Kagylós dekorációs ötletek

A kagylókból készített dekorációval nyári hangulatot teremthetünk otthonunkba vagy éppen visszaemlékezhetünk a nyaralás szép élményeire. Ha éppen elmaradt a nyaralás itthon is szebbnél szebb kagylót tudsz beszerezni.  

A kagylókat színessé is tehetjük egy egyszerű akril festékkel, ebben a gyerekek is szívesen részt vesznek. Készíthetünk az iskolakezdéshez hangulatos ceruzatartót vagy a szobájukba egyedi díszeket. 

A következőkben találsz néhány ötlet a kagylók kreatív felhasználására.  

A kagylók tisztítása 

A kagylókat függetlenül attól, hogy gyűjtöttük vagy vásároltuk mindig tisztítani és fertőtleníteni kell. Bárhogy is használjuk fel őket, ezt célszerű elvégezni, hiszen baktériumok hordozói lehetnek. 
Tisztíthatjuk mosogatószerrel és körömkefével, áztathatjuk fertőtlenítőszerbe, de ki is főzhetjük őket.  

Fonalas kagylós koszorú 

Gyorsan és könnyen elkészíthető változat, ugyanakkor nagyon dekoratív. 

Fonnallal Betekert Kagyló Koszorú
Fonnalas Kagyló Koszorú

Hozzávalók: 

 • hungarocell koszorú 
 • fonal 
 • kagylók
Fonnallal Betekert Kagyló Koszorú Alapanyagok
Fonnalas Kagyló Koszorú Alapanyagok

Elkészítés: 

Először a fonalat célszerű kiválasztani. Készítheted szín átmenetes gombolyagból, de akár több, megfelelő színű fonalat is összeválogathatsz. Jól felhasználhatóak a maradék fonalak.  

A képen látható koszorú szín átmenetes fonalból készült. Többször el kellett vágni a fonalat, mert olyan sok volt egy-egy árnyalatból, hogy három színnel betekerhettem volna az egész koszorút. 
Ha már van hungarocell koszorú alapod és fonalad, akkor már kezdheted is betekerni. Próbáld jó szorosra. Figyelj, hogy ne tekeredjen többször egymás fölé. 
Ha elkészültél, akkor a fonalból egy akasztót is köthetsz a koszorú hátsó oldalára.  

Fonnallal Betekert Kagyló Koszorú Betekerve
Fonnalas Kagyló Koszorú Betekerve

Következő lépés a kagylók helyének megtervezése, majd felragasztása.  

Elkészültél, már teheted is a helyére. 

Vessző koszorú kagylókkal 

Ez egy igazán nyaralós hangulatú koszorú, hiszen tartalmaz olyan jelképeket, amikről biztosan a tenger, a nyaralás jut mindenkinek az eszébe.  

Vessző Koszorúból Dísz
Vessző Koszorúból Dísz

Hozzávalók: 

 • vessző koszorú 
 • pici gipsz tengeri jelképek 
 • kagylók 
Vessző Koszorú Alapanyagok
Vessző Koszorú Alapanyagok

Elkészítés: 

Először a vesszőkoszorúra tervezd meg, hogy mit hova fogsz ragasztani. Ebben a kép segít. A világítótornyot és hasonló gipszformát a hobbiboltokban találsz vagy a régebbi nyaralásokról hozott díszekről is levehetsz. (A vitorlásokkal én is így tettem.) Azért fontos a tervezés, mert a felragasztott részeket nehéz visszaszedni, eltörhetnek. 

Fa csipeszekből nyárias koszorú 

A fa csipesz egy nagyon sokféleképpen használható alapanyag, amit könnyen és kedvező áron beszerezhetsz. A koszorúkon kívül dísztárgyakat, ceruzatartót, kosarakat és még rengeteg érdekes dolgot készíthetünk belőlük. A koszorúkat is többféle módon készíthetjük. A csipeszeket egészbe, de darabjaira szétszedve is változatosan használhatjuk alkotásainkhoz. Az alap, amire rárakjuk a csipeszeket lehet fa, papír és sokan drót koszorút is alkalmaznak.  Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető változatot mutatok.  

Csipeszes Koszorú
Csipeszes Koszorú

Hozzávalók: 

 • fa csipeszek 
 • kék festék spray 
 • kagylók 
Csipeszes Koszorú Alapanyagok
Csipeszes Koszorú Alapanyagok

Elkészítés: 

Az elkészítéshez egy hullámkarton doboz oldalából kivágott alapra lesz szükséged. A képen látható koszorú egy 20,5 cm átmérőjű alapra készült, aminek a belső kör átmérője 15 cm. Egy kb. 3 cm széles részre csíptetheted fel a csipeszeket. 

Következő lépés a csipeszek felrakása. Próbáld egyformán és egyenletesen körbe csiptetni az alapot. Ehhez 51 db, 1 cm széles és 7,2cm hosszú fa csipeszt használtam fel. A csipeszeket olcsóbban beszerezheted különböző nagy áruházlánc kínálatából. 

Csipeszes Koszorú Készítése
Csipeszes Koszorú Készítése

Ha elkészült a csipeszkoszorúd, következik a festése. Az akril festékszóró spray a legegyszerűbb megoldás. Minden oldalról fújd le, hogy mindenhol kék legyen. 

