Mindenszenteki koszorú alapok készítése

A mindenszenteki koszorút sokan saját magunk készítjük. Évről évre próbálunk egy kicsit változtatni, hogy ne ugyanolyan koszorút vigyünk szeretteink sírjára. Egyre több tapasztalatot szerzünk és felmerül a gondolat, hogy magát a mindenszenteki koszorú alapot is elkészítsük.  

Hogyan fogjunk hozzá? Hogyan kell csinálni?  

A következőkben találtok néhány ötletet a hagyományos alapok készítéséhez, amit kiegészítettem modernebb megoldással. 

Toboz koszorú alap készítése  

Toboz Koszorúalap Házilag
Toboz Koszorúalap Házilag

A toboz koszorú alap készítését többféleképpen és több fenyő tobozából is csinálják. Használható például az erdei-, fekete- és a lucfenyő toboza. Az utóbbi egy kicsit kilóg a sorból, mert toboza hosszúkás, vékony és ezért más a felhasználásának formája. 
Hagyományosan, drótozással erősítették a tobozokat koszorú formára. Először nézzük ezt, hogy is lehet elkészíteni. Szükséged lesz tobozokra, kötöződrótra és egy drótkarikára. 

Toboz Koszorúalap Alapanyagok
Toboz Koszorúalap Alapanyagok

A tobozok egy kellemes kirándulás során begyűjthetőek, persze ha több koszorút készítesz, akkor virágnagykerben is megvásárolhatod. 

A képen látható fenyőtoboz alapot fekete fenyő tobozaiból készítettem. A tobozokat méret szerint célszerű szétválogatod, mert közel egyformákra lesz szükséged. (Az általam használtak kb. 5 cm átmérőjűek és 6 cm magasak)  
Ez a fajta toboz koszorú alap két körben egymáshoz drótozott toboz sorból áll. Ebből az első kört egy drótból készített karikára kell rögzíteni. Ez stabilitást ad neki és a kör formát is könnyebb tartani. A drótkarika mérete meghatározza a kész alap méretét. A 20 cm átmérőjű drótkarikából lett egy 34 cm fenyőtoboz alap.  
A tobozokat állva, az alsó részüknél a drótkarikára húzzuk. A tobozt forgatva, könnyen megtalálható a megfelelő beállítás.  

Toboz Koszorúalap Házilag
Toboz Koszorúalap Házilag

A tobozokat egyesével a drótkarikára és egymáshoz drótozzuk. 

Toboz Koszorúalap Házilag
Toboz Koszorúalap Házilag

Az általam használt kötöződrót 0,65 cm vastag. A drótot könnyebb elvezetni a toboz pikkelyei között, ha először elvezeted, besegíted a drótot a megfelelő helyre és utána nyomod oda szorosan a tobozt az előzőhöz. Szebb lesz az alapod, ha a drót kevésbé látszik, erre alul is érdemes figyelni. Teljesen persze nem tüntethető el. Ha megtellett a drótkarika, kezdheted a következő sort. 

Toboz Koszorúalap Házilag
Toboz Koszorúalap Házilag

Fordítsd meg az eddig elkészült toboz karikát és kezdheted az új tobozokat feldrótozni, amik szintén állva helyezkedjenek el. Ebben a sorban is a karikához és az előzőhöz is rögzítsd.  A drótot próbáld jó szorosra húzni, hogy minél stabilabb legyen az elkészült alap.  Amikor körbe értél az első és az utolsó tobozt is drótozd össze. Ehhez az alaphoz 34db tobozt használtam fel. Ha kisebb átmérőjűt szeretnél készítenél egykét segítő adat. Egy 9 cm-es drótkarikából tudsz kb. 20 cm átmérőjű koszorút csinálni, amihez 24 db a fentivel megegyező méretű tobozra lesz szükséged. Érdemes akril lakkal lefújni, hogy jobban ellenálljon az időjárás viszontagságainak. 

Toboz koszorú alap modernebb változata 

Toboz Koszorúalap Házilag
Toboz Koszorúalap Házilag

Ez a toboz koszorú egy 20 cm átmérőjű szalma koszorúalapra készült. Kétféle nagyságú tobozt használtam. A szalmaalap belső részére kisebbet, kívülre nagyobbat ragasztottam ragasztópisztoly segítségével.  

