosat választottam, aminek zöld színe van. Ezeket a drótokat súlyra lehet vásárolni és nagyon kedvező az áruk. 

Faalapra készített kosárka

Egyszerűen elkészíthető ez a pici kosárka, ami jól használható például a fürdőszobában.  

Hozzávalók: 

 • Faalap 
 • Saslik pálca 
 • Fonal 
 • Gyöngyök 

Elkészítés: 

Először célszerű a saslik pálcákat méretre vágni. Ezt megkönnyíti egy csípőfogó. Ha levágtál annyi pálcát, mint amennyi lyuk van az alapon, jöhet a ragasztás. A képen látható tároló 9 cm-es átmérőjű faalapra készült és 17 db lyuk van rajt. A ragasztásnál próbáld a pálcákat úgy rögzíteni, hogy merőlegesen és masszívan álljanak. 

A következő lépés a fonallal való betekerés. Ehhez egy fehér-drapp melírozott makramé fonalat választottam. Ennél a kosárkánál hullámosan körbe-körbe kell tekerni a fonalat. Figyelni kell, hogy a fonalat egyenletesen tekerd és ne húzd túl, mert akkor beszűkítheted a tetejét.  

Fontos, hogy előre meg kell tervezni, hogy milyen mintával szeretnél dolgozni. Van olyan minta, aminél páratlan pálca szükséges, van olyan, amihez páros és van olyan, ami mindkét esetben használható. 

Próbálj teljes köröket készíteni, hogy mindenhol egyforma magas legyen a kosár. Ha a kívánt magasság feléig elértél vágd el a fonalat és ragaszd a kosár belső feléhez. A golyók felfűzése után, pedig a drapp színű fonallal kell folytatni a tekerést, a tervezett magasság eléréséig. 

Ez után a fonal rögzítése következik, majd célszerű a pálcikákat teljesen a fonalig lecsípni. A pálcák végeit eltüntetheted, ha körbe ragasztasz rá egy szalagot. A fehér fonalból hármasfonással készítettem szalagot és ezzel zártam a kosár tetejét. 

Papír tálkából készülő kaspók 

A következő kaspóknál két egyforma papírtálkát két különböző módon kezdtem el körbefonni. Az egyik merevebb és kiszélesedő, a másik egyenes formájú lett.  

Hozzávalók: 

 • Fonal 
 • 2 X Papírtálka 
 • Drót 
 • Gyöngy

Elkészítés: 

A használt papírtál átmérője a tetején 12 cm, az aljánál 10 cm, a magassága 7 cm. A két kaspó elkezdésében a különbség, hogy az egyik papírtálkának a tetejét levágtam. Ez amelyik teljesen melírozott fonalból készült. A levágott papírtálra körbe ráragasztottam az előre méretre vágott drótot (16 db-ot). Majd körbetekertem a tál magasságáig. 

A másik kaspónál az egész papírtál köré ragasztottam a drótot (14 db-ot) úgy, hogy kb. 2 cm-t ragasztottam a drótokból a tál aljára. Ezt a tálat csak addig tekertem körbe a melírozott fonállal ameddig a drótok oda voltak ragasztva. Fontos, hogy ne ragaszd végig a papírtálat, mivel akkor nem fogod tudni fonni a tál oldalánál. 

A melírozott kaspó mintájánál mindegy, hogy páros vagy páratlan drótod van. Az alsó résznél kívülről tekertem körbe a drótot, majd mindegyik drótra egy gyöngyöt fűztem és végül a tetejénél belülről tekertem körbe a drótot.  

A másik kaspót világoskék és fehér fonallal folytattam tovább. Ennél a mintánál páros számúnak kell lennie a drótoknak. A fonalakat belülre felragasztottam és először az egyik, majd a másik fonalat tekertem hullámosan. Vagyis a drót külső felén kék, akkor a belső felén fehér fonal van, a következő drótnál fordítva. 

Ennek a kaspónak a felső részét úgy készítettem, mint a melírozottét. A világoskék fonalat elvágtam, leragasztottam és a fehérrel folytattam. A lezáráshoz ennél gyöngyöket használtam. A melírozott kaspót pedig a saját fonalból fonott szalaggal fejeztem be. 

Kék-fehér dobozka  

Az elkészült tárolók közül ez okozta a legnagyobb fejtörést a készítés során, de megérte. Készítsd el te is. 

Hozzávalók: 

 • Fonal 
 • Műanyag tányér 
 • Drótok 
 • Szalag 
 • Anyag darab 
 • fogantyú 

Elkészítés: 

Az elkészítést a tároló aljával kezdtem, aminek az alapja egy műanyag IKEA-s gyerektányér. A drótokat ennél is méretre vágtam (23 db-ot), majd egy üveg oldalán meghajlítottam.  

Következő lépésként a tányér aljára ragasztottam az előre kivágott anyagot, majd elkezdtem körbetekerni kék fonallal. 

