Tavaszi ajtódísz házilag 

Hamarosan itt a tavasz, a vidám színeivel és a napsütéssel. Ilyenkor sokan kezdenek a tavaszi nagytakarításba és a környezetüket, az otthonukat tavaszi színekbe öltöztetni. Ezt érdemes a bejárati ajtónál kezdeni és egy üde, tavaszi ajtódíszt készíteni, ami vidám színeivel fogadja a hazaérkezőt. Meríts ötleteket a következő ajtódíszek bemutatásából és készítsd el a neked legjobban tetszőt. 

Élénk tulipános ajtódísz 

A narancssárga tulipánokkal díszített ajtódísz egy élénk, üde színfolt az ajtón. Elkészítése gyors és egyszerű. A fehér és világos ajtókon különösen jól mutat. 

Tavaszi Tulipános Ajtódísz
Tavaszi Tulipános Ajtódísz

Hozzávalók: 

 • Sötétbarna vessző koszorú alap 
 • 3 X tulipán 
 • Zöld levelek 
 • Szalag 
 • 1 X pillangó 
Tavaszi Tulipános Alapanyagai
Tavaszi Tulipános Alapanyagai

Elkészítés: 

A szükséges alapanyagok beszerzésével célszerű kezdeni. Hobbi boltban vagy virágkötészet kellékeket értékesítő üzletben minden kelléket megtalálsz a kopogtatóhoz. Persze, a webáruházak még kényelmesebbek. 

Az első lépés a tulipánok elhelyezése az alapon. A sötétbarna vessző koszorú 22 cm átmérőjű. A képen látható, hogy egy kicsit oldalra van tolva az egész díszítés. A virágok felragasztása után a zöld levelek rögzítése következik. Az általam használt tulipánokat egy csokorról vágtam le és minden szál tulipánhoz levelek is tartoztak. Ha ilyet találsz a beszerzés és az elkészítés is egyszerűbb, sőt az ára is kedvezőbb.  

A következő lépés a szalag megkötése és a felragasztása. Végül a pillangót is rögzíts a koszorú másik oldalára. 

Kevés idő és pénz ráfordításával elkészültél egy dekoratív tavaszi ajtódísszel. 

Pólófonalból tavaszi kopogtató 

Ez egy nagyon egyedi kopogtató, hiszen sem az alapanyag, sem az elkészítés módja nem a megszokott. Ugyanakkor nem egy bonyolult feladat elkészíteni. 

Tavaszi Pólófonal Kopogtató
Tavaszi Pólófonal Kopogtató

Hozzávalók: 

 • Zöld pólófonal 
 • 1 X fa alap 
 • Akril festékek 
Tavaszi Pólófonal Kopogtató Alapanyagok
Tavaszi Pólófonal Kopogtató Alapanyagok

Elkészítés: 

Feliratos fa alapot és pólófonalat is tudsz vásárolni kézimunka kellékeket értékesítő szaküzletekben, webáruházakban. 

Először a fa alapot fesd le a képen látható színekkel. Ha a lyukakba belement a festék, fültisztító pálcikával távolítsd el, hogy a fonáltól ne vegye el a helyet. 

Száradás után kezdheted a horgolást. Hamar végzel, mert összesen két sort kell készítened. A pólófonalból nagyon kevés kell, így akár maradékokat is felhasználhatsz egy ilyen ajtódíszhez. A fa alapnak a színes fele nézzen feléd a horgolásnál. 

A horgolást egy alapsor készítésével kell kezdeni, majd a második sort búzaszem mintával folytasd. Az első sort láthatatlan sorzárással fejezd be, majd a második sorban minden harmadik szemnél szaporíts egyet.  

A pólófonalról és a horgolás lépéseiről képekkel bőven ellátott, nagyon részletes leírást találsz itt. 

Ajtódísz vessző alapon fehér virágokkal 

Ez egy hagyományosabb, szolidabb színekkel díszített ajtódísz. A fehér színű virágok a frissességet, tisztaságot jelképezik. 

Tavaszi Ajtódísz Vessző Alapon
Tavaszi Ajtódísz Vessző Alapon

Hozzávalók: 

 • Vessző koszorú alap 
 • Fehér virágok 
 • Zöld levelek 
 • Zöld szalag 
 • Fehér szalag 
Tavaszi Ajtódísz Vessző Alapon Alapanyagai
Tavaszi Ajtódísz Vessző Alapon Alapanyagai

Elkészítés: 

Az alapanyagok beszerzése után, tervezd meg az alapon a díszítés pontos elhelyezését. Ez azért fontos, mert ragasztás után már nehezebb vagy lehetetlen módosítani. 

Tavaszi Ajtódísz Vessző Alapon Készítése
Tavaszi Ajtódísz Vessző Alapon Készítése

Az alapnak használt vessző koszorú átmérője 28 cm. A virágok és levelek egy csokor szét darabolásából származnak.  

Miután megtervezted és felragasztottad az alapra az első leveleket kezd el a nagyobb virágokat is a helyükre rögzíteni. Majd ezt követően tölts fel a levelekkel és a kisebb virágokkal, a díszített részt. 

Végül készíts egy nagyobb fehér és egy kisebb zöld masnit és ragaszd egybe őket. Majd ez után a koszorú felső részére is erősítsd fel. 

Az ilyen vesző alapokra könnyű akasztót készíteni, hiszen a vessző szálai között egyszerű befűzni a drótot, szalagot vagy akár egy fonal darabot. 

Ezzel a koszorúval is elkészültél. Ha még mutatósabbat szeretnél akkor sötétebb vessző alapot használj, hiszen azon jobban érvényesülnek a fehér virágok. 

Tavaszi kopogtató ötleteket találsz ide kattintva, továbbá a korábbi cikkek között találsz a lakás és a kert tavaszi dekorálásához is inspirációt. Jó alkotást!