Kreatív ötletek dekorgumiból

A dekorgumi nagyon sokoldalúan felhasználható anyag. Rengeteg előnyös tulajdonsága van, aminek köszönhetően a gyerek is nagyon kedvelik. 

Mi a dekorgumi?

A dekorgumi(moosgumi) egy hajlékony habgumi lap, ami könnyen  vágható, ragasztható. Különösen jó tulajdonsága, hogy  vízálló, így használható kültéren, de akár fürdőjáték is készíthető belőle. Könnyen hajlítható, hőre meglágyul és egyszerűen formázható.

Dekorgumi Lapok
Dekorgumi fajták

Többféle felülettel és rengeteg színben kapható. A/4 és A/3-as méretben, 2 mm vastagságban gyártják.  A legtöbbet használt, a sima dekorgumi lap, ami több mint 30 színben létezik,  de van öntapadós, csillámos, bolyhos felületű is. Egyszerűen alkalmazhatók díszítésre a gyárilag előre vágott dekorgumi figurák, virágok és betűk.

Dekorgumi szabások

Mit készíthetsz dekorgumiból?

Egyedi dekorációt, térbeli figurákat, ajtódíszt, fényképkeretet, hűtőmágnest, poháralátétet, játékot csupán csak a fantáziád szab határt.  Néhány inspiráló ötlet, aminek elkészítését megosztom veled.

Tavaszi váza dekorgumiból

Ennek  a vázának az elkészítése első ránézésre bonyolultnak tűnik, de nem az. Elkészítésénél csak pontosan kell vágni és ragasztani. 

Dekorgumi váza
Dekorgumi váza

Hozzávalók:

 • zöld dekorgumi
 • fehér dekorgumi
 • 0,5 l-es üdítős üveg
 • ragasztó
 • körző
Dekorgumi váza alkatrészek
váza alkatrészek

Elkészítés:

Az elkészítéshez A/4-es dekorgumit használtam. A készítés során rá kellett jönnöm, hogy a méretben lehetnek pici eltérések. Az A/4-es méret hivatalosan  29,7 cm X 21 cm, de gyakran előfordult a 30 cm X 20 cm-es méret. Ha pontosan kell a dekorgumi mérete ez is lényeges eltérés, ezért érdemes ellenőrizni, hogy még időben tudd korrigálni.

A dekorgumi beszerzését megteheted hobby boltban vagy webáruházban. A következő lépés az üveg kiválasztása. Próbálj minél egyenesebb oldalú fél literes műanyag palackot keresni. Ha ezzel megvagy következhet a dekorgumi méretre vágása.

 A megadott méretek, a képen látható üveghez (Nestea zöldteája) megfelelőek, másik üvegnél valamennyit módosítanod kell. Szükséged lesz 14 db 11 cm átmérőjű körre és egy 20,5 cm X 12,5 cm-es téglalapra. A formák felrajzolását végezheted körző és vonalzó segítségével, de akár sablont is készíthetsz.

Dekorgumi váza szabás
A rajzolásnál próbáld minél jobban kihasználni a dekorlapot, hogy kevesebbet kelljen használni.  

A következő lépés a formák kivágása, amihez használhatsz ollót, esetleg szikét. A lényeg, hogy éles legyen. 

Ezután elkezdheted a váza testének összeállítását.

A kivágott téglalappal ragaszd körbe az üveg alsó felét. Figyelj, hogy teljesen leérjen az aljáig.
A rögzítést ragasztópisztollyal csináltam, aminél vigyázni kell a ragasztó mennyiségére mert a dekorgumi megolvad. Többféle ragasztó  használható, például a gyorsan száradó hobby ragasztó,  pillanatragasztó,de létezik direkt dekorgumi ragasztó is.


Az üveg aljára is ragassz dekorgumit, erre felhasználhatóak a körök vágásánál keletkező hulladékok. Ezt követően körbe kell vágni alul a dekorgumit és felül az üveget. 

Dekorgumi váza lépés
Dekorgumi váza lépés

Az üveg aljára ragassz egy 1 cm széles fehér csíkot díszítésként. Ez a vágás és ragasztás során keletkezett hibákat is jól el takarja.
Ez után a köröket ragaszd össze a képen látható formában. Majd az összeragasztott köröket szorosan egymás mellé kezd el felragasztani közvetlenül a fehér csík fölé.

