Kreatív ötletek Mikulásra

Már csak néhány nap, és megérkezik a Mikulás! A kedves piros ruhás figurához minden országban különféle hagyományok kötődnek, sőt elnevezéseiben is különböznek. Nálunk Mikulásnak és Télapónak is hívják. Az, hogy kihez melyikük érkezik, az a családoktól, a saját szokásaiktól függ. A lényeg a szeretet és a boldogság, amit ezek a piros ruhás, nagyszakállú apók magukkal hoznak.

Mutatok néhány ötletet amit saját kézzel is könnyen elkészíthetsz. Találsz köztük ajándék ötleteket, de a vasalható gyöngyöt a gyerekek is szívesen rakosgatják és közben  a napok is gyorsabban teljenek  december 6.-áig.

Mikulás csomag konzervdobozból

Ez az egyedi Mikulás csomag nem csak könnyen elkészíthető, hanem egyszerre szolgál Mikulásként és csomagként is.

Konzerv Dobozos Mikulás
Konzerv Dobozos Mikulás

Hozzávalók:

 • konzervdoboz (kukoricás)
 • piros filc
 • fehér filc
 • testszínű filc
 • szőrme
 • 2 X szem
 • 2 X pompon
 • piros szalag
Konzerv Dobozos Mikulás Alapanyagai
Konzerv Dobozos Mikulás Alapanyagai

Elkészítés:

A konzervdoboz bevonásával kezd, ehhez lesz szükséged a testszínű filcre. Úgy méretezd, hogy a filc körbeérje a konzervdobozt, a filc magasságát később is igazíthatod. A ragasztásához célszerű ragasztópisztolyt használni.

Ezt követően a piros filc következik, ebből ugyan olyan hosszú kell, mint a testszínűből, azonban nagyjából 1,5-szer olyan magas. A felragasztásánál ügyelj, hogy a piros filcből nagyjából 0,5 cm fedje a testszínűt. A kettő találkozását 3 cm széles szőrme csíkkal fedd le.

A szőrme vágásakor pihe keletkezik, jó szolgálatot tesz a ruhatisztító henger.

Már csak pár apró lépés maradt hátra. Az egyik, a pomponok felragasztása a szalag végére. Ezzel tudod bekötni a csomagot, ha már feltöltötted. 

A másik a Mikulás arcának a kialakítása, ehhez fehér filcből vágj bajuszt és pirosból orrot. Végül a szemek, orr és a bajusz felragasztása következik.

Mikulás zsák vasalható gyöngy dísszel

Ha szeretnéd feldobni a Mikulás csomagokat, akkor a következő kettő különleges megoldás tetszeni fog.

Mikulás Zsákok
Mikulás Zsákok

Hozzávalók:

 • piros filc
 • zsákszerű anyag
 • piros szalag
 • fehér szalag
 • hópehely
 • ragasztópisztoly
 • vasalható gyöngy
Mikulás Zsák Alapanyagai
Mikulás Zsák Alapanyagai

Elkészítés

Első lépésként az anyagokat vág méretre. A zsákok mérete 30cm X 30cm. 

A piros zsáknál a filcet hajtsd félbe, majd az alját és az egyik oldalát varrd össze. Ezt kézzel is pár perc alatt megteheted. Fordítsd ki a zsákot, hogy a varrás befele essen, majd ragaszd rá a hópelyheket. Ezeket a hópelyheket szalag formában lehet vásárolni és csak egyesével le kellett vágni őket.

A zsákszerű anyagból készült csomag elkészítése még egyszerűbb, mert varrnod sem kell, mert ezt az anyagot könnyen lehet ragasztani. Itt először a tetejére ragaszd rá a szalagot úgy, mintha beszegnéd vele az anyag felső részét. A zsák formájának kialakításához jó szolgálatot tesz egy üres üveg. A kör formához csupán a borosüveg köré kell tekerned az anyagot és a találkozásnál összeragasztani. Az aljának a rögzítése úgy történik, mint egy ajándék csomag oldalának a ragasztása.

Mikulás Zsák Készítése

A következő lépés a Mikulás fejének a kirakása vasalható gyöngyből. Ehhez 4 különböző színre van szükség (piros, fehér, fekete és testszínű). Ha egy-két darabot szeretnél készíteni, akkor érdemes vegyes csomagot vásárolni és négyzet alakú lapra lesz szükséged. A fej kirakásához a képek nyújtanak segítséget. 

Mikulás Fej Készítése

Ha a zsákkal és a Mikulás fejekkel is elkészültél, már csak a zsákok megtöltése és a szalaggal való bekötése van hátra. 

+1 ötlet

Mikulás Kulcstartó

A vasalható gyöngyből készült Mikulás fejek, akár kulcstartónak is elkészíthető. Ehhez mindössze egy kulcskarikára (lánccal) van szükséged.

Vasalható gyöngyből ablakdísz

Mikulás Ablakdísz Gyöngyből

Hozzávalók:

 • vasalható gyöngy 
 • 2 X tábla

Elkészítés

Ehhez a Mikuláshoz színre 6 van szükség (fehér, piros, fekete, szürke, testszínű és drapp). A Mikulás körülbelül 20 cm magas és 13 cm széles, a méretéből adódóan kettő táblára lesz szükséged. A forma kirakásához a kép segítséget nyújt.

A vasalható gyöngy, nagyon jó fejlesztő játék. A gyöngyök lapra rakosgatása közben a gyermekek észre sem veszik, hogy mennyi mindent tanulnak. Számolni tanít, illetve segíti a színek és geometrikus formák felismerését. Fejleszti a kreativitást, a képzelőerőt és nem utolsó sorban türelemre tanít. 

További ötleteket és vasalási tanácsokat találsz itt.

Mikulás dekorgumiból

Ennek a Mikulásnak az elkészítése igazán egyszerű és különlegessége, hogy a pocakja rejti az ajándékot.

Mikulás Ajándéktartó

Hozzávalók:

 • dekorgumi
 • ragasztó
Mikulás Ajándéktartó Alapanyagai

Elkészítés

Szükséged lesz 1-1 darab piros,fehér, testszínű és fekete filcre. Ha korábban már használtál dekorgumit, akkor érdemes megnézni a maradékokat. A piros kivételével a többi színből nagyon kis darab kell. A Mikulás darabjait egy sablon segítségével rajzold rá a dekorgumikra, majd a kivágás után állítsd össze. A ragasztáshoz semmiképpen sem javasolt a ragasztópisztoly, mert a hő tönkreteheti a dekorgumit. Ha biztosra szeretnél menni, akkor a test és a talp rögzítésénél akár tűzőgépet is használhatsz.

Mikulás Ajándéktartó Alapanyagai
Mikulás Ajándéktartó Alapanyagai

Többféle sablonból válogattam össze a Mikulás különböző részeit.

Talp sablon: https://inspiresuafesta.com/wp-content/uploads/2014/03/molde-eva-galinha-pintadinha-porta-bombom.jpg

Test sablon:https://1.bp.blogspot.com/-Dd70XHrnFqA/VZB_mt7hLYI/AAAAAAABNoY/-QIgKm1QlaI/s1600/cats.jpg

Fej sablon: https://hu.pinterest.com/pin/381046818477971013/

Télapó vagy Mikulás, miért van két neve?

Télapó (Santa Claus) a nyugati keresztény világ karácsonyi ajándékosztó figurája. Karácsonykor, a kéményen keresztül érkezik a lakásba. Szánját 8 rénszarvasok húzza, Rudolf a piros orrú.

A Mikulás Szent Miklós püspök legendájához kapcsolható. A Mikulás december 6-án jár, az ablakba kitett csizmákba helyezi az ajándékot. 

Mikulás és Télapó hozzátartoznak a decemberhez, kapcsolódnak hagyományainkhoz és megajándékozzák a jól viselkedő gyermekeket, örömöt okozva nekik.