Lekvárok, befőttek kreatív díszítése 

Lekvár, Befőtt Címke Lekvárokon
Lekvár, Befőtt Címke Lekvárokon

Elkezdődött a nyári eltevési időszak. Készülnek az első eper lekvárok, cseresznyebefőttek és szörpök. Ha a finom gyümölcsökkel feltöltött üvegekre még fordítasz egy kis időt, akkor szebbé teheted őket. Néhány egyszerű ötlet, hogy ne csak finomak, de dekoratívak is legyenek a polcra kerülő lekvárok és befőttek. Az így dekorált üvegek ajándékként is nagy örömöt okozhatnak. 

Az üvegeket különböző címkékkel és a tető díszítésével tehetjük még egyedivé.  

Különböző formájú és stílusú címkékkel láthatjuk el a lekvárokat és befőtteket, amiket többféle módon is rögzíthetünk rájuk. A címkének nemcsak díszítő szerepe van, hanem fontos információkkal is szolgál. Például: mi található az üvegben, mikor lett eltéve, édesítővel vagy cukorral készült. 

Saját címke szerkesztése 

Az interneten számos nagyszerű címke megtalálható, azonban könnyen tudsz sajátot tervezni. Ezáltal teljesen személyre szabhatod, akár a saját epred képét is rárakhatod, a kedvenc színeidet alkalmazva. 

Befőtt Címke Tetők
Befőtt Címke Tetők

Sok megoldás létezik a címkék tervezésére, pár olyat gyűjtöttem össze, amely nem igényel komolyabb erőfeszítést. Az egyik lehetséges megoldás, ha az általad használt szövegszerkesztőben összeállítod a címkét. Azonban használhatsz online tervező programokat, mint például a VistaCreate vagy a canva. Ezek a megoldások nagyszerű lehetőségeket nyújtanak azonban, ha a végén matricaként szeretnéd használni a címkéket, akkor még nagyon pontosan bekell állítanod a dokumentumod, hogy a címkék az etikett megfelelő helyére essenek. 

Erre is van egy megoldás az Avery. Ez a vállalat elsődlegesen címkéket, etiketteket gyárt, azonban rendelkezik egy tervező programmal is. Itt a címke szerkesztés mellett kiválaszthatod, hogy milyen etikettet sikerült vásárolnod és a program automatikus kalkulálja a címkék helyét a dokumentumban. Ezt használtam én is és ezen a linken megtalálod a mintákat, amelyeket készítettem. 

Pár ötlet a matricák felhasználásáról. 

Lekvár, Befőtt Címke Lekvárokon
Lekvár, Befőtt Címke Lekvárokon

Az IKEA termékei között is találhatsz olyanokat, amelyeket könnyen és egyszerűen tudsz használni az eltevéseid során. 

Lekvár, Befőtt Címke Alapanyagok
Lekvár, Befőtt Címke Alapanyagok

Transzfer technikával 

A transzfer technika esetében nem papírból kivágott mintát ragasztunk, hanem csak a festéket visszük át az adott felületre. Azt kell jól kiválasztani, hogy milyen anyag segítségével juttatod át a festék réteget a papírlapról. Ebből adódóan többféle transzferálási lehetőség létezik. 

Transzfer tollal 

Lekvár, befőtt Címke Transzfer tollal
Lekvár, befőtt Címke Transzfer tollal

Transzfer tollal fa korongokat és fém tetőket is dekorálhatsz gyümölcsök kinyomtatott képeivel. 

Lekvár, Befőtt Címke Alapanyagok
Lekvár, Befőtt Címke Alapanyagok

 A feliratok nyomtatásánál figyelj, mert tükrözni kell őket. A fém tetőknél halványabb árnyalatokat lehet elérni.  

Lekvár, befőtt Címke Transzfer tollal
Lekvár, befőtt Címke Transzfer tollal

Cellux ragasztós transzferrel 

Lekvár, Befőtt Címke Eperlekvárokon
Lekvár, Befőtt Címke Eperlekvárokon

Ezzel a módszerrel gyorsan készíthetsz egyedi dekorációt.  
Előnye, hogy elkészítése egyszerű, rövid időt vesz igénybe és a címke a kiürült az üvegről könnyen lehúzható, nincs szükség áztatgatásra. 