A tányért csak addig tekertem be fonallal amíg az oldaláig felértem. Ez után, felragasztottam a drótokat és folytattam a tekerést a tányér tetejéig. 

Majd felragasztottam a fehér fonalat és elkezdtem hullámosan haladni a két fonallal. 

Ahogy a közepétől haladtam felfele, egyre jobban vigyázni kellett, mert a fonál felfele csúszott. Egy-két helyen megragasztottam, hogy könnyítsek a fonáson. Amikor elértem a kívánt magasságot minden dróthoz odaragasztottam a fonalat.

Lezárásként vezérdrótból hajlítottam egy karikát (szintén üvegen) és betekertem kék fonallal. Ezt ragasztottam a tetejére, majd a szalagot is körbe rögzítettem. Ezennel elkészült a tároló alja. 

A tetőhöz újra vágtam drótot (21 db-t). Ezeket is üvegen meghajlítottam, majd fogóval behajlítottam az egyik végéből egy pici darabot. Miután ezzel elkészültem egy papírhengerből levágtam egy darabot, ráhúztam a fa golyót. Ezt úgy vásároltam, hogy már lyukas volt a közepe. Szerencsémre pont rá ment a papírhengerre. Megjelöltem és egy befőttes gumit tekertem a jelre.  Ebbe raktam bele sorba a drótokat. Végül egy gyorskötözővel és ragasztóval rögzítettem a drótokat.

Ez után már könnyű dolgom volt, mert hullámosan tekertem a fonalat körbe-körbe. Végül minden dróthoz rögzítettem a fonalat. Lezárásként, a kék a fonallat ragasztottam a drótvégekre.

Elkészült a tető is, így a tároló már használatba vehető.

Drapp tálca

A tálca viszonylag könnyen elkészíthető. A folyamat egy kicsit különbözik az eddigiektől, mivel itt nincs szükség semmilyen dobozra. 

Hozzávalók: 

 • Fonal 
 • Drótok 
 • 2 x Kör falap 
 • Kisebb falap 
 • anyag

Elkészítés: 

A tálca átmérője 35 cm és 4 cm magas. A közepén lévő kör alakú falapokkal kezdtem a készítést. Ezeknek az átmérője 15 cm. Mindegyiknek az egyik felét beragasztottam a kiválasztott anyaggal. Majd ötödöltem a kerületét és ezt fel is rajzoltam. Ezzel megkönnyítve a 35 db drót ragasztását. Az egyik falap közepére felragasztottam a kisebb fa korongot, aminek az átmérője 9 cm. 

A drótok ragasztása következett a kisebb fa korong körül. Miután végeztem, a másik falapot is ráragasztottam, úgy, hogy minkét nagy korongnak az anyaggal bevont fele legyen kívül.

Miután elértem a tervezett átmérő méretet, a drótokat felhajtottam és tekertem tovább.

A magasság elérésekor itt is ragasztottam fonalat a drótokhoz, majd lecsipkedtem a felesleges részt. A drót végek eltakarása céljából körberagasztottam fonallal.

Elkészült egy sokoldalúan használható tálca. Ha még egyet készítek a felső fa korongot lecserélem vékonyabbra és azt is betekerem fonallal, hogy ne látszódjon. 

Füles kosár készítése 

Ennek a kosárnak az elkészítése is könnyű és jól használható.  

Hozzávalók: 

 • Fonal 
 • 2 x Műanyag tányér 
 • Drótok 
 • Anyag darabok 
 • Gyöngyök

Elkészítés: 

Ennek a kosárnak a készítése nagyban hasonlít több előzőéhez. A különbség itt is a kezdésben van. Az alapja egy egyszer használatos műanyag tányér, ami átlátszó. Az utóbbit kihasználva, két tál közé tesszük az anyagot, ami belülről látszani fog. Miután össze ragasztottam a két tálat, levágtam a tetejét. Így kb. 4 cm magas tál maradt. Így egy vízálló tálcát kapunk, mégis a kiválasztott anyag látszik. 

Az aljára ráragasztottam az előre kivágott anyagot, majd elkezdtem betekerni a fehér fonallal. Ebben az estben is csak az oldal eléréséig. A drótok (20 db-ot) felragasztása következett, majd tekertem a tál tetejéig.

Miután az alap elkészült, folytattam a tekerést hullámosan a két fonállal. Ehhez a mintához is páros számú drót szükséges. Pár sor után lecseréltem a melírozott fonalat kékre, mivel a minta alig látszódott.

Amikor elértem a tervezett magasságot, 4 db hosszabb drótot vezettem le a már betekertek drótok mellett, a fülnek. A kosár tetejének befejezése után felfűztem a gyöngyöket és fogóval középre hajtottam a drótokat.

Középen celluxszal összeragasztottam, hogy könnyebben betekerjem fonallal. 

A fonalnak számos előnyös tulajdonsága van a fűzfavesszővel szemben. Például könnyű tekerni, nem kell toldani, színes, jól használható. Ha kedvet kaptál a fonallal való kosárfonáshoz, próbáld ki bátran.