Őszi dekoráció a természetből

Hullanak a színes falevelek, terméssekkel tele a fák alja, ilyenkor szívesen látjuk otthonunkban is az ősz csodálatos színeit. A kert , az erdő annyi alapanyagot kínál ősszel, hogy nem is lehet betelni velük. Egy kirándulás során gyűjtött leveleket, terméseket, ágakat, nemcsak az őszi dekorációkhoz, hanem egyedi mindenszenteki koszorúk készítéséhez is felhasználhatod.  
Őszi alapanyagokat a kertben is találsz bőven, hiszen az ősz a betakarítás ideje is. A dísztökök és a kukorica is beérett. Utóbbi sárga szemei és a száraz levelei is rengeteg dekorálási lehetőséget kínálnak. Íme, néhány ötlet. 

Csuhé koszorú  

Ez a dekoratív koszorú őszi hangulatot csempész otthonodba, de őszi ajtódísznek is kiváló.   

Őszi Csuhé Koszorú
Őszi Csuhé Koszorú

Hozzávalók: 

 • Szalma koszorú alap 
 • Csuhé 
 • Szalag 
 • ragasztó 
Őszi Csuhé Koszorú Alapanyagok
Őszi Csuhé Koszorú Alapanyagok

Néhány fej kukoricára lesz szükséged ennek a koszorúnak az elkészítéséhez. A leveleket óvatosan kell leszedni a fejről. A belső, szép világos leveleket használd. 

Miután ezzel megvagy egy tálba áztasd be a leveleket, ettől megpuhulnak. Olyan lesz velük dolgozni, mint egy anyag darabbal. A vízből kivéve, a levelekről célszerű levágni a felső és az alsó részt is. Az utóbbi összehúzza a leveleket és miután levágtad, szinte kiteríthető lesz.  
Ha ezzel is megvagy, a levél csíkokra való felvágása következik, majd összetűzése.  

Őszi Csuhé Koszorú Készítése
Őszi Csuhé Koszorú Készítése

Még nedvesen kell beragasztani velük a koszorúalapot.  

Őszi Csuhé Koszorú
Őszi Csuhé Koszorú

Ha teljesen beborítottad a koszorút, már csak a masnit kell elkészítened és a helyére ragasztani.  
Elkészültél, a csuhé koszorúddal. Ha tartósabbá szeretnéd tenni célszerű lakkal lefújni, ez különösen fontos, ha ajtódísznek készíted. 

Őszi Hangulatos mécsesek kukoricaszemekkel 

Gyorsan elkészíthető őszi mécses és gyertyatartó. A morzsolt kukoricaszemekbe állított pislákoló gyertya nagyon hangulatos őszi dekoráció.  

Őszi Mécsestartók
Mécsestartók

Hozzávalók: 

 • Üvegek, mécsestartók 
 • Morzsolt kukorica 
 • Gyertya, mécses 

Az elkészítés egyszerű, morzsold le a kukoricaszemeket a torzsáról és tegyél a kiválasztott mécsestartóba belőle. A gyertyát nyomd a kukoricaszemek közé. Figyelj, a biztonságos égésre. 

Különlegesebb megoldás lehet, ha két különböző méretű üveg edényt egy másba teszel és a kettő közé teszed a kukoricát, a belsőbe pedig egy mécsest. 

Ugyanezt az alapot választva egy asztaldíszt is készíthetünk, ha a kukoricába száraz füvet teszünk vagy bármilyen ágat. A szemek szorosan megtartják a betűzött szárakat. 

Őszi Dísz
Őszi Dísz

Őszi ajtódísz vessző alapon 

A barna vesszőkoszorún jól érvényesülnek a kert és az erdő adta alapanyagok színei. 

Őszi Barna Vessző Koszorú
Őszi Barna Vessző Koszorú

Hozzávalók: 

 • Barna vessző koszorú 
 • Kukorica csuhé 
 • Termések 
 • levelek 
Őszi Barna Vessző Koszorú
Barna Vessző Koszorú

A vesszőkoszorúra először csuhéból készíteni kell egy alapot középre, amire majd rakjuk a többi díszítő elemet. Itt szárazon használjuk a csuhét. A kilógó, felesleges részeket ollóval vágd formára. A levelek, ágak felrakásában a kép segít.  

Asztaldísz az őszi erdőből 

Ez az őszi asztaldísz teljesen elkészíthető egy erdei vagy egy parkban tett séta során összegyűjtött alapanyagokból. Persze, a gyertya kivételével.  

Őszi Asztaldísz

Hozzávalók: 

 • ágak 
 • Termések 
 • levelek 
 • Gyertya 
Őszi Asztaldísz Alapanyag

Ennél az asztaldísznél az alapot is készítheted saját magad, hiszen borostyán kúszó indájából könnyen feltekerhető. Fontos, hogy a közepes vagy vékonyabb hajtásokkal próbálkozz, mert a vastag eltörik. A feltekert indákat kösd össze több helyen, hogy nehogy szét csússzon (én betekertem maradék kókuszrosttal). 

Őszi Asztaldísz Készítése
Borostyán

 A borostyán helyett választhatod a vadkomlót is. A vadkomlót kesztyűben ajánlom, mert nagyon kellemetlen tud lenni, mert aprószőrök borítják. Azonban ezt a legkönnyebb és leggyorsabb feltekerni.  

Vadkomló

Szintén helyettesítheted a borostyánt iszalaggal is, aminek külön előnye, hogy a virágával is nagyon jól lehet díszíteni. 

A következő lépésként különböző vastagságú száraz ágdarabokból vágj egyforma méretre egy adagot. A képen látható asztaldísznél az alap koszorú átmérője 15cm, az ágacskák kb. 10cm hosszúak.  Az ágakat rendezd csomókba és kötözd fel a koszorúalapra egyenletesen, hogy külső és belső részét is befedje. 

Őszi Asztaldísz Alapanyag
Asztaldísz Alapanyag

A munka nagyrészével meg vagy. A koszorút tedd egy faszeletre és helyezd bele a gyertyát. Ha a gyertyád nem elég magas, akkor a koszorú közepébe egy dobozt vagy száraz tűzőhabot téve megemelheted. Végül, a gyertya köré rendezd el a gyűjtött gesztenyéket, leveleket és bogyókat. 

Ezennel elkészültél egy dekoratív asztaldísszel, aminek szépségében egészen adventig gyönyörködhetsz. 

Hasonló természetközeli őszi ötleteket találsz ide kattintva.

Ezek a természet ihlette dekorációk még több okot adnak arra, hogy szeressük ezt a gyönyörű, színes évszakot.