Hátránya, hogy akkora méretű címkét tudsz csinálni, amekkora a ragasztó szélessége (Kb. 4,5 cm) Emellett fehér címkét nehezen tudsz készíteni. Ennek az oka, hogy a nyomtató fehéret általában nem nyomtat és ebben az esteben is a festéket visszük át a celluxra.  

Az elkészítést a címke vagy felirat megtervezésével, majd nyomtatásával kell kezdeni. Ha többet készítesz, akkor helyezd a képeket kicsit távolabb, hogy könnyebb legyen majd a ragasztót ráhelyezned. Lézernyomtatóval sima fénymásoló papírra és tükrözés nélkül kell nyomtatni. 

Lekvár, befőtt Címke Matrica
Lekvár, befőtt Címke Matrica

Ha ezzel megvagy, tisztítsd meg az üvegek felületét, hogy ne legyenek zsíros, ragadós részek vagy ujjlenyomatok. 

Majd következő lépéskén a kinyomtatott képeket cellux-al ragaszd le úgy, hogy levegő ne maradjon alatta. Az ujjaddal nyomkodd ki a légbuborékokat, szépen simítsd rá a címkére a ragasztószalagot. 

Ha ezzel elkészültél, vágd körbe a képeket úgy, hogy a celluxon vágsz. Az egészet le kell fednie a ragasztónak, sőt jobb, ha pár millimétert túllóg. 

Lekvár, befőtt Címke Ragasztóval
Lekvár, befőtt Címke Ragasztóval

Egy pici tálba tegyél langyos vizet, majd helyezd bele a képeket. Körülbelül öt perc múlva, amikor a papír már jól elázott vedd ki és kezd el ledörzsölni a ragasztószalagról a papírt. Ha nem jön könnyen, tedd vissza egy kicsit. Óvatosan dörzsölni kell, hogy ne sérüljön a festékréteg. 

Ha már egyáltalán nincs papír a celluxon, akkor tedd félre száradni, majd ragaszd a tervezett helyére. Itt is jól nyomkodd ki a levegőt alóla, hogy ne keletkezzenek légbuborékok. 

Ha megtetszett ez a dekorálási mód további ötleteket találsz ide kattintva. 

Nyomtatott címkék laminálva 

Ezek előnye, hogy tartósak több éven át is használhatóak. Ennél célszerű az egyik felére tenni, hogy mi van benne és a másik oldalt pedig üresen hagyni. Laminálás után az üres oldalra a dátumot alkoholos filccel rá tudod írni, ami letörölhető, így többször újra tudod használni.  

Lekvár, Befőtt Címke
Lekvár, Befőtt Címke

 

Elkészítéséhez sima A/4- es papírra kinyomtatod a tervezett címkéket, majd lelamináltatod vagy ha van lamináló géped saját magad is megoldhatod. Ez után már csak kivágod őket és irodai lyukasztóval kilyukasztod. Ezeket a címkéket szalaggal vagy madzaggal tudod az üvegre kötni.   

Az üvegek dekorálása anyaggal 

Lekvár, Befőtt Címke Lekvárokon
Lekvár, Befőtt Címke Lekvárokon

Különböző anyagokból kivágott körökkel is jól lehet díszíteni az üvegeket. Az anyag lehet színes, vidám, de rusztikus is.  

Terítők
Terítők

Dekorálhatod a befőtteket, lekvárokat a már nem használt horgolt terítőkkel is. A cukrászkellék boltban kedvező áron lehet vásárolni pici tortaszalvétát ezek is jól mutatnak az üvegek tetején.  

Terítők
Terítők

A különböző színes muffin papírok is lehetnek dekorációs alapanyagok. 

A bemutatott ötletek közül remélhetőleg pár felkeltette az érdeklődésedet és te is elkészíted valamelyiket vagy egy újabb ötletre inspirált.