Toboz Koszorúalap Házilag
Toboz Koszorúalap Házilag

Miután elkészültél mindkét oldallal a középső rész beragasztása következik. Ehhez használhatsz mohát, de a zuzmó is jó. Próbáld teljesen befedni, hogy ne látszon ki a szalma. 
Miután ez is megvan elkészültél az alappal, már csak a díszítést kell kitalálnod. 

Moha koszorúalap készítése 

Moha Koszorúalap Házilag
Moha Koszorúalap Házilag

Ez az alap volt az, amitől egy kicsit tartottam, de kellemes csalódást okozott. Sikerült szép mohát, nagyobb darabokban szedni az erdőben. Volt, hogy fa kéreggel együtt, de könnyen lefejthető egy kés segítségével. 
A moha koszorú alap készítéséhez egy szalmaalapra, mohára és vékony, zöld színű kötöződrótra lesz szükséged.  

Moha Alap Készítése
Moha Alap Készítése

Egy 20 cm átmérőjű szalmakoszorút választottam. A moha koszorú alap készítése ennek a mohával történő bevonása. Ami úgy történik, hogy a szalmakoszorúra rá teríted a mohát, eligazgatod és dróttal körbe tekered. A drótot itt is húzd szorosra. 

Moha Alap Készítése
Moha Alap Készítése

Először próbáld a felső oldalt szépen bevonni.  

Moha Alap Készítése
Moha Alap Készítése

Majd fordítsd meg és az alját is fedd be mohával. 

Moha Alap Készítése
Moha Alap Készítése

Ha még igazítani vagy  szépíteni szeretnél az alapon, akkor terd át mégegyszer. 
A képen egy üzletben vásárolt társával látható az általam készített moha koszorú alap. 

Moha Koszorúalapok Házilag
Moha Koszorúalap Házilag a Boltihoz Képest

Elég szembetűnő a különbség, érdemes volt elkészíteni. Próbáld ki bátran, nem egy nehéz feladat. 

Hagyományos vessző koszorúalap 

Hagyományos Vessző Koszorú Készítése
Hagyományos Vessző Koszorú Készítése

Korábban ilyen, mogyoróbokor vesszőből készült alapra csináltak koszorút mindenszentekre. Ma is megtalálható ez a koszorú forma, de már a többség drót alapra készíti. 
Egy régebbi alapot kaptam mintának és néhány elkészítési tanáccsal együtt, egy hajdani koszorú kötőtől. 

A mogyoróbokor vesszője is beszerezhető egy erdei túra során. A vékonyabb vessző szálak könnyebben hajlíthatóak. 

 Az elkészítéshez szükséges két karikát hajlítani, aminek az átmérője kb. 34 cm. Továbbá vágni kell 4 db 10cm hosszú darabot és egy  kb. 38 cm hosszút. A négy rövid a két kör közé megy, az utobbi pedig a koszorú közepére. Ehhez lehet biztosan rögzíteni a fenyőágakat. 

Hagyományos Vessző Koszorúalap Alapanyagok
Hagyományos Vessző Koszorúalap Alapanyagok

A kör készítéséhez a vessző vastagabb felét srégen le kell vágni, hogy jobban illeszkedjen. A meghajlítás után a vesszőt két helyen dróttal szükséges rögzíteni. Nem fontos a szabályos kör forma, mert a fenyővel majd korrigálni lehet. 

Hagyományos Vessző Koszorúalap Készítése
A két szál összedrótozása 

Ha eddig megvagy, akkor következik a négy vessző darab karikák közé rögzítése. Egyenletesen elosztva, a karikán pici szöggel mindkét oldalról. 

Hagyományos Vessző Koszorú Készítése
Hagyományos Vessző Koszorú Készítése

Majd dróttal is megerősítve.  

Hagyományos Vessző Koszorú Készítése
Hagyományos Vessző Koszorú Készítése

Erre azért van szükség, mert ha a kész, fenyővel telerakott alapot megemeljük a szög kicsúszhat, a súlytól. Elég kellemetlen lenne, ha útközben a temető fele szétesne a koszorú. Végül az alap tetejére, középre is drótozd rá a fenyőket tartó hosszabb mogyoró vessző darabot. 

Ezzel elkészültél egy hagyományos, természetközeli alappal, ami nagyobb változatban temetési koszorúnak is megfelel. 

Ha kedvet kaptál az alapok elkészítéséhez bátran állj neki te is és hamarosan feldíszítve is megmutatom az általam befejezett koszorúkat. 

További koszorú készítési ötleteket találsz ide kattintva.