Kreatív vödör kertészkedéshez

Megérkezett a jó idő, örömmel töltünk egyre több időt a szabadban. A kertészkedést kedvelők pedig lelkesen nekilátnak kertjük, fűszernövényeik és virágaik ültetéséhez. 

A kertészeti munkák elvégzéséhez nélkülözhetetlen néhány eszköz. Amikor ültetni indulunk az eszközökön kívül még több dolgot is vinnünk kell magunkal. Például magokat, az ültetni kívánt növényeket, locsolót.  Azért, hogy ezt mindet egyszerre tudd vinni jól jön egy kertészkedős vödör, sok-sok zsebbel.  

Virágos vödör, kertészkedéshez 

Az elkészítése többféle alapanyagból és módon is megoldható, de ennek az érdekessége, hogy varrás nélkül is elkészíthető. 

Kertészkedős Vödör
Kertészkedős Vödör

Hozzávalók: 

  • Vödör 
  • Anyag 
  • Vasalható szegőszalag 
Kertészkedős Vödör Alapanyagok
Kertészkedős Vödör Alapanyagok

Elkészítés: 

Elsőként a vödröt kell kiválasztani. Nem feltétlen szükséges újat vásárolni egy jó állapotban lévő használt is tökéletes. Az általam választott műanyag vödör 10 literes, 26 cm magas és 25,5 átmérőjű. A fülnél mért legnagyobb átmérő 27 cm.  

Az anyagokból erősebb vásznakat választottam. Mindkét fajta anyag 140 cm széles. A virágosból 1 métert, a zöldből 50 cm vásároltam. 

A varrás helyett használt vasalható szegőszalagot az IKEA-ban találtam (SY rávasalható szegőszalag). Később kiderült, hogy több helyen is beszerezhető. 

Először, a vödröt körülvevő legnagyobb, virágmintás anyagot célszerű kivágni, ami egy 86 X47 cm-es téglalap. A virágos anyagból még a belső zsebeknek kettő 18 X 60 cm-es, a külső zsebeknek pedig kettő 16 X 60 cm-es téglalapot kell kiszabni.  

A zöld anyagot a szegésekre használjuk. A szegőszalag 1,7 cm széles, a könnyebb mérés és számolás miatt 2 cm-re kerekítettem. Tehát a szegéshez levágott darab szélessége mindig 8 cm a hossza pedig változik. A szegésekhez a zöld anyagból, a következő méretű darabokat szükséges kiszabni: 

  • 4 db 8 X 23 cm (a vödör füle alatt felvágott anyag szegéséhez) 
  • 4 db 8 X 60 cm (a zsebek felső részének szegéséhez) 
  • 2 db 8 X kb. 40 cm (az alsó rész szegéséhez, a zsebek alsó részével együtt)  

A szegőt mindig ugyanazzal a módszerrel készítjük el. Ez pedig a következő: 

A levágott anyagot először félbehajtod, majd levasalod. A következő lépés, hogy széthajtod az anyagot és két oldalról behajtod az előbb vasalt élig (a közepéig) és megint levasalod.   

Kertészkedős Vödör Készítése
Kertészkedős Vödör Készítése

Ezek után következik a szegőszalag behelyezése és levasalása. Ehhez célszerű, a vasalót közepes hőfokra állítani.  

Kertészkedős Vödör Készítése
Kertészkedős Vödör Készítése

Az IKEA használati utasításában nedves rongyon keresztül javasolja a vasalást. Ennél a vödör készítésnél ez nem jó, mert látnod kell, hogy hol vasalsz. Figyelni kell, hogy a szegőszalag ne lógjon ki az anyag alól, mert a vasalóra, illetve a vasalódeszka huzatára olvad. Érdemes egy anyaggal leteríteni a vasalódeszkát, hogy véletlenül se sérüljön.   

Ha a zöld anyagból elkészült a szegély, (A következő képen látod, hogy hogyan történik vele a szegés.) akkor arra kell figyelned, hogy a zöld szegély és a virágos anyag között mindig legyen vasalható szegőszalag. 

