Tavaszi kopogtató és asztaldísz tippek

A tavasz, a természet megújulása, bennünket is a környezetünk frissítésére, újítására ösztönöz. A tavaszi kopogtató és asztaldísz az éledő természet vidám színeit tükrözik, ami a szürke téli hónapok után üdítően fognak hatni otthonodban. 

Nem tudod, hogy milyet készíts?  

A következő dekorációs ötletek segítségedre lesznek a választásban. 

Vidám tavaszi asztaldísz  

Ez az asztaldísz nemcsak a tavasz színeivel, hanem a mosolygós figuráival is vidám hangulatot varázsol. 

Tavaszi Manós Asztaldísz
Tavaszi Manós Asztaldísz

Hozzávalók:   

 • csésze 
 • tűzőhab 
 • virágok 
 • manók 
 • zuzmó 
Manós Asztaldísz Alapanyagok
Manós Asztaldísz Alapanyagok

Elkészítés: 

Készítheted ezt az asztaldíszt mű vagy élő virágból is. Én ebben az esetben művirágokkal készítettem. A kettő változatnál a különbség, hogy művirághoz száraz tűzőhabot és zuzmót használtam, az élővirághoz nedves tűzőhab és moha javasolt.  

A hozzávalók beszerzésénél nemcsak a hobby boltok és webáruházak jöhetnek szóba, hiszen a nagyobb áruházláncok, virágboltok és az ajándék boltok polcain is megtalálhatóak. 
Sőt, otthon is érdemes körülnézni, a már korábban elkészített díszek között lehetséges, hogy van olyan, amit újrahasznosíthatsz. 

Ha megvannak az asztaldísz kellékei már kezdheted is az összeállítást. Első lépésként vágd méretre a tűzőhabot. Fontos, hogy a csészébe jól beleszoruljon az oázis és a tetejénél egy picit feljebb érjen. Ha szükséges ragasztópisztollyal is megerősítheted a tűzőhab rögzítését.  

Miután az oázis biztosan áll, vond be zöld zuzmóval a tetejét. Próbálj élénk zöld színűt választani. Ragasztópisztoly segítségével könnyen megoldhatod a zuzmó rögzítését. Fontos, hogy a tűzőhab ne látszódjon ki. 

Ezt követően szúrd az asztaldísz központi elemét (rózsaszín ágat) a tűzőhab közepére. Most kell a dísz magasságát beállítani. Addig nyomd az ágat az oázisba, míg az kétszer olyan magas lesz, mint maga a kaspó. Tehát a csésze magassága 1/3, az ágé pedig 2/3.  

Tavaszi Manós Asztaldísz
Tavaszi Manós Asztaldísz

Ha ez megvan a manókat ragaszd a helyükre és tűzd be a rózsaszín és sárga virágokat. Végül a pici zöld ágacskákkal töltsd ki az üres részeket és a manó elé ragaszd fel a virágot. 

Fontos, hogy ne felejtsd az asztaldísz hátsó felét is díszíteni, mert ha az asztal közepére teszed, körben látszik. Ha netán fal elé tervezed, a rózsaszín ágat ne középre, hanem a hátsó szélére szórd és folytasd ugyanúgy.   

Tavaszi Manós Asztaldísz
Tavaszi Manós Asztaldísz

Elkészültél egy üde asztaldísszel, aminek szépségét hosszú ideig élvezheted.  

Egyszerű tulipános asztaldísz 

Ez egy egyszerűen, gyorsan elkészíthető asztaldísz, aminél a jó színválasztás a fontos. Próbálj élénk, tavaszi színekből választani. 

Tavaszi Öntözőkanna
Tavaszi Öntözőkanna

Hozzávalók:  

 • öntözőkanna (kaspó) 
 • tűzőhab 
 • tulipánok 
 • rezgő 
 • zuzmó 
Öntözőkanna Alapanyagok
Öntözőkanna Alapanyagok

Elkészítés: 

Ez az asztaldísz is készülhet élővirágból, de selyemvirágból is. Én az utóbbit választottam, mert a lakás meleg és az élő tulipán csak pár napot bír ki. 

