Családi öröknaptár készítése

Az öröknaptár készítése kiváló módja annak, hogy ne felejtsük el a fontos családi eseményeket. Időben emlékeztet a család születés- és névnapjainak időpontjáról, így fel tudsz készülni a boldog ünneplésre. Emellett otthoni dekorációnak is remek választás. 

A következő sorokban három különböző stílusú családi öröknaptár és egy osztálynaptár elkészítésének részletes leírását olvashatod.    

Családi öröknaptár fa házikókkal 

Ennek az egyedi, fából készült családi naptárnak az elkészítése egy kicsit több időt igényel, de a végeredményt látva igazán megéri. Ráadásul egy mutatós lakásdekoráció is.

Hozzávalók: 

 • Fa lécek 
 • Lazúrok, fa pác 
 • Fekete alkoholos filctoll  
 • Fehér lakkfilc 
 • Pici szemes csavarok 
 • Pici karikák 
 • Fa korongok

Elkészítés: 

Az elkészítést a faanyagok beszerzésével célszerű kezdeni. Ezt megteheted faáru boltokban, de a barkácsáruházakban is rengeteg féle anyag közül válogathatsz. Segítenek megtalálni a számodra legjobban megfelelő faanyagot és több helyen méretre is vágják. Azt is érdemes meggondolni, hogy mennyit időd van az elkészítésre, hiszen nem mindegy, hogy gyalult, csiszolt faanyagot választasz vagy olyat, amit otthon még csiszolnod kell. 
A családi öröknaptár alapja egy 4 X 7 X 40 cm- es fenyő darab. A házikók méretei 3 x 5, 3 x 4, 3 x 3 cm, a magasságuk pedig 8,5 és 13,5 cm közötti. Én tetőléc maradékokból készítettem a házikókat. 

Először a naptár alapját adó fa megcsiszolásával kezdtem. A felső oldalából kivágtam egy 0,5 cm- es részt, úgy, hogy az elejénél megmaradt egy csík. Ez van a házak előtt. 

Miután ezzel elkészültem dió lazúrral lekentem. A lazúron egy picit higítottam és nagyon vékonyan kentem, hogy a fa erezete látszódjon és ne legyen túl sötét.  
Amíg száradt, neki álltam a házikók méretének megtervezéséhez és felrajzolására a lécre. A házikók kivágása után alapos csiszolás következett.

Miután szép simák lettek elkezdtem lazúrral bekenni a házak oldalait. Mindegyik házikó más színű lett. Ehhez nincs szükség sokféle színű lazúrra, mivel keverhetőek.  

Amíg a házak száradtak a családi öröknaptár alapjára felragasztottam a készen vásárolt fa betűket. Majd alulra betekertem a 12 darab szemescsavart. Ez könnyebben megy, ha kifúrod a csavarok helyét. Így biztosan egyenesen tekerednek bele a csavarok. Mivel csak alumínium csavarokat sikerült beszerezni, így lekentem azokat is a dió lazúrral. Nem szerettem volna, ha feltűnően virítottak volna a naptár alján. Miután ezzel is elkészültem rögzítettem az akasztókat az alap hátsó felére. Magával a naptár alapjával elkészültem, így folytattam a házak tetejének a festésével.  
Ha elégedett vagy a színekkel nem szükséges még egyszer lekenni lazúrral. Ahhoz, hogy az ablakokat könnyebben lehessen felrajzolni célszerű megcsiszolni egy nagyon finom szemcséjű csiszolópapírral.  
Ez után az ablak és az ajtók megrajtolása következett. Először a fehér lakkfilccel a keretek, majd a fekete alkoholos filccel az ablakok belseje és az ajtók. Azért rajzoltam ilyen ablakokat, mert régi öreg házakat szerettem volna a naptáron látni. Miután az összes házikó elkészült felragasztottam az alapra. 

 
A családi ünnepeket tartalmazó naptár készítését a fa korongok megírásával folytattam. A korongokat könnyebben lehet megírni, ha előtte bekenjük vékonyan decoupage ragasztóval és a felálló szálakat lecsiszoljuk. Ezek nélkül a filc elkezd futni a fa rostjai között. 
A megírás után a korongokat hónapok szerint összeraktam a pici drót karikákkal, majd végül a szemescsavarra rögzítettem az egész sort. 

Elkészült a családi ünnepeket tartalmazó öröknaptár, már csak a helyére kell akasztani. 

Családi ünnepek naptár rétegelt lemezből 

Ilyen családi ünnepeket tartalmazó naptárt, könnyen és kevés idő ráfordítással is készíthetsz. További előnye, hogy az alapot rengeteg módon díszítheted és formálhatod a saját stílusodnak megfelelőre.   

Hozzávalók: 

 • Rétegelt lemez alap 
 • Lazúr 
 • Fekete alkoholos filctoll  
 • Fa lepke, virág 
 • Barna farkasfog szalag 
 • Pici karikák 
 • Fa korongok

Elkészítés: 

Ennek a naptárnak az alapját rétegelt lemezből lehet kivágni, de ha erre nincs lehetőséged készen is vásárolhatsz. A fafeliratok.hu oldalon többféle alap közül válogathatsz és vásárolhatsz hozzá fakorongokat, szíveket is.  
Az elkészítéshez egy olyan alapot választottam amire a hónapok is rá voltak gravírozva. Így csak dekorálnom kellett. A felirat elkészítése előtt az egészet lekentem decoupage ragasztóval, majd lecsiszoltam a felálló szálakat. Így könnyebben lehet húzni az alkoholos filcet és nem fut mindenfele. A felirat elkészülte után felragasztottam a pillangókat és a virágokat. Akasztónak barna farkasfog szalagot fűztem az előre kifúrt lyukakba és rögzítettem.  

Az alap elkészülte után megírtam a fa korongokat, amiket szintén decoupage ragasztóval lekentem és csiszoltam. 
Végül hónapok szerint összeakasztottam a pici karikákkal és elkészültem. 

Ezt az alapot díszítheted decoupage technikával, transzfer technikával, de akár rajzolhatsz is rá.  

Családi öröknaptár kartonból, vintage stílusjegyekkel 

Papírból is készíthető bonyolultabb és egyszerűbb családi öröknaptár is. A képen látható az utóbbihoz tartozik. Az alapját a karton mintája adja.

Hozzávalók: 

 • Karton vastag 
 • Karton mintás 
 • Fehér szalag 
 • Fa betűk 
 • Fa virágok 
 • Dekorgumi korongok 
 • ragasztó

Elkészítés: 

Az elkészítést a kartonok méretre vágásával kezdtem. A vastag kraft (barna) kartonból egy 15 X 40 cm-es darabot vágtam. Ezt a karton fajtát szikével egyszerűbb vágni. A mintás karton kivágásánál minden oldalánál ráhagytam a kraft karton méretére 3 mm-t.  
A kartonok kivágása után a színeset ráragasztottam a kraft kartonra. A sarkoknál bevágtam a mintás kartont és felhajtva beragasztottam a vastag karton oldalát, hogy sehol se látszódjon ki. Ezzel elkészült a naptár alapja. 

Következett a 12 darab szalag felragasztása az alap aljára. Majd a szalagok ragasztott részre helyeztem a fehér dekorgumi korongokat, amikre előzőleg ráírtam a hónapokat. A család ünnepeinek időpontjai is dekorgumi korongokra került, amiket a szalagokra ragasztottam. 
Ezután felragasztottam a betűket, a szalagot az akasztónak és a fehér fa virágokat.

Színes osztálynaptár  

Osztály vagy óvodás csoport is szereti ünnepelni tagjai születésnapjait. Ehhez jó segítség egy ilyen naptár. Biztosan nem marad ki senki és a gyerekek is megtanulják a társaik születésnapjait.

Hozzávalók: 

 • Vastag karton 
 • Színes karton 
 • szalag 
 • Dekorgumi betűk  
 • Fa korongok 
 • Akril filctollak 
 • ragasztó 

Elkészítés:  

A méretei és az elkészítése is megegyezik az előbb leírt családi öröknaptárral. A felirat ennél öntapadós dekorgumi betűkből készült. A korongok pedig vékony rétegelt lemezből. Ezek a korongok könnyen színezhetőek az akril filctollakkal, aminek az egyik fele olyan, mint egy ecset. A Tedi üzleteiben vásároltam az alapanyagokat, ahol fa korongokat, betűket fából és dekorgumiból, illetve számos más hasznos kellék is megtalálható.

Jó alkotást!