Kertészkedős Vödör Készítése
Kertészkedős Vödör Készítése

Ha a szabás és a szegélyek elkészítésével megvagy, az összeállítás következik. A vödröt körülvevő virágos anyagot hajtsd félbe, mintha egy csövet akarnál készíteni, amit a vödörre lehet húzni. Terítsd magad elé a félbe hajtott anyagot. Az egyik oldal végig egyben van, a másik végig nyitott. A zárt oldalt alulról fel kell vágni 23 cm-t, a nyitott oldalt pedig össze kell rögzíteni, úgy, hogy 23 cm maradjon alul. A rögzítést szintén a szegőszalaggal tudod megoldani.  

Ha a felső részt össze vasaltad a szegőszalaggal, akkor az alsó részből le kell vágni mindkét oldalból annyit, amennyit az összevasalás elvett. Tehát, ha magad elé fekteted az anyagot, akkor mindkét oldalnak végig egyformának kell lennie. 

A következő lépés, a felvágott alsó részek szegése, de ehhez elő kell készíteni a zsebek anyagát is. Ez azért szükséges, mert a zsebek anyaga is bemegy a zöld szegő alá.  

Kertészkedős Vödör Készítése
Kertészkedős Vödör Készítése

A zsebeknek levágott anyagok felső részét szegd be a zöld anyaggal. Majd fel kell mérni a zsebeket az elénk fektetett anyagra, 9,2 centiméterenként és a zsebek anyagára pedig 13,2 centiméterenként, úgy, hogy mindkettő anyag, mindkettő szélén elhagysz 2-2 cm-t. Ez a zöld szegély helye lesz. 

Kertészkedős Vödör Készítése
Kertészkedős Vödör Készítése

A pontos rögzítéshez jó segítség, a gombostű. Kezd el az egyik oldalon a zöld szegővel, majd sorba a zsebekkel.  

Kertészkedős Vödör Készítése

Ha végig értél a négy zseben, a zöld szegővel zárd le, vagyis itt is vasald fel a zöld szegőt oldalra. Ezzel elkészültél a vödör egyik felén, a külső oldalon levő zsebekkel. 

Kertészkedős Vödör Készítése

Ismételd meg ezt a folyamatot az anyag felső részén is. Ezek lesznek a vödör belsejében, itt a széleket nem szükséges szegni. Miután ezzel is megvagy, a másik oldal elkészítése következik.  

A fülek alatt célszerű rögzíteni a két anyagot. Ezt megteheted például egy vékony kötéllel, patenttal vagy valamilyen csattal.  

Kertészkedős Vödör Készítése

Elkészültél, már csak fel kell tölteni a vödröd a kertészkedéshez használt dolgaiddal és indulhatsz ültetni. 
 

Konzervdobozból készített vödör 

Kertészkedős Vödör
Kertészkedős Vödör

Hozzávalók: 

  • Konzerves doboz 
  • Anyag 
  • Vasalható szegőszalag 
Kertészkedős Vödör Alapanyagok
Kertészkedős Vödör Alapanyagok

Elkészítés: 

Ilyen, nagy konzerves doboz (26 cm magas és 23 cm átmérőjű) általában otthon nem lelhető fel, de beszerezheted például sütödében, ahol nagyon szívesen neked adják a kiürült uborkás dobozokat. 

Az elkészítésben annyi a különbség az előzőleg leírt műanyag vödörhöz képest, hogy ezt célszerű lefesteni, a rozsdásodás elkerülése végett. Továbbá egy fület is csinálni kell neki. Az utóbbit egy régi válltáska pántjából készíthetsz.  

Ennek a vödörnek az elkészítése gyorsabb, kevesebb vasalható szegőszalag és anyag szükséges hozzá. Ahol lehetett picit nagyobbra szabtam az anyagot és azzal szegtem be.  Az elkészítés további lépései megegyeznek a feljebb leírt vödörrel.  

Mindkét vödör nagy segítség a kertészkedéshez mivel rendszerezetten lehet tárolni bennük eszközeinket és egyszerre tudsz mindent vinni. A következő lépés egy virágtartó készítése is lehet, ide kattintva megtekinthetsz néhány virágtartó ötletet.