A kaspó kiválasztásánál nem kell ragaszkodnod az öntözőkannához, bármilyen formájút választhatsz. A lényeg, hogy a belerakott virágok súlyát megtartsa, mert nem célszerű, ha örökké felborul. 

A tulipánok rögzítését többféle módon is megoldhatod, de én a tűzőhabot kedvelem, mert masszívan áll bent a virág és a szárak hosszát sem kell vagdosni, csak lejjebb nyomni az oázisba. 

Először a kaspóba tegyél száraz tűzőhabot és rögzíts jól, hogy ne tudjon elmozdulni. Ennél az asztaldísznél az oázis az öntözőkanna szájánál lejjebb legyen. 

Ha ezzel elkészültél a tűzőhab tetejét ragaszd be zuzmóval, hogy ne látszódjon ki. 

A következő lépés a tulipánok, a rezgő és a zöldek beszúrása a tűzőhabba. Ennél az asztaldísznél is figyelj az arányosságra és a körkörös díszítésre. Az asztal közepén minden oldalról látszik, ezért   mindenhol szépnek kell lennie. 

Ha több tulipánt vásárolsz és beleteszed az öntözőkannába, mint egy csokrot akkor még egyszerűbben megoldhatod az elkészítést. A csokor formáján a szárak méretre vágásával alakíthatsz.

Tavaszi kopogtató színes dekorgumi virágokkal 

Eljött az ideje, hogy lecseréjük a téli kopogtatót hiszen beköszöntött a tavasz. Megosztok veled egy színes gyorsan elkészíthető tavaszi kopogtató ötletet. 

Tavaszi Ajtódísz
Tavaszi Ajtódísz

Hozzávalók:   

 • 25 cm-es szalma alap  
 • zöld fonal 
 • dekorgumi virágok 
 • szalag 
Tavaszi Ajtódísz Alapanyagok
Tavaszi Ajtódísz Alapanyagok

Elkészítés:

A dekorgumi virágokat és a szalmaalapot hobby boltban, a fonalat kézimunka szaküzletben célszerűbb beszerezni. 

Az elkészítést a szalmaalap fonallal való betekerésével kezd. Ez egy picit lassabban megy, ha a fonalad vékonyabb és próbálod szépen egymás mellé tekerni.  Ezt elkerülhetted, ha póló fonalat vagy szalagot választasz.  

Ha az alapod üde zölddé változott kezdheted a dekorgumi virágok előkészítését. A dekorgumi hőre megolvad és így lehet alakítani. Ha a dekorgumivirágokra sütőpapírt helyezel és középmeleg vasalóval elkezded vasalni, a szirmok felkunkorodnak. Nagyobb hő hatására teljesen össze pöndörödik, de melegen fejre fordítva még állíthatod tetszésed szerint a szirmok állását. 

A virágok közepét szintén lehet készen vásárolni, de ki is vághatod, ha vannak dekorgumi maradékaid. Ezeket a pici köröket is vasald meg egy kicsit és így domborúak lesznek, majd ragaszd a virágok közepére.  

Tavaszi Ajtódísz
Tavaszi Ajtódísz

A következő lépés a virágok és a masni felragasztása. A masni nem feltétlen szükséges oda is ragaszthatsz virágokat. 

Utolsó lépésként készíts valamilyen akasztót. Lehet drótból, de egy szalag darabot is ragaszthatsz az ajtódísz hátuljára.  

Ha felkeltette az érdeklődésedet a dekorgumi, ami egy nagyon jól használható anyag további érdekes ötleteket találsz itt.   

A bemutatott kopogtató és asztaldísz ötletek segítenek otthonodat vidám tavaszi hangulatúvá varázsolni.