Mikulás ajándék ötletek 

Hamarosan megérkezik a mikulás, hiszen december 6-a már nagyon közel van. Ajándékot keresel a mikulás csomag mellé gyermekeidnek? Fedezz fel egyedi és színes ajándék ötleteket, hogy idén a Mikulás ne csak hagyományosan érkezzen, hanem valódi meglepetéseket csempésszen az ünnepi készülődésbe. 

Makramé Mikulások egyszerűen 

Egyszerű csomózási technikával, kevés alapanyaggal, egyszerűen elkészíthetőek ezek a Mikulások. Ha megtetszettek, készíts többet és lakásdekorációnak vagy adventi naptárhoz is használhatod. 

Hozzávalók:  

 • Piros fonal 
 • Fehér fonal 
 • Fa függönykarika 
 • Fa gyöngy 
 • papírhenger

Elkészítés: 

Először a sapkát készítettem el.  Ezt célszerű a méretre vágással kezdeni. Szükség lesz papír gyűrűre, aminek tökéletesen megfelel egy vécépapír-guriga négy felé vágva. A piros kötőfonalból pedig 35- 40 cm-es darabok kellenek.  

Először a papír gyűrűre csomóztam a piros fonalat, szépen egymás után, amíg gyűrűn teljesen körbeértem.

Amikor ezzel elkészültem, a lógó fonalakat alulról visszatűrtem. 

Majd összekötöttem a fonalat és méretre vágtam, hogy egy bojtos sapkát kapjak. 

Ezzel a sapka el is készült. 

Ez után választanod kell a két változat közül.

Ha a hosszú szakállasat készíted először akkor, a következő lépés, hogy a függönykarika felére is elkészíted a Mikulás szakállát. Ehhez fehér, fésülhető makraméfonalat választottam. Ugyan azzal a csomózással készül, mint a sapka. 
A szakál elkészülte után jó alaposan kifésültem. Sűrű fogú, sima fésűvel megoldható. A szakáll méretre vágása könnyebb, ha előtte hajlakkal lefújod és megvárod amíg megszárad. 

A következő lépésként a fakarikára felkötöttem a gyöngyöt, ami az orra lett.

Végül a sapkát is rögzítettem a helyére és a felkötéshez áthúztam rajta egy fonalat. 

Ha a pomponos Mikulást szeretnéd megcsinálni, akkor egy fehér pomponra lesz szükséged. Ennek az elkészítését megtalálod a Pomponból készíthető kreatív díszek cikkben.

Ennél a Mikulásnál a sapka szebben áll, ha vatelinnel vagy vattával kitömöd. A sapkát a pomponra kell ragasztani és végül az orrát is a helyére rögzíteni. 

Az elkészült Mikulásokkal díszítheted a csomagokat is, de ajándéknak is nagyszerű. A gyerekek szívesen fésülgetik a Mikulás az összeborzolt szakállát. 

Izgő-mozgó Mikulás, vasalható gyöngyből 

Ennek a Mikulásnak a készítésébe a gyerekeket is bevonhatjuk. A vasalható gyöngyöt szívesen rakosgatják és ezzel nem csak a kreativitásukat fejlesztik, hanem érzékszerveiket is. 

Hozzávalók:  

 • Vasalható gyöngyök 
 • Négyzetes alap  
 • miltonkapocs 
 • Piros himzőfonal

Elkészítés: 

A készítés nagyobb és időigényesebb része a test, a kezek és a lábak kirakása. A megadott minta segítségedre lesz.

A Mikulás teste nem fér rá egy lapra. Ezért vagy összekapcsolható lapokat használsz vagy két részben készíted el és a végül összevasalod. 

Ha kiraktad az összes részt, következik a vasalás. Alaposan vasald össze a gyöngyöket, hogy használat során se essenek szét. A vasalható gyöngyökről, a gyöngyök összevasalásról részletesen olvashatsz ezen a link-ken. 

Ha a részek összevasalása kész, az összeállítás következik.

A miltonkapcsok behelyezése előtt, szívószálból (még a műanyag változatból) gyöngy méretet vágtam. Oldalt bevágtam őket, hogy az összevasalt gyöngyök között lévő lyukakba férjenek. Erre azért volt szükség, hogy jobban tudjon a miltonkapocs mozogni.   

A kapcsok behelyezése után, összekötöttem a két kezet és a két lábat. Majd az ezeket összekötő fonalak közepét is összekötöttem.

Végül a középen lévő fonalra, amivel mozgatjuk a lábakat és a kezeket köthetünk egy golyót vagy gyöngyből készített formát. Így könnyebben megfogható a gyerekek számára.  
Ha fel szeretnéd akasztani, köss a Mikulás fejére is egy akasztót fonalból. 

 Ezennel elkészültél a mikulással, most már a játék következik.

Hintázó Mikulás 

Ez a Mikulás papírból gyorsan elkészíthető és jó móka a gyerekeknek, mind a készítése és az azt követő játék is vele.

Hozzávalók:  

 • kartonok 
 • Színes papírok 
 • 2 X ragasztható szem 
 • papírragasztó

Elkészítés: 

Az elkészítést az elemek kivágásával kezdtem. A nagy piros körből kettő egyformát kell vágni. Az egyik a pocakja lesz, a másikon pedig majd hintázik. Mindkettőhöz jó vastag kartont célszerű használni. Kartonból készül a feje, a sapkája és a kesztyűje. Vékonyabb papírból pedig az orra, a bajusza, az öve és a pomponja a sapkáján.  
A kivágott részeket sorban felragasztottam. Így elkészült a feje, a teste és félbehajtott piros plusz kör karton.

Végül a mikulást a hintájára ragasztottam.  

Ennél a Mikulásnál a súlypontra kell figyelni. A fejet célszerű minél lejjebb ragasztani és minél könnyebb papírból készíteni.  

Könnyen előfordulhat, hogy amikor elkészülsz vele, hanyatt esik. Ilyenkor sincs baj, könnyen orvosolhatod a helyzetet. A hinta közé ragasztasz valamilyen súlyt. Például gyufásdobozban anyákat vagy üveggolyót. 

Kreatív Mikulás ajándék ötletek segítségével nem csak az ajándékok okozta örömöt élvezzük, hanem magunk is részesei leszünk az alkotás varázsának.