Csipeszes Koszorú Festve
Csipeszes Koszorú Festve

Száradás után tervezd meg a kagylók helyét, majd ragaszd is fel őket.  

Elkészültél egy dekoratív nyári ajtódísszel.  

Ceruzatartó kagylókkal  

Ennek a ceruzatartónak az elkészítésében a gyerek is szívesen részt vesznek. Különös örömmel festenek színesebbnél színesebb kagylókat.  

Kagylós Ceruzatartó
Kagylós Ceruzatartó

Hozzávalók: 

 • konzerves doboz 
 • festékek 
 • kagylók 
 • levegőn száradó gyurma 
Kagylós Ceruzatartó Alapanyagok
Kagylós Ceruzatartó Alapanyagok

Elkészítés: 

Első lépésként a kagylók közül válogass olyanokat, amelyek méretben megfelelőek és akril festékkel fest le a neked tetsző színekre. 

Ha megszáradt a festék, a levegőn száradó gyurmából nyújts egy csíkot, aminek a vastagsága elég ahhoz, hogy egy kagylót bele lehessen nyomni. Majd tekerd körbe vele a konzerves dobozodat.  A konzerves dobozok közül jól használhatóak ceruzatartónak a kiürült kukoricás, babos, gombás dobozok.  

Ha elkészült a gyurma bevonat nyomkodd bele a lefestett kagylókat. Ilyenkor még igazíthatsz a gyurmán.  

Ha eddig elkészültél már csak várni, kell, hogy megszilárduljon a gyurma. 

Ha szeretnél több ceruzatartós ötletet a következőn linken találsz pár érdekeset. 

Üvegek kagylós díszítéssel 

A különböző színű és formájú üvegeket is szépen lehet a kagylókkal dekorálni. Próbáld ki te is, íme néhány ötlet. 

Kagylós Üvegek
Kagylós Üvegek

Hozzávalók: 

 • üveg 
 • madzag 
 • kagylók 
Kagylós Üveg Alapanyagok
Kagylós Üveg Alapanyagok

Elkészítés: 

Ezeknek az üvegeknek az elkészítésének a legfontosabb része a kagylók kilyukasztása. Ezt többféle képen megteheted. Először nekem a fúrás volt a leg kézenfekvőbb, de elég sokat eltörtem. Majd körülnéztem az interneten és kipróbáltam egy másik módszert. Ez pedig a kagyló szeggel való kilyukasztása. Sikerrel jártam. Egyet sem törtem el és gyors megoldás.  Egy fadarabra, egy szegre és egy pici kalapácsra lesz szükséged. A kagylót a kis csúcsos részénél kell lyukasztani. 

Kagyló Lyukasztása
Kagyló Lyukasztása

 A fadarabra helyezve egy picit üss a szegre és kész is.  

Kagyló Szélcsengő Lyukasztása
Kagyló Lyukasztása

Készíts párat és már kezdheted is felfűzni a kagylókat. A felfűzést vékonyabb madzagra célszerűbb végezni, az üveg betekerésére egy picit vastagabbat válassz.  

Ha több kagylót szeretnél egy madzagra felfűzni, akkor a kagylókat rögzíteni kell. Ezt lehet egy csomóval, de nekem egyszerűbb volt egy gyöngyöt is felfűzni és odaragasztani. 

Kagylós Üvegek
Kagylós Üvegek

Az üvegek díszítéséhez a kagylókat festéssel színezheted, használhatsz gyöngyöket és különböző szalagokat is. 

Szélcsengő 

A kagylókból igazán csilingelő szélcsengőt készíthetsz, a lyukasztása egyszerű és gyors. Ha sok kagylót gyűjtöttél készíthetsz ajándékba is. 

Kagyló Szélcsengő
Kagyló Szélcsengő

Hozzávalók: 

 • karika 
 • fonal 
 • pici gyöngyök 
 • kagylók 
Kagyló Szélcsengő Alapanyagok
Kagyló Szélcsengő Alapanyagok

Elkészítés: 

A szélcsengőhöz szükséged lesz egy alapra, amire felkötöd a felfűzött kagylókat. Ez lehet egy fa vagy fém karika, amit betekerhetsz madzaggal. 

 A képen látható szélcsengő alapja egy lopótökből maradt, miután a többi részét felhasználtam. Ha érdekel, hogy mit készítettem belőle itt megtalálod.  

Az elkészítésnek az első lépése a kagylók kilyukasztása. Ezt feljebb részletesen megtalálod.   

Kagyló Szélcsengő Fűzése
Kagyló Szélcsengő Fűzése

A következő lépés a kagylók felfűzése. A kagylókat csomókkal vagy ragasztott gyöngyökkel rögzíteni kell, mert különben mind lecsúszik. 

Végül rögzítsd a felfűzött kagylókat az alaphoz és az egész felakasztáshoz is készíts akasztót fonalból. 

A kagylókból nagyon sok minden készíthető, ez a néhány ötlet csak pár volt a terveimben szereplők   közül. Ha valamelyik elnyerte tetszésed készítsd el te is.  

További ötleteket találsz ebben a cikkben.