Dekorgumi váza lépés
Dekorgumi váza lépés

Ha ezzel megvagy a körök találkozásánál is ragasztani kell. Az előbbi ragasztáshoz képest 2 cm-rel alatta és felette is végig kell menni.

Dekorgumi váza lépés
Dekorgumi váza lépés

Ezzel a váza teste elkészült. 

A tetejéhez a zöld dekorgumiból szükséged lesz egy fél körre, aminek az átmérője 20 cm. Ezt össze kell ragasztanod úgy, hogy egy kúpot alkosson. 

Dekorgumi váza lépés
Dekorgumi váza lépés

A váza nyakát úgy alakítjuk ki, hogy a kész kúpot csúcsával lefele tedd a vázába és jelöld be, hogy mennyi látszik ki belőle. Erre egy centimétert ráhagyva vágd le a csücskét. Ez után ragaszd fel a helyére.
A fehér dekorgumiból vágj 1 cm-es és egy 1,5 cm széles csíkot. A váza száját felül ragaszd körbe az 1 cm -essel, alul (a részek találkozásánál) pedig a 1,5 cm-es csíkkal. Az utóbbinak   nem csak díszítőelem, hanem elrejti az esetleges hibákat is.

Elkészültél egy egyedi vázával és már teheted is bele a tavasz üde virágait.   

Doboz 

Ez a doboz is csak látszatra tűnik bonyolultnak, azonban a dekorgumi feltekerése nem nehéz és ezt követően pedig csak pár lépés van hátra.

Dekorgumi doboz
Dekorgumi doboz

Hozzávalók:

 • rózsaszín dekorgumi
 • fehér dekorgumi
 • CD vagy DVD
 • ragasztó
Dekorgumi doboz alapanyagok
doboz alapanyagok

Elkészítés:

Ha már megvannak a hozzávalóid, elsőként mindkét CD-t ragaszd be alul-felül a rózsaszín dekorgumival. Újrahasznosíthatóak a már kidobásra szánt lemezek.
Gyorsabb, ha CD lemezeket ragasztod a dekorgumira és ezt követően vágod őket körbe.

Dekorgumi Doboz szabás
Doboz szabás


Ha ezzel elkészültél, a rózsaszín dekorgumira kell rámérni a méreteket. Szükséged lesz 25 db kis hengerre. Ehhez 5 X 10 cm-es téglalapból kell kivágni 25 darabot.

Dekorgumi doboz szabás
doboz szabás

Egy dekorgumi lapból 12 db hengernek az anyagát tudod kivágni.

Ezekhez a hengerekhez felhasználhatod a korábbi maradékokat is. Egy A/4-es lapból 12 db jön ki. A téglalapokat tekerd fel jó szorosan és ragaszd meg őket, hogy ne tudjanak visszatekeredni.

Dekorgumi doboz gurigák
doboz gurigák

Ezt követően kezd el körbe ragasztani a CD-t a hengerekkel. Figyelj, hogy jó szorosan rakd egymás mellé őket. Két helyen kell rögzíteni őket, egyszer az aljukon és egyszer az oldalukon.

Dekorgumi doboz lépés

Ha teljesen körbe értél akkor a nagyrészével már meg is vagy.

Dekorgumi doboz

A fehér dekorgumiból vágj egy 1 cm széles csíkot és ragaszd a doboz aljára. Ha A/4-es lappal dolgozol egy csíkkal sajnos nem érsz körbe, egy kis darabbal toldani kell.
Ez a csík eltakarja a hibákat és díszként is szolgál. Ezennel a doboz aljával készen is vagy.

Dekor gumi dobo

A doboz tetejének az oldalára (a már bevont másik CD-re) is ragassz egy 1 cm széles csíkot. A doboztető felső részére pedig egy 0,6 cm széles csíkot. A doboz közepére egy gyárilag előre vágott mintát ragasztottam.   

Dekorgumi képkeret gyerekeknek

Ezt a képkeretet gyorsan, egyszerűen elkészítheted és a dekorálásában csak a fantáziád szabhat határt. Itt egy ötlet a díszítésére, a színeket meg változtathatod tetszésed szerint.

Dekorgumi Képkeret
Dekorgumi Képkeret

Hozzávalók:

 • fehér dekorgumi
 • 3 X dekorgumi virág
 • 1 X dekorgumi pillangó
 • ragasztó
Képkeret Alkatrászek
Képkeret Alkatrászek

Elkészítés:

Először a fehér dekorgumin rajzold fel a képkeretet, szabadkézzel vagy sablon segítségével. Ezt követően vágd ki.
A díszítéséhez előre vágott virágokat használtam. Vasaló segítségével térbelivé varázsolhatjuk  a virágokat. Tegyél rájuk egy sütőpapírt és középmeleg vasalóval vasald meg egy picit. Elkezdenek a szirmok felemelkedni, de ha sokáig vasalod szinte összekunkorodnak. A szirmokat kézzel állíthatod tetszésed szerint.
Következő lépésként, a virágokat és a pillangót is ragaszd a helyére. A képkeretre rögzítsd rá a hátulját is, de úgy, hogy felül be tudd csúsztatni a képet.


A kitámasztásához én az IKEA fenyő képkeretének a hátulját használtam. Korábban a keretekből mécsest készítettem és a kitámasztók megmaradtak.

Hasonló képkeretet találsz itt is, ami vasalható gyöngyből készült.
A dekorgumiból is csinálhatsz támaszt, de akár fel is akaszthatod.

Szélforgó

A szélforgó az egyik legkedveltebb szabadtéri játék, ami egyben dekorációként is jól alkalmazható. A gyerekek nemcsak játszani, de készíteni is szeretik a szélforgót.

Dekorgumi szélforgók
Dekorgumi szélforgók


Dekorgumiból könnyen elkészíthető és ráadásul tartós és időjárásálló lesz.

Hozzávalók:

 • dekorgumi
 • 3 X hurkapálcika
 • 3 X szívószál
 • salik vagy szeg
 • parafadugó
szélforgó alkatrészek
szélforgó alkatrészek

Elkészítés:

Szélforgóból rengeteg félét készítenek. Most két különböző sablonnal készült változatot mutatok. Rengeteg féle mintát találhatsz az interneten. Mindegyik alapja egy 20X20 cm-es dekorgumi négyzet.


Az egyik változathoz egy dekorgumi négyzetre, a másik fajtához kettőre lesz szükséged. Első lépésként rajzold fel a szélforgót a sablon segítségével a dekorgumira, majd vágd körbe. Ezután lyukaszd ki a forgót, a közepén és a sablonon jelölt helyeken. Végül kezd el felfűzni a szívószál darabra a lapátokat.

szélforgó kék
szélforgó kék
szélforgó zöld-sárga
szélforgó zöld-sárga

Készítsd el a rögzítést. a kép alapján. Két verziót is találsz, válaszd a neked könnyebben kivitelezhetőt.

 szélforgó
szélforgó része

A parafadugónál lévő átlátszó karika azért kell, hogy ne érjen a dekorgumi a dugóhoz, így jobban fog pörögni. Ezt egy üdítős üvegből vágtam ki.

Szalvétagyűrű ötletek dekorgumiból

Pillanatok alatt elkészíthetőek ezek a szalvétagyűrük. A maradék dekorgumi darabok is jól hasznosíthatóak és a díszítéshez gyárilag formára vágott mintákat is használhatsz.

Dekorgumi Szalvétagyűrűk
Szalvétagyűrűk

Hozzávalók:

 • dekorgumi
 • tűzőgép
 • ragasztó
Dekorgumi Szalvétagyűrű
Szalvétagyűrű

Elkészítés:

2-3 cm széles és 15-20 cm hosszú dekorgumi csíkokat tűzőgéppel tűzd össze (ragaszthatod is), hogy egy gyűrűt kapj. A kiválasztott mintákat ragaszd a gyűrűre.
A dekorgumi meleg hatására meglágyul és jól alakítható, ezt használjuk ki a virágok szírmainál. A korábban bemutatott módon.

Ezek a szalvétagyűrűk nagyon jól alkalmazhatóak asztaldíszítéshez. Igazíthatod akár ünnepekhez, évszakokhoz. Ráadásul gyorsan és olcsón elkészíthetőek.  

Dekorgumi Szalvétagyűrűk
Szalvétagyűrűk

Napjainkban rengeteg dolgot készítenek dekorgumiból, egyre kedveltebb ez a látványos kreatív technika.