Kerti felújítások mozaikkal

A kertben, a mozaikok használata egy nagyszerű módja lehet annak, hogy felújítsuk otthonunk környezetét. A mozaikok sokféle anyagból készülhetnek és kiválóan alkalmazhatóak a kert különböző területein. Íme két ötlet, amivel feldobhatod és egyedivé teheted a kissé megkopott kerti dolgaidat.

Virágtartó állvány felújítása

Ez a virágtartó korábban egy asztalos műhelyben élte napjait, ahol eléggé leamortizálódott és kidobásra ítélték. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom megmenteni.


Első lépésként a tönkrement tetejét távolítottam el. Majd a párom segítségével kiegyengettük a meggörbült részeket és a tetejére vágott egy vaslemezt.

Következő lépésként lekentem, a Korant nevű több funkciós, nagyon jól használható festékkel. A Korant rozsda-átalakító, rozsda eltávolító szer, amellyel egy munkamenetben korrózióvédelmet biztosító felületi bevonatot is kialakíthatunk. Ez a festékréteg véd a további rozsdásodástól és dekoratív bevonatot képez.

Az időjárás hatásainak kevésbé kitett helyeken önálló festék bevonatként is funkcionálhat, de kültérben fedőfesték használata szükséges. Könnyű vele dolgozni mivel, ahol lekentem a virágtartót feketére változott. Jól látható, hogy hol tartasz. Az ecset kimosása is egyszerű, mert vízalapú festék, nincs szükség hígítóra.

Amikor mindenhol megszáradt, lefestettem fekete zománcfestékkel, ez lett a fedőfestés. Ez a festék már oldószeres ezért az ecsetet hígítóban mostam ki.

A festéssel elkészültem. Ez után már a mozaiklapok méretre vágása következett. Vásárolt mozaiklapokkal dolgoztam, de készíthetünk ma­gunknak saját mozaiklapocskákat is hagyományos csempéből vagy járólapból. A barkácsáruházak nagy választékkal rendelkeznek. Található köztük kedvezőbb, de drágább is.

A vásárolható mozaiklapok rengeteg színben és formában léteznek. Ezek általában egy hálóra vannak ragasztva, aminek a mérete 32,6 x 32,6 cm. A pici négyzetek 2 x 2 centiméteresek. Én ezt használtam.

Ha saját mozaikot szeretnél készíteni, akkor fontos, hogy azonos vastagságú lapokat válogass össze.
A virágtartó tetejének beborításához 2 lapot kellett beszerezni, hogy elég legyen.
A ragasztáshoz, Soudal ragasztók közül a Trex-et használtam.

A mozaiklapokat fémhez kellett ragasztanom, ezért az eladó inkább ezt javasolta, mint a kültéri csemperagasztót. Azzal indokolta, hogy ez a ragasztó rugalmasabb. A ragasztót a kinyomó pisztolyba helyeztem és csíkokat húztam a virágtartó tetejére, viszonylag sűrűn.

Ez után következett a mozaik ráhelyezése. Annak érdekében, hogy a toldásoknál szépen fussanak a fugák 2 mm-es kereszteket használtam.


A fugázáshoz kültéren is használható SAKRET fugázónak, a cementszürke színét választottam. A fugázóból víz hozzáadásával készítettem egy fogrém sűrűségű keveréket. Először a vizet öntöttem az edénybe, majd fokozatosan adagoltam a fugázót, amíg elértem a kellő sűrűséget.

Érdemes kisebb adaggal kezdeni. A virágtartó felületét bekentem a fugázóval és a réseket jól feltöltöttem.

Egy kis idő múlva vizes szivaccsal letöröltem a felesleget. A szivacsot próbáltam a fugára keresztbe húzni, mert a fugával párhuzamosan húzva könnyen kitörölhető a fugázó. Végül száraz ruhával letöröltem a fátyolos réteget.

Ez után már csak a teljes száradást kell megvárni és a kiválasztott virágot ráhelyezni.

Aknatető egyedi köntösben

Egy régi, kopott aknatetőnek is teljesen új, dekoratív megjelenést adhatunk mozaik technika használatával.

A felújítást az aknatető csiszolásával kezdtem, hogy a leváló festék darabokat eltávolítsam. A párom pedig készített egy keretet és egy fogantyút betonvasból. A keret olyan magasságú, mint a ragasztandó kavicsok.

Következő lépésként Korant nevű rozsda-átalakító, rozsda eltávolító szerrel kezeltem, majd tojáshéj színű zománcfestékkel is lefestettem.

A lapos köves mozaikot egy ismerőstől kaptam, ami egy felújításból maradt neki. Mivel a háló sérült volt és több kavics is leesett, úgy döntöttem, hogy az összeset leszedem. Egy színből sem volt elegendő, ezért egy vegyes összeállítást terveztem.

Az aknatető mozaikkal való kirakása előtt, kiraktam egy megfelelő méretű kartonra, hogy majd onnan átrakom. Ez egy felesleges lépés volt. Rá kellett jönnöm, hogy egyszerre az aknatetőre kellett volna kirakni, mivel az átrakás nagyon nehézkes volt. A kereten kívül szinte mindet újra raktam.

A ragasztást ennél is a Soudal Trex ragasztóval csináltam. A kavicsokat egyesével kivettem nyomtam rá ragasztót és visszatettem a helyére. Vigyázni kell, hogy ne maradjon ki egy sem.

A fugázást SAKRET fugázónak, a vanília színével végeztem. Fogkrém sűrűségűre kevertem és rákentem a kavicsokra és kitöltöttem a réseket. Az aknatető közepén kiszedtem a fugázóból és kialakítottam a fogantyúnak a helyet.

Ezt követően a kavicsokról vizes szivaccsal letöröltem a felesleget. Majd egy kis száradás után száraz ruhával eltávolítottam, a keletkezett fátyolos réteget is.
Amikor megkötött, Schuller Prisma Color matt akril lakk spray-vel kétszer lefújtam. A kavicsok élénkebbek lettek és egy védőréteg is keletkezett rajtuk. A lakk lezárta a kavicsok felületét, ezáltal meggátolta, hogy az esővíz beszivárogjon és megvédje a téli fagyoktól.

Végül a helyére került a fogantyú is.

A virágtartó és az aknatető mozaik technikával való felújításának köszönhetően megszépültek és a kert harmonikus részévé váltak.

Jó alkotást!