Karácsonyi ajándék házikó filc anyagból (Mézeskalács házikó)

A karácsonyi ünnepek elengedhetetlen kelléke a mézeskalács, amit rengeteg formában készítenek. Ezt az ajándékot a mézeskalács ház ihlette, szerettem volna tartósabb anyagból megvalósítani, ami megmarad emlékbe.

Több anyagból is láttam már, például papírból és filcből is, de a filc valamivel tartósabb. A kis házikó önmagában is mutatós, de mivel a teteje nyitható így apróságokat is rejthetsz bele, hiszen az elkészült ház magassága 16,5 cm, oldala 11 cm, eleje pedig 17 cm. 

Miért pont a mézeskalács ház terjedt el?

Akármilyen népszerűek is voltak a különböző formájú mézeskalácsok, a belőlük formált házak csupán a Jancsi és Juliska meséje nyomán kezdtek elterjedni.

A házikó elkészítése

Szükséges alapanyagok:

  • barna színű 3 mm-es merevebb filc anyag (40cm x 50cm)
  • fehér szalag a háztetejére ( nekem 2.5 m kellett)
  • fehér farkasfog (nekem kb.3 m)  
  • fehér 0.5 cm-es szalag a tető összekötésére
  • fehér szalag a tetőről lelógó hó imitálására
  • barna vékonyabb filc anyag  a tető rögzítéséhez
  • 2 db dísz az ajtó,  illetve ablak fölé
  • ragasztó ( célszerű gyorsan és színtelenre száradót választani)
  • ragasztópisztoly a ház oldalainak rögzítéséhez
  • sablon
Mézeskalács ház filcből
Mézeskalács ház filcből

Első lépésként azt kell eldöntened, hogy mekkora házikót szeretnél, mivel a filc anyagot ennek tudatában kell beszerezned. Én a megadott sablon méreteivel dolgoztam. A sablont IDE kattintva letöltheted ingyen.

Ha ezt a sablon használod akkor figyelj oda, hogy ha kinyomtatod akkor A4-es beállítással és teljes oldalas beállítással, mert különben nem megfelelően jelenik meg. Más méretet is viszonylag könnyen lehet csinálni a megadott méreteket arányosan növeld így szinte bármekkora ház készíthető.

A vastag barna filcet 40cm x 50cm-es táblában sikerült vennem, ami
hobbi boltokban és webáruházakban kapható. Ha jól összeforgatod a formákat akkor egy ekkora lapból egy egész ház készíthető.

Először a sablonon levő formákat kivágtam és rárajzoltam a filclapra. Érdemes a darabokkal kirakózni, hogy minél kevesebb legyen a hulladék, majd ezeket is kivágtam.

Az oldalakra és a tetőre is ráragasztottam a díszítést. A ragasztáshoz használhatsz ragasztópisztolyt , illetve pillanat ragasztót is. Az előbbivel oda kell figyelni, mert könnyen túl sok ragasztót is tudsz nyomni, míg a pillanat ragasztóból nem mindegyik elég erős, hogy megtartsa az oldalakat.

Célszerű körberagasztani az oldalakat farkasfoggal, hogy arányosabban tudjál ablakokat és ajtót készíteni.

Amikor minden oldal és a tető is készen van, már csak össze kell állítanod a házikót. Első lépésként az aljára az oldalakat, majd kisebb, puhább filc anyaggal a tetőt rögzítsd. Végül a tető tetejére, belülre ragaszd a fehér szalagot és kösd össze.

Ha mindezen túl vagy, akkor már csak valami finomságot kell keresned bele.

Mézeskalácsház filcből, finomsággal töltve
Mézeskalácsház filcből, finomsággal töltve

Kellemes Ünnepeket!