Őszi ajtódísz és lakásdekoráció készítése

Amint beköszönt az ősz, a természet lenyűgöző színekbe öltözik, és az otthonunk is meghívást kap arra, hogy ennek az varázslatos évszaknak a hangulatát tükrözze. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan készíthetsz saját kezűleg csodás őszi ajtódíszeket és dekorációkat, amelyek nemcsak egyedivé, de a vendégeket is meleg, barátságos atmoszférával fogadják. 

Őszi ajtódísz természetes alapanyagokból 

Ennek az ajtódísznek az elkészítését érdemes egy sétával kezdeni, ahol begyűjtheted, a borostyánt, a gesztenyét és a csipkét.  Ha ez sikerült, az ajtódíszt már gyorsan elkészül.

Hozzávalók: 

  • moha koszorúalap 
  • vadgesztenye 
  • borostyán 
  • csipkebogyó

Elkészítés:  

Először a moha koszorúalapra, a vadgesztenyét elszórtan felragasztottam.

Utána, a borostyán vékonyabb hajtásait használva (mivel ezek a jól hajlíthatóak) körbetekertem. A borostyán egy nagyon közkedvelt futónövény, ami bárhova feltud kapaszkodni. Ezt a növényt nemcsak erőben, parkokban találod meg, hanem útszéli fára felfutva vagy akár több ház falára felkapaszkodva is.

Amikor már a borostyán levelei díszítették az ajtódíszt, a virágjai következtek. A virágját késő őszig megtalálhatod. Végül a csipkebogyót is felragasztottam. Ezzel el is készült az őszi ajtódísz, a természet adta alapanyagokból. 

Színek és levelek 

Az ajtódíszt a sok színes őszi falevél teszi igazán hangulatossá. Készülhet gyűjtött igazi falevelekből, de mű változat is nagyon sokféle található.

Hozzávalók: 

  • falevelek 
  • karton 
  • zsákvászon 
  • nagy fa golyó

Elkészítés: 

Az elkészítést a karton kiszabásával kezdtem. Majd fel ragasztottam a faleveleket, ami a manó szakálla lett. Ehhez az évek során összegyűlt levél maradékaimat használtam fel.

Ha rendelkezel egy nagyobb ággal (mű), amin sok levél található, akkor nem szükséges a karton feltétlen. A leveleket be lehet igazgatni a szakállnak, a szárára pedig ráhúzni a sapkát. 

Az őszi manó sapkája zsákvászonból készült. Mivel nem sikerült beszereznem, így kerestem egy régi zsákot, kimostam és ebből készítettem el a sapkát.  
Ragasztópisztollyal könnyen beszeghető a zsákvászon, hogy ne málljon szétt. Egyszer visszahajtottam és ráhúztam a kartonra. Ez után vatelinnel kitömtem egy picit és a hátsó oldalán összeragasztottam a sapkát.  Majd a sapka tetejét madzaggal összekötöttem és díszítettem. Végül az orrát is rögzítettem, ami egy 5cm átmérőjű fa golyó. A szakálba egy kisebb égősort is elrejtettem.

Őszi kincsek koszorúja 

Ezt a kopogtatót az ősz ajándékaival, termésekkel, levelekkel, gombával díszítettem. Ami nagyon sokféle színben és formában beszerezhető és tetszés szerint variálható.

Hozzávalók: 

  • Barna vessző koszorúalap 
  • Termések, levelek, gombák 
  • Őszi figura 
  • szalagok

Elkészítés: 

Ez az ajtódísz egy barna színű, 23cm átmérőjű vesszőalapra készült. Körben haladva, terméseket és a leveleket ragasztottam az alapra. Igyekeztem a színeket és a formákat úgy használni, hogy egy szép őszies díszítést kapjak. A készítés közben jutott az eszembe, hogy van egy őszi figurám is, úgy döntöttem, hogy felhasználom. Így most ő üldögél az ajtódíszen. 
Végül a szalagokat rögzítettem a kopogtató aljára, szintén az ősz színeiből választva.

Őszi harmónia az asztalon 

Az őszi asztaldíszek varázslatos hangulatot csempésznek az otthonunkba, megidézve az évszak gazdag színvilágát és természetes szépségét.  
Ennek az asztaldísznek az elkészítéséhez levegőn száradó gyurmából készültek, a színes levelek. A kivitelezés könnyű és gyors, a végeredmény pedig sokféle képen használható.

Hozzávalók: 

  • Levegőn száradó gyurma 
  • levelek 
  • festék

Elkészítés: 

A levegőn száradó gyurma könnyen gyúrható, formázható és leszedhető szilikonon, dekorgumin, de a folpacon is. Én az utóbbit használtam. Nedves kézzel jól átgyúrtam a gyurmát és kinyújtottam kb. 3-4 mm vastagra. Majd ráhelyeztem a levelet és a nyújtóval jól belenyomtam.

Ez után késsel körbevágtam a levelet, majd levettem a gyurmáról.

Ezt követően a folpackkal együtt egy tálba helyeztem. Ennek az a célja, hogy szép egyenletesen felfele álljon a levél széle.

A megmaradt gyurmát fontos, hogy légmentesen lezárd, mert kiszárad. Száraz helyen kb. 24 óra alatt szilárdul meg. Utána csiszolható, akril festékkel festhető és lakkozható. Őszi színeket választva akrilfestékkel lefestettem és lakkoztam.

Végül a gesztenyékkel feltöltött tálcára helyeztem az elkészült leveleket. Mécsessel is jól mutatnak.

A tálca elkészítését ezen a linken megtalálod 

Őszi harmónia: levél, gomba, sün 

Ehhez a dekorációhoz most a gombát készítettem betonból. A süni már korábban készült, a leírását az Őszi kerti dekorációs ötletek egyszerűen cikkben részletesen megtalálod.

Hozzávalók: 

  • cement 
  • kavics 
  • víz 
  • akril festék

Elkészítés: 

A sablonok és az öntőformák előkészítésével kezdtem. A hullámos tetejű gomba a tálba, földből formált sablonba készült.

A másik kettő pedig a folcpakkal bevont tálakban.

A gombák tönkjeit, levágott harisnyaszárakba öntöttem. A művelet könnyű, ha harisnyaszárat egy levágott tetejű üdítős üvegre húzod és ott töltöd bele a betont.

Miután elkészítettem az öntőformákat, jó sűrű betont készítettem. 
A betont, mint építkezési anyagot sokan ismerik, azonban ez a nagyszerű anyag nemcsak építkezéshez, hanem dekorációs célra is jól használható. Nem beszélve arról, hogy pénztárcabarát, tartós és az időjárás viszontagságainak is ellenáll. 

A beton a következő anyagok megfelelő keveréke: cement, sóder (kavics) vagy kvarchomok és víz.  Amikor magad állítod össze a betont az alapanyagokból, nagyon fontos a megfelelő arány, ami két rész kavics és egy rész cement.  Ezeket még szárazon keverd össze és lassan adagold hozzá a vizet, amíg eléred a kellő állagot.  A beton fajtáiról és felhasználásáról itt olvashatsz. 

Először a földből készült sablont töltöttem fel és a közepébe egy vízzel teli pici üveget állítottam. Erre azért volt szükség, hogy a gomba tönkjét be tudjam ragasztani.

Majd a két tálat is betöltöttem és lyukat is csináltam a tönk ragasztásához. 

A három gomba tönköt is elkészítettem és hagytam kötni a betont.

Miután megkötött a beton, kivettem a sablonokból a gomba fejeket, illetve a harisnyából a tönköket. Ezután pedig összeragasztottam őket.

Végül a gombákat különböző színűre festettem. Az egyik egy fehér tönköt és piros kalapot kapott. A másik, kicsit természetesebb, barnás árnyalatokkal készült.

Ezek a dekorációk nemcsak díszítik az ajtónkat és a lakásunkat, hanem harmonikus összhangot teremtenek a természettel. A pirosló levelek, a meleg narancsos színek, a gesztenyék és tökök, valamint a gyertyák fénye minden teret meghitté varázsol.