Anyák napi ajándékok készítése sajátkezűleg

Közeledik anyák napja, amit idén május 2-án ünneplünk. Ha egyedi, saját magad készített ajándékkal szeretnéd édesanyád meglepni, akkor itt találsz néhány ötletet segítségül. 

Rózsa harisnyavirág készítése  

Harisnyavirágot készíteni könnyű, nem szükséges sokféle alapanyag és a természet rengeteg mintával szolgál. A hatalmas választékból a rózsát választottam, hiszen egy szállal is örömet okozhatsz édesanyádnak.    

Rózsa Harisnyavirág
Rózsa Harisnyavirág

Hozzávalók: 

 • Drót  
 • Piros harisnya 
 • Zöld harisnya 
 • Saslik vagy hurkapálcika 
 • Csípő fogó 
 • Szár betekerő 
Rózsa Harisnyavirág Alapanyagok
Rózsa Harisnyavirág Alapanyagok

Elkészítés: 

Első lépés a harisnya és a drót beszerzése. Színes harisnyát több helyen vásárolhatsz például fehérnemű boltban, de a legtöbb ruhaüzletben megtalálhatóak.  Az ára 250- 1000 Ft körül mozog. Gyerek harisnyák között nagyobb színválasztékot találsz, például: fehér, sárga, rózsaszín, lila, piros. 
 

Rózsa Harisnyavirág Alapanyagok
Rózsa Harisnyavirág Alapanyagok

A fehér harisnyát textilfestékkel vagy krepp papírral megfestheted a kívánt színűre. Ha egy-két virágot készítesz, akkor egyszerűbb színes harisnyát vásárolni, mint a színezéssel bajlódni. 

A másik nélkülözhetetlen dolog a drót, amiből 0,8-asra lesz szükséged. A drótnál arra kell figyelned, hogy kellően merev, de ugyanakkor hajlítható is legyen. Ha tudsz, szerezz be színeset, de én egyszerű fémkereskedésben vásárolhatót használtam a szirmokhoz, a levelekhez pedig zöldet.  A zöld drótot virágboltban, virágkötészeti kellékeket forgalmazó üzletben, illetve hobby boltban is megtalálod. 

A szirmok és a levelek készítéséhez egy kisebb és egy nagyobb átmérőjű hengerre lesz szükséged. Ez lehet valaminek a teteje, egy flakon, gyógyszeres üveg, lefolyócső darab. Én egy fém pezsgőtabletta tartót használtam, aminek az átmérője 3cm és egy maradék lefolyócső darabot használtam, aminek az átmérője 4cm.  

A harisnyavirágok készítéséhez szükséges dolgokat megvásárolhatod, a  https://www.harisnyaviragkellek.hu oldalon. 

Ha beszerezted az alapanyagokat, már kezdheted is a szirmok készítését. 
Tekerd a sablonra a drótot, csípőfogóval szorítsd össze. Mielőtt teljes szorosra tekered a drótot, húzd meg egy kicsit a fogóval, így szépen rásimul a hengerre. 

Rózsa Harisnyavirág Drót
Rózsa Harisnyavirág Drót

 Ha ezzel megvagy a hengerről vedd le a szirmot és készíts a nagyobból 8, a kisebből 3 darabot. 

A következő lépés a szirmok bevonása a piros harisnyával, aminek a szárait használtam. Feszítsd a harisnyát a drótra és a piros cérna szoros rátekerésével erősítsd rá.  

Rózsa HarisnyaVirág Szirmok
Rózsa HarisnyaVirág Szirmok

Ha elkészültél az összes szirommal, a formázásuk következik. Ehhez két különböző vastagságú ecset szár jó segítség. Természetesen a kisebb szirmokhoz a vékonyabbat, a nagyobbakhoz a vastagabbat használd. 
A szirmok tetejét az ecset szárával lefele, az oldalait felfele hajlítsd meg.

Rózsa HarisnyaVirág Szirmok
Rózsa HarisnyaVirág Szirmok

A virág összeállítása következik, de előtte a saslik pálcikát tekerd be a szártakaróval, hogy zöld legyen.  

Rózsa HarisnyaVirág Szár
Rózsa HarisnyaVirág Szár

Először a három kisebb szirmot rögzítsd egyesével úgy, hogy cérnával jó szorosan körbe tekered.  

Rózsa Harisnyavirág Közeli
Rózsa Harisnyavirág Közeli

Majd az összes szirmot illeszd a helyére. Ezeknél is figyelj a szoros rögzítésre, mert fontos, hogy ne mozduljanak el később sem. 

Rózsa HarisnyaVirág
Rózsa HarisnyaVirág

Magával a virággal elkészültél, következnek a levelek. A kisebb hengerrel a zöld drót és a zöld harisnya felhasználásával készíts 5 darab csészelevelet. A végső formájukat kézzel alakítsd ki. 

Rózsa HarisnyaVirág Levelek
Rózsa HarisnyaVirág Levelek

Ezután a nagyobb hengerrel készíts 5 darab levelet, kézzel alakítsd ki a formáját és a szártakaróval tekerd be a rögzítés helyét, hogy a drót ne látszódjon. Ha ezzel megvagy, egy drótra rögzítsd a leveleket a képen látható formában és tekerd be szártakaróval, hogy egységes zöld legyen.   

Rózsa HarisnyaVirág Levelek
Rózsa HarisnyaVirág Levelek

Utolsó lépésként erősítsd a szárra, a leveles ágacskát. 

Elkészültél egy szép, piros rózsával. Ha kedvet kaptál a készítéséhez próbáld ki a vörös vagy rózsaszín színeket és már is egy csokrot adhatsz édesanyádnak, nagymamádnak.   

Mécsestartó anyák napjára 

Ennek a mécsestartónak az alapja egy modellgipsszel kiöntött tejesdoboz, amit nagyon könnyen és sokféle módon díszíthetsz. 

Anyák Napi Mécsestartók
Anyák Napi Mécsestartók

Hozzávalók: 

 • Modellgipsz  
 • Doboz 
 • Szalvéta 
 • Dekupázs ragasztó 
Anyák Napi Mécsestartó Alapanyagok
Anyák Napi Mécsestartó Alapanyagok

Elkészítés: 

Elsőként nézz körül otthon, hogy milyen dobozt tudnál használni kiöntőformának. Olyan dobozt próbálj keresni, aminek az alja négyzet alapú. Így könnyen tudsz készíteni kockát vagy különböző magasságú oszlopokat. A teamécses helyének a kialakításához egy pici tálkára (pl. mosószer kupak) lesz szükséged. Ezt a mécses alapot nagyon sokféle technikával díszítheted, például dekupázs technikával, festéssel, fa szívecskékkel. 

Ha a kellékeket összeszedted, kezdheted a tejesdoboz előkészítését, hogy meglegyen az öntőformád. Először vágd le a doboz tetejét és alaposan mosd ki.  Az oldalait célszerű valamivel megerősíteni, hogy a gipsz beleöntése után ne domborodjon ki. Ezt saslikpáca vagy spatula oldalakra erősítésével megakadályozhatod. Egyszerűen drótozd vagy kötsd a doboz köré. Célszerű a dobozt belül bejelölni, hogy meddig akarod önteni a gipszet. Ha kockát készítesz a négyzet alap oldalméretét jelöld fel a doboz oldalára. 

Anyák Napi Mécsestartó Készítése
Anyák Napi Mécsestartó Készítése

A gipsz összekeverése a vízzel a következő lépés. Készíts jó sűrű, tejfölszerű masszát és öntsd a dobozba. Ha kevés lesz, tudod még pótolni, csak gyorsan csináld, hogy az első ne kössön meg. Ne öntsd teljesen a jelig, mert még bele kell tenned a pici tálkát (a mécseshelyének) és az még megemeli a gipsz magasságát.  A tálkát középre be kell állítani és rögzíteni, hogy ne mozduljon el, illetve, hogy ne jöjjön fel a gipsz tetejére. Ezt megoldhatod maszkolószalaggal, de nehezéket is tehetsz a tálkába. 

Anyák Napi Mécsestartó Készítése
A baloldalinál látszik, hogy a rögzítés jobban egyben tartotta, így kevesebbet kellett csiszolni.

Ha megkötött a gipsz, távolítsd el a dobozt és a tálkát is vedd ki. 

Várd meg míg teljesen kiszárad, mert akkor tudod könnyen csiszolni. Sokat nem kell, de a tetejét érdemes simára csiszolni. 

Ezután kezdheted a díszítést. Érdemes fehér akril festékkel átfesteni, de e nélkül is ráragasztható a szalvétából kivágott minta. A mintát helyezd el a kívánt pozícióban és kend be dekupázs ragaszóval. A szalvétának csak a legfelső rétegét használd. A dekupázs technikáról bővebben olvashatsz itt
Ha elkészültél a mécses dekorálásával célszerű az egészet lelakkozni.  

A mécsestartót dekorálhatod egyszerűen fa szívekkel, szalaggal vagy akár gyönggyel. 

Anyák Napi Mécsestartó
Anyák Napi Mécsestartó

Anyák napi ajándék kémcsövekből 

Egyszerűen elkészíthető anyák napi meglepetések készíthetőek kémcsövek és fakockák felhasználásával. 

Anyák Napi Virágtartó
Anyák Napi Virágtartó

Hozzávalók: 

 • Kémcső 
 • Fakocka 
 • Szalag 

Elkészítés: 

A két alapanyagból (fakocka és kémcső) többféle formában készíthető el ez az egyedi kedves ajándék.   
Az egyik lehetőség, ha belefúrsz a fakockába egy lyukat és beleállítod a kémcsövet, így asztalra állítható lesz. 
A másik változat, ha teljesen átfúrod a kockát és a kémcsövet átdugod rajta. A lyuk pontos mérete ennél a változatnál még fontosabb, hiszen a kémcsövet a szájánál lévő perem akadályozza meg a kicsúszástól. Ha a kocka egyik oldalára ragasztasz egy mágnest akkor hűtőre, mágnestáblára tehető.  
A mágnes helyett tehetsz egy tapadókorongot és akár az ablakra tapaszthatod. 

Mindegyik esetben szalaggal, gyönggyel, felitattal díszítheted. Végül helyezd bele a virágot és már köszöntheted is anyukádat. 

Plusz egy ötlet 

Vásárolhatsz készen is kémcsőtartót, így már csak egy kis díszítés és virág szükséges és kész az anyák napi ajándék.

Anyák Napi Virágtartó
Anyák Napi